مصطفی سبزهکار، رئیس شاخه استانی انجمن هوش مصنوعی ایران، در گفت و گو با ایسنا با تأکید بر اینکه هوش مصنوعی یک فناوری میانرشتهای است که میتواند در تمامی بخشها از جمله کشاورزی، صنعت، بهداشت، آموزش و خدمات کاربرد داشته باشد، گفت: همکاری فعال صنعت و بخش خصوصی در این حوزه نقش اساسی در پیشبرد اهداف توسعهای استان خواهد داشت.
وی افزود: هدف اصلی بنده از عهدهدار شدن مسئولیت شاخه خراسان جنوبی انجمن ملی هوش مصنوعی ایران، در وهله اول دنبال کردن اهداف انجمن هوش ملی هوش مصنوعی ایران در توسعه هوش مصنوعی در استان خراسان جنوبی است، تلاش بعدی در جهت ارتقای جایگاه این استان در عرصه هوش مصنوعی کشور و فراهم آوردن بستر مناسب برای رشد علمی، آموزشی، پژوهشی و فناورانه در این حوزه است. با توجه به ظرفیتهای بالقوه نیروی انسانی، دانشگاهها، مراکز علمی و فناورانه استان، تلاش خواهد شد تا از طریق تقویت ارتباط میان دانشگاه، صنعت و دولت، بستری برای شکوفایی استعدادها و استفاده کاربردی از هوش مصنوعی در حل مسائل بومی فراهم شود.
اولویتهای راهبردی در توسعه هوش مصنوعی
سبزهکار بر ضرورت توسعه آموزش و مهارتآموزی در این حوزه برای اقشار مختلف جامعه، از دانشآموزان تا متخصصان تأکید کرد و گفت: این آموزشها میتواند به توانمندسازی افراد و افزایش دانش عمومی در این زمینه کمک کند.
وی در خصوص اهمیت تسهیل شبکهسازی میان پژوهشگران، شرکتهای دانشبنیان و فعالان استارتاپی نیز افزود: ایجاد ارتباطات مؤثر میتواند به اشتراکگذاری ایدهها و تجربیات کمک کند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتی بیرجند همچنین به شناسایی مسائل کلیدی استان که قابلیت حل با فناوریهای هوش مصنوعی دارند، اشاره کرد و گفت: ما باید پروژههای کاربردی را در این زمینه هدایت کنیم تا به حل مشکلات واقعی جامعه کمک کنیم.
سبزه کار بر اهمیت فرهنگسازی و ترویج عمومی در زمینه کاربردهای مفید، اخلاقی و مسئولانه هوش مصنوعی تأکید کرد و گفت: آگاهی عمومی از این فناوری میتواند به استفاده بهینه و مسئولانه از آن کمک کند.
وی درخصوص افزایش سهم استان در برنامهریزیهای ملی در حوزه هوش مصنوعی از طریق تعامل مستمر با ستاد مرکزی انجمن و نهادهای سیاستگذار نیزابراز امیدواری کرد: این تعاملات به تقویت جایگاه استان در سطح ملی کمک کند.
سبزه کار در خصوص اینکه چگونه میتوان به توسعه هوش مصنوعی در استان خراسان جنوبی کمک کرد، گفت: برای توسعه هوش مصنوعی در استان خراسان جنوبی، رویکردی چندوجهی، مبتنی بر ظرفیتهای بومی استان و منطبق با سیاستها و برنامههای انجمن ملی هوش مصنوعی ایران ضروری است و این رویکرد باید منطبق با سیاستها و برنامههای انجمن ملی هوش مصنوعی ایران باشد.
وی با اشاره به اینکه یکی از محورهای اصلی، توسعه آموزش و ارتقاء مهارتها است، افزود: بسترهای آموزش تخصصی هوش مصنوعی باید برای گروههای مختلف از طریق برگزاری دورههای رسمی و غیررسمی، کارگاهها و سمینارها فراهم شود، همچنین بر همکاری با وزارت علوم برای بهروزرسانی سرفصلهای آموزشی متناسب با نیازهای روز تأکید شود.
سبزه کار ادامه داد: شناسایی و حل مسائل بومی با استفاده از هوش مصنوعی نیز از دیگر اقدامات پیشنهادی است که شامل طراحی و اجرای پروژههایی برای حل چالشهای محلی نظیر کمآبی و کشاورزی هوشمند میشود.
وی همچنین بر تقویت شرکتهای دانشبنیان و استارتاپهای هوش مصنوعی تأکید کرد و گفت: حمایت از ایجاد و توانمندسازی شرکتهای فناور فعال در این حوزه از طریق مشاوره و شبکهسازی ضروری است.
رئیس شاخه استانی انجمن هوش مصنوعی ایران به اهمیت فرهنگسازی عمومی و ترویج علم نیز اشاره کرد و افزود: افزایش آگاهی عمومی از ظرفیتها و مزایای هوش مصنوعی میتواند فضای پذیرش اجتماعی از فناوریهای نوین را ایجاد کند.
وی بر ضرورت شبکهسازی و تعامل سازنده با نهادهای دولتی و خصوصی تأکید کرد و گفت: برگزاری نشستهای منظم با سازمانهای دولتی و دانشگاهها میتواند به بهرهگیری از ظرفیت هوش مصنوعی در خدمات عمومی و صنعت کمک کند.
سبزهکار همچنین پیشنهاد راهاندازی یک بانک اطلاعاتی از فعالان و متخصصان هوش مصنوعی استان را مطرح کرد تا همکاریها و تجمیع توان تخصصی تسهیل شود.
وی درخصوص همکاری در سطح ملی و بینالمللی نیز یادآورشد: مشارکت در برنامهها و کنفرانسهای ملی و بینالمللی میتواند به جذب تجربیات جهانی و ارتقاء جایگاه استان در سطح کشور کمک کند.
سبزه کار با بیان اینکه توسعه هوش مصنوعی در استان خراسان جنوبی، علیرغم ظرفیتهای بالقوه فراوان، با چالشهایی روبروست که توجه به آنها برای برنامهریزی دقیق و اثربخش ضروری است، گفت: مهمترین این چالشها را میتوان کمبود نیروی انسانی متخصص و آموزشدیده در حوزههای بینرشتهای مرتبط با هوش مصنوعی، فقدان زیرساختهای فناورانه مناسب برای تحقیق و توسعه، فقدان زیرساختهای فناورانه مناسب برای تحقیق و توسعه، کمتوجهی برخی صنایع و نهادها به ظرفیتهای هوش مصنوعی در حل مسائل عملیاتی و تصمیمسازی، محدود بودن تعداد شرکتهای دانشبنیان و فناور فعال در حوزه هوش مصنوعی، فقدان یک سامانه جامع اطلاعاتی از فعالان، نیازها و فرصتهای موجود در استان در حوزه هوش مصنوعی، مهاجرت نخبگان به سایر استانها یا خارج از کشور را نام برد.
وی خاطرنشان کرد: البته همه این چالشها، در عین حال فرصتهایی برای رشد نیز به شمار میآیند؛ با برنامهریزی منسجم، استفاده از ظرفیتهای انجمن ملی، جلب مشارکت نهادهای استانی و بهرهگیری از نیروهای جوان، میتوان این موانع را به سکوی جهش تبدیل کرد.
انتهای پیام
نظرات