• یکشنبه / ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۱:۴۵
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1404012311832
  • خبرنگار : 30057

از اکولوژی شهری تا جنگل آهن؛ رمزگشایی محققان از چالش‌های ناپایداری در شهر شاندیز

از  اکولوژی شهری تا جنگل آهن؛ رمزگشایی محققان از چالش‌های ناپایداری در شهر شاندیز

دکتر فروزان طاهری، استاد دانشگاه و پژوهشگر برجسته، در تحلیل خود از وضعیت شهری شاندیز، اصطلاح «جنگل آهن» را برای توصیف روند ناپایداری در این شهر به کار برد. وی با بررسی پارامترهای اکولوژیک این شهر گردشگری، به چالش‌های جدی در زمینه توسعه پایدار، عدالت اجتماعی و حفظ محیط زیست اشاره کرد و نشان داد که شاندیز در مسیر ناپایداری قرار دارد.

به گزارش ایسنا، دکتر فروزان طاهری، استاد برجسته شهرسازی و مدیریت شهری، با رویکردی علمی و پایدار، به تبیین چشم‌انداز شهرهای اکولوژیک پرداخته‌ است. تحقیقات و آثار وی به ویژه در زمینه توسعه پایدار، اکوتوریسم و پایداری محیط زیست، به تحلیل و ارائه راهکارهای نوین برای ایجاد شهرهایی هم‌راستا با طبیعت و نیازهای انسانی پرداخته است؛ از سخنرانی در سازمان ملل تا تألیف بیش از ۳۰ مقاله و انتشار کتاب «اکولوژی بوم-روستا»، 

وی که از مهاجران افغانستانی به ایران است، با دستاوردهایی همچون انتخاب به عنوان سخنران در همایش پناهندگان در سازمان ملل و کسب عنوان رساله برتر در سال ۹۸، تأثیر چشم‌گیری در ارتقای سطح علمی و پژوهشی در ایران داشته‌ است.

طاهری، علاوه بر تدریس در دانشگاه‌های مختلف کشور، در حوزه‌های مدیریت شهری و توسعه پایدار به خصوص در زمینه اکولوژی بوم-روستا و طراحی شهرهای اکولوژیک، پژوهش‌های ارزشمندی را ارائه داده‌ است.

کتاب اخیر وی با عنوان «اکولوژی بوم-روستا»، به بررسی توسعه پایدار در روستاها، به‌ویژه در مورد زنان و کارآفرینی در آنها پرداخته است. دکتر طاهری همچنین با معرفی مفاهیمی نوین مانند «جنگل آهن» در تحقیقات خود، به تحلیل چالش‌های شهرهای گردشگری و ناپایداری‌های مرتبط با آنها پرداخته‌ است.

در این راستا، مطالعات این استاد دانشگاه در زمینه شهر شاندیز و تحلیل ویژگی‌های شهرهای اکولوژیک، به مباحث مهمی در خصوص پایداری و چالش‌های زیست‌محیطی و اجتماعی پرداخته است.

دکتر فروزان طاهری، دارای مدرک دکتری از دانشگاه فردوسی مشهد در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به کارنامه علمی خود گفت: از زمانی که یک ساله بودم، به ایران مهاجرت کردیم و در سال ۹۸ از سوی وزارت کشور ایران از کل مهاجران افغانستانی گزینش انجام شد و برای شرکت در اولین همایش پناهندگان در مقر سازمان ملل انتخاب شدم. موضوع سخنرانی من در این همایش آموزش بود.

وی افزود: در سال ۹۸ رساله من به عنوان رساله برتر شناخته شد و در حال حاضر استاد راهنما، مشاور و داور، به عنوان استاد حق‌التدریس در چند دانشگاه ایران دروس رشته‌های شهرسازی، مدیریت شهری و مدیریت گردشگری، اکوتوریسم و پایداری محیط زیست و آینده پژوهشی را تدریس می‌کنم.

طاهری انتشار بیش از ۳۰ مقاله و داوری بیش از ۴۵۰ مقاله را از دیگر دستاوردهای علمی خود دانست که در کارنامه علمی وی درج شده است و ادامه داد: آخرین کتاب من با عنوان اکولوژی بوم-روستا در دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده که در آن بر توسعه پایدار، ارتقای سطح امید به زندگی برای روستا به‌ویژه زنان و کارآفرین شدن آنها تاکید شده است.

وی با اشاره به مطالعات خود در حوزه شهرهای اکولوژیک، عنوان مطالعات خود در این زمینه را «تبیین چشم‌انداز شهر شاندیز با تاکید بر نظریه شهر اکولوژیک» دانست و گفت: شهر اکولوژیک شهری همسو با طبیعت است که پایداری محیط زیست را در کنار برنامه‌ریزی‌ها رعایت می‌کند. شهری که به احساس مردم، تمیزی، استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و پایداری محیط زیست توجه دارد.

طاهری، توسعه فضای سبز را از دیگر ویژگی‌های شهرهای اکولوژیک نام برد و اظهار کرد: بر این اساس در شهرهای اکولوژیک فشرده‌سازی به نفع توسعه فضای سبز به عنوان رگه‌های تنفسی، صورت می‌گیرد، ضمن آنکه در این شهرها تاکید بر حمل و نقل عمومی است و از تک سرنشین بودن خودروها برای کاهش آلودگی هوا جلوگیری می‌شود.

این استاد دانشگاه، توسعه عدالت اجتماعی، مسکن پایدار و دسترسی به آموزش را از دیگر ویژگی‌های شهرهای اکولوژیک برشمرد و خاطر نشان کرد: در این مطالعات، من شهر شاندیز را به عنوان یک شهر گردشگری انتخاب کردم که حداقل دخل و تصرف نسبت به سایر کلانشهرها در آن صورت گرفته باشد، ولی نتایج این مطالعات نشان داد که پارامترهای این شهر به پارامترهای شهرهای اکولوژیک نزدیک نبود و ناپایداری را در آن مشاهده کردیم.

طاهری با تاکید بر اینکه این شهر گردشگری به سمت ناپایداری در حرکت است، اظهار کرد: در یکی از مقالات خود برای این وضعیت شهر شاندیز، اصطلاح «جنگل آهن» را به کار بردم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha