مهران فرامرزی، مولف کتاب «گذری بر نگاه تفکیک زمین شهری» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه تاکنون هیچ کتاب تخصصی فارسی در زمینه تفکیک زمین شهری منتشر نشده بود، اظهار کرد: از سال ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ به صورت جدی روی موضوع تفکیک زمین کار کردیم و متوجه شدیم که در این زمینه فقدان منابع علمی و تخصصی جدی وجود دارد.
او افزود: پیش از این فقط چند مقاله در این حوزه منتشر شده بود، اما کتاب جامع و کاربردی که به موضوع تفکیک زمین، هم از منظر حقوقی و هم از منظر کیفی بپردازد، وجود نداشت.
وی با اشاره به اهمیت نگاه کیفی به مقوله تفکیک زمین، گفت: زمین کالایی است که قابلیت بازتولید ندارد و همین مسأله اهمیت بهرهبرداری صحیح و علمی از آن را دوچندان میکند. در کتاب حاضر تلاش شده به جای نگاه صرفاً کمی، به جنبههای کیفی و بهرهوری پایدار از زمین نیز پرداخته شود.
فرامرزی درباره نگاه تاریخی کتاب به الگوهای ساختوساز شهری، بیان کرد: در گذشته نسبت فضاهای باز به فضاهای ساختهشده در معماری سنتی ایران از منطق و نیاز اقلیمی خاصی پیروی میکرد، اما امروزه بدون پشتوانه علمی مشخص، نسبتهایی مانند ۶۰ درصد ساخت و ۴۰ درصد فضای باز بهکار گرفته میشود که ما در این کتاب به بررسی علمی ریشههای تاریخی این نسبتها پرداختهایم.
وی گفت: در این کتاب، الگوهای تفکیک زمین در اقلیمها و فرهنگهای مختلف ایران بررسی شدهاند. به عنوان مثال، در مناطق شمالی یا مناطق گرم و خشک، نحوه تفکیک و ساختوساز تفاوتهای معناداری دارد که برگرفته از نیازها و تجربیات زیستی مردم در دورههای مختلف تاریخی است.
فرامرزی درباره مخاطبان این اثر، عنوان کرد: این کتاب کاربردی است و علاوه بر جامعه دانشگاهی میتواند مورد استفاده مدیران شهری، پیمانکاران، وزارت کشور و سایر نهادهای مرتبط با برنامهریزی شهری قرار گیرد. هدف ما این بوده که زمین تنها یک محل سکونت نباشد، بلکه در آینده نیز بهعنوان سرمایهای پایدار برای ساکنان آن حفظ شود.
انتهای پیام
نظرات