به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه تعرفهها بر کالاهای چینی را به ۱۲۵ درصد افزایش داد و این را پاسخ به اقدامات مشابهی که پکن اعمال کرده بود، دانست.
چین هنوز به این افزایش اخیر تعرفهها واکنش نشان نداده، هرچند وزارت بازرگانی این کشور پیشتر قول داده بود که «تا آخر» با جنگ تجاری مقابله خواهد کرد.
وقتی از ترامپ پرسیده شد که آیا درباره اقدام احتمالی بعدی پکن و تشدید درگیری فراتر از جنگ تجاری نگران است، او گفت که شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، «یکی از افراد بسیار باهوش دنیا» است و هرگز اجازه چنین چیزی را نخواهد داد.
رئیسجمهور آمریکا در ادامه به لفاظی پرداخت و گفت: «ما بسیار قدرتمندیم. این کشور بسیار قدرتمند است. خیلی بیشتر از آنچه مردم تصور میکنند.»
ترامپ در دفتر بیضی کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «ما سلاحهایی داریم که هیچکس حتی نمیداند چه هستند، و اینها قدرتمندترین سلاحهای جهان هستند. بسیار قدرتمندتر از هر کشور دیگری، اختلاف حتی قابل مقایسه نیست.»
ترامپ اضافه کرد «پس هیچکس چنین کاری نمیکند» و دوباره تأکید کرد که شی «مرد بسیار باهوشی» است که «دقیقاً میداند چه کاری باید انجام دهد.»
رئیسجمهور آمریکا که پیشتر هم با استفاده از اصطلاحات علمی عجیب درباره سلاحهای مخفی حرف زده بود، این بار توضیحی درباره نوع سلاحهایی که منظورش بود نداد.
در سال ۲۰۲۰، ترامپ از چیزی که آن را «موشک فوقالعاده» نامید سخن گفت که میتوانست «۱۷ برابر سریعتر» از هر چیزی که دشمنان آمریکا در زرادخانههایشان داشتند، پرواز کند.
او همچنین مدعی شد که پیشرفتهای فناوری مافوق صوت روسیه ناشی از دزدیدن طرحهای موشکی آمریکا در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما بوده است؛ با وجود اینکه آمریکا هنوز هیچ سلاح مافوق صوت عملیاتی در اختیار ندارد.
به گزارش راشا تودی، مسکو و پکن در یک دهه گذشته در رقابت توسعه سلاحهای مافوق صوت پیشتاز شدهاند.
روسیه نخستین سامانه از این نوع یعنی موشک هواپرتاب «کینژال» را در سال ۲۰۱۷ به خدمت گرفت، در حالی که چین دو سال بعد سامانه مافوق صوت گلاید DF-ZF خود را رونمایی کرد. روسیه در جریان درگیریهای اوکراین هم از موشک کینژال و هم از موشک مافوق صوت دریایی «زیرکن» استفاده کرده است.
در نوامبر گذشته، مسکو اولین آزمایش رزمی موشک بالستیک میانبرد «اورشنیک» را انجام داد؛ موشکی که به کلاهکهایی با توان هدفگیری مستقل و سرعتهای مافوق صوت مجهز است.
در ماه دسامبر، پس از چندین تأخیر و آزمایش ناموفق، واشنگتن مدعی شد که آزمایش پرتاب موفقیتآمیز سلاح مافوق صوت دوربرد خود را انجام داده است؛ سلاحی که از سال ۲۰۱۷ توسط شرکت لاکهید مارتین در حال توسعه است. آمریکا امیدوار است تا پایان سال مالی ۲۰۲۵، نخستین واحد را به نسخه زمینپرتاب این موشک مجهز کند.
پایان حضور آمریکا در شرق اروپا؟ ترامپ چراغ سبز نشان داد
دونالد ترامپ همچنین میگوید «ممکن است» نیروهای آمریکایی را از اروپا خارج کند.
رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده ممکن است از متحدان خود در ناتو در اروپا و سایر مناطق بخواهد هزینه بیشتری برای میزبانی از سربازان آمریکایی بپردازند و حتی احتمال خروج نیروها را نیز در نظر دارد و این در چارچوب مذاکرات گستردهتر بر سر سیاست تعرفهای فراگیر او خواهد بود.
شبکه خبری انبیسی روز سهشنبه گزارش داد که آمریکا در حال بررسی خروج تا ۱۰ هزار نیروی خود از اروپای شرقی است.
منابع تأکید کردند که اگرچه رقم دقیق هنوز در حال بررسی است، اما این پیشنهاد میتواند نیروهای آمریکایی مستقر در رومانی و لهستان – دو عضو ناتو نزدیک به مرز روسیه – را تحت تأثیر قرار دهد.
روز چهارشنبه وقتی از ترامپ پرسیده شد که آیا «برنامهای» برای کاهش شمار نیروهای آمریکایی در اروپا یا دیگر کشورهای ناتو دارد یا خیر، او این احتمال را رد نکرد.
ترامپ به خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «خب، ممکن است. بستگی دارد. ما برای حضور نظامی در اروپا هزینه میکنیم. خیلی هم بازپرداختی دریافت نمیکنیم.»
طبق گزارش فرماندهی اروپایی آمریکا، در اوایل سال ۲۰۲۵ نزدیک به ۸۴ هزار نیروی آمریکایی در اروپا مستقر بودند که بیشترین تمرکز آنها در آلمان و لهستان و تعداد کمتر در رومانی، استونی و لیتوانی بود.
فرمانده عالی نیروهای متحد ناتو در اروپا، ژنرال کریستوفر کاولی، روز سهشنبه نسبت به کاهش نیروهایی که پنتاگون در زمان ریاستجمهوری جو بایدن و پس از شدت گرفتن جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲ به جلو فرستاده بود، هشدار داد.
کاولی در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان گفت: «توصیه من این است که ساختار فعلی نیروها همانگونه که هست حفظ شود.»
در پاسخ، پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا روز چهارشنبه گفت: «تنها کسی که درباره ساختار نیروهای آمریکایی در اروپا تصمیم خواهد گرفت، رئیسجمهور ترامپ، فرمانده کل نیروهاست.»
او افزود: «و ما به گفتوگوهای مستمر، از جمله در چارچوب مذاکرات اوکراین-روسیه، درباره ساختار مناسب نیروها در اروپا ادامه خواهیم داد – ساختاری که منافع آمریکا را بهخوبی تأمین کند و تقسیم بار در اروپا را هم تضمین نماید.»
ترامپ بهعنوان بزرگترین تأمینکننده مالی ناتو، بارها کشورهای اروپایی عضو این پیمان را بهدلیل نرسیدن به اهداف هزینهکرد نظامی، مورد انتقاد قرار داده است.
مباحث مربوط به احتمال کاهش نیروها، در حالی مطرح میشود که دولت ترامپ همچنان به فشار بر متحدان اروپایی ادامه میدهد تا مسئولیت بیشتری در قبال دفاع از خودشان بپذیرند. مسکو بارها نگرانی شدید خود را نسبت به گسترش ناتو و فعالیتهای نظامی این پیمان در نزدیکی مرزهایش ابراز کرده است.
پس از آنکه واشنگتن وارد مذاکراتی با روسیه برای رسیدن به آتشبس در جنگ اوکراین و بازسازی روابط دوجانبه شد، مسکو از آنچه تمایل آمریکا به بررسی «علل ریشهای» بحران – از جمله تمایل کییف به پیوستن به پیمان نظامی تحت رهبری آمریکا – خواند، استقبال کرد.
انتهای پیام
نظرات