محمداسماعیل اعتمادی در گفتوگو با ایسنا در خصوص آیین سنتی حکاکی سنگ شرفالشمس اظهار کرد: بسیاری معتقدند که پیشینه این آیین به صدر اسلام و حتی به خود امام علی (ع) بازمیگردد و میگویند که این آیین به دستور ایشان بنیان گذاشته شده است و یکی از دلایل برگزاری این رویداد به صورت سالانه همین مورد است.
وی تصریح کرد: اگرچه تحقیقات زیادی در این زمینه انجام نشده، اما این باور در بین عموم مردم رایج است و در دورههای بعدی نیز این سنت ادامه داشته است.
اعتمادی افزود: سنگ شرف الشمس، سنگی زرد رنگ است که بسیاری به شفابخش بودن آن اعتقاد دارند و معتقدند که این سنگ انسان را از آسیبها و چشم زخم دور میکند، مایه برکت است و باعث ایجاد آرامش میشود. حکاکی این دعا بر روی نگین انگشتر سالهاست که انجام میشود و علت انتخاب روز نوزدهم فروردین نیز این است که برخی بر این باورند که خورشید در این روز در نقطهای قرار میگیرد که اعتدال بین روز و شب برقرار است و به همین دلیل این روز را مبارک میدانند.
وی بیان کرد: در این روز هنرمندان با رعایت آداب خاصی، شروع به حکاکی سنگ شرف الشمس میکنند و رعایت ضوابط این آیین بسیار مهم است. به عنوان مثال فردی که این حکاکی را انجام میدهد، حتماً باید مومن و با اعتقاد و با وضو باشد و دستورالعملهایی مانند عدم تکرار یک حرف در هنگام حکاکی را رعایت کند. برخی نیز معتقدند که این دستورات را شیخ بهایی ارائه داده است. حروفی که بر روی سنگ شرف الشمس نوشته میشود بر اساس حروف ابجد است و معتقدند که ۱۳ حرف دارد که ۵ حرف آن از قرآن کریم و سه حرف دیگر از تورات و انجیل گرفته شده است.
اعتمادی عنوان کرد: در مرداد ماه سال گذشته به پیشنهاد اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی به ویژه معاونت گردشگری این موضوع به عنوان یک رویداد گردشگری به وزارتخانه پیشنهاد شد و در همان مرداد ماه به عنوان یک رویداد استانی به ثبت رسید.
وی گفت: از آنجایی که گستره این رویداد تنها در شهر مشهد بوده، به عنوان یک رویداد گردشگری استانی به ثبت رسیده است. دلیل ثبت این رویداد این است که بیشترین تعداد هنرمندانی که روی انگشتر نقره و عقیق و... کار میکنند در مشهد حضور دارند. ما نیز در تلاش هستیم تا هر سال این برنامه را در همین روز و در مصلای تاریخی مشهد برگزار کنیم.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در خصوص برپایی بازارچههای صنایعدستی نوروزی بیان کرد: امسال در ایام نوروز ۱۸ شهرستان میزبان بازارچههای نوروزی بودند که در مجموع ۵۴ بازارچه در این شهرستانها برپا شد. هنرمندان ۹۴۳ غرفه صنایع دستی راهاندازی کردند که از این حیث، رتبه اول کشوری را کسب کردیم.
وی عنوان کرد: بر اساس آمار موجود میزان فروش صنایع دستی در ایام نوروز، مبلغ ۷۸ میلیارد تومان بوده که نسبت به سال گذشته، ۳۰ درصد افزایش داشته است. همچنین حدود ۴۰۲ هزار نفر از این بازارچهها بازدید کردند که این رقم نیز نسبت به سال قبل ۱۱.۶ درصد رشد داشته است. این آمار مربوط به بازارچههای نوروزی امسال است.
اعتمادی بیان کرد: شهر مشهد با توجه به وجود بازارهای دائمی متعدد مانند بازار رضا، بیشترین میزان فروش صنایع دستی را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: آمار فروش ما مربوط به دو حوزه بازارهای دائمی و بازارچههای موقت است. میزان فروش ماهانه بازارهای دائمی حدود ۵۰ میلیارد تومان و فروش بازارچههای موقت که به صورت موقت در ایام نوروز راهاندازی شدهاند ۲۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بوده است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در خصوص پرفروشترین آثار هنری گفت: در خراسان رضوی هنرمندان در ۹۲ رشته فعال هستند که ۲۳ رشته آن بومی استان خراسان رضوی است.
انتهای پیام
نظرات