به گزارش ایسنا، امروز ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
روزی که ایران دارای جت جنگنده شد
در رابطه با پیمان بغداد- یکی از اتحادیههای نظامی غرب پیرامون شوروی- دولت آمریکا ۲۴ فروردین ۱۳۳۹ و در جریان اجلاس سران آن اتحادیه در تهران که پس از کنارهگیری عراق، به سنتو یا سازمان پیمان مرکزی تغییر نام داد، به نیروی هوایی ایران جت جنگده از نوع «اف ــ ۸۶» تحویل داد و به این ترتیب ایران برای نخستین بار دارای جنگنده جت شد.
البته ایران از خرداد ۱۳۰۳ دارای نیروی هوایی شد. این نیرو در شهریور ۱۳۲۰ و اشغال ایران توسط قوای روس و انگلیس و در نتیجه خیانت چند افسر ارشد و تسلیم شدن نیروی زمینی رضا شاه تا آخرین لحظه از آسمان وطن دفاع کرد.
دولت ایران پنج سال پس از دریافت جت اف ـ ۸۶ از آمریکا و در جریان جنگ پاکستان و هند، تعدادی از این جنگندهها بهصورتی محرمانه و با اشاره واشنگتن در اختیار پاکستان قرار داد.
مستشاران نظامی آمریکا در ایران در گزارش ها و خاطراتی که در قالب کتاب منتشر کردند از مهارت خلبانان ایرانی در به کار بردن جتهای جنگنده بهویژه در عملیات آکروبات ابراز شگفتی کردند.
در خاطرات برخی از این مستشاران آمده است که «این استعداد ایرانیان را نمیتوانستند باور کنند.»
در یادداشت یکی از مستشاران آمریکایی نیز مورد استناد قرار گرفته است به میهندوستی خلبانان نیروی هوایی ایران اشاره شده و چنین آمده است: «در چند مورد که هواپیما (جت جنگنده) در حال سقوط بود خلبان ایرانی با اینکه میتوانست بیرون بجهد و جان خود را نجات دهد در کابین باقی مانده بود تا آخرین تلاش را جهت نجات جنگنده که برای وطنش ذیقیمت و کمیاب بود بکار برد و جانش را بر سر این احساس که جز وطندوستی نام دیگری ندارد از دست داد.»
در تقویم شمسی مناسبتهای دیگری چون آغاز دومین دوره مشروطه یا تجدید حیات مشروطیت در سال ۱۲۸۸، آذینبندی خیابانها و میادین مرکزی تهران و شهرستانها به مناسبت جشن تاجگذاری احمد شاه در سال ۱۳۰۲، معرفی کابینه سردارسپه رئیسالوزرای احمد شاه در سال ۱۳۰۳، انتخاب هیات رییسه دائمی نهمین دوره مجلس شورای ملی در سال ۱۳۱۲، انتخاب و سفر حسن اسفندیاری رئیس دهمین دوره مجلس شورای ملی به ریاست هیات نمایندگی ایران در جشن تاجگذاری «جرج ششم» پادشاه انگلستان در سال ۱۳۱۶، تصویب قانون اجازه تأسیس شرکت واحد هواپیمایی ایران و شرکت هواپیمایی فارس در سال ۱۳۳۸، رحلت ادیب گرانمایه، علامه سید محمد فرزان بیرجندی در سال ۱۳۴۹، تأسیس مدرسه عالی تلویزیون و سینما در سال ۱۳۴۹، درگذشت استاد علامه سید محمد فرزان بیرجندی از مشاهیر دانشمندان معاصر در سال ۱۳۴۹، تاسیس یک مدرسه عالی تلویزیون و سینما در تهران در سال ۱۳۴۹، تظاهرات جمعی از ایرانیان مقیم لندن در حالیکه نقاب به صورت کشیده بودند در سال ۱۳۵۲، فراخوان جوانان کرد توسط ملا مصطفی بارزانی برای مقابله با ارتش بعث عراق در سال ۱۳۵۳، چاپ مقاله «شورش در راه خدا» در هفته نامه اشترن هامبورگ آلمان در سال ۱۳۵۷، درگذشت آیتالله شیخ مجتبی حاتمی لنکرانی در سال ۱۳۶۵، رحلت محقق و پژوهشگر اسلامی آیتالله مجتبی محمدی عراقی در سال ۱۳۸۰، بمب گذاری در حسینیه شهدای شیراز و شهادت تعدادی از اعضای کانون فرهنگی رهپویان وصال در سال ۱۳۸۷، قهرمانی ایران در مسابقات جام جهانی کشتی آزاد در سال ۱۳۹۴ و ولادت صدرالمتالهین شیرازی به ثبت رسیده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری
رحلت قطبالدین راوندی- ۵۷۳
امام قطبالدین ابوالحسن سعید بن هبتالله بن حسین راوندی پس از تحصیل مقدمات به سرعت مدارج علمی را طی کرد. او از شاگردان خاص علامه طبرسی صاحب تفسیر مجمع البیان و دیگر اساتید عصر بود.
علی بن محمد المدائنی و دو فرزندش حسین و محمد از شاگردان قطب و فقهای زمان بودند. قطبالدین راوندی در تفسیر، نهج البلاغه، کلام، فلسفه، فقه، حدیث، تاریخ، اصول فقه و شعر و ادب استاد زمانه بود و دارای تالیفاتی چون اُمّ القُرآن، تفسیرالقرآن، الاختلافات، رسالةُالفقها، فِقهُ القرآن از آن جملهاند.
این عالم بزرگ و این فقیه ربانی سرانجام در سال ۵۷۳ در شهر مقدس قم جان به جان آفرین تسلیم کرد و در جوار حرم مطهر حضرت معصومه به خاک سپرده شد.
پس از ۸۰۰ سال و هنگام بازسازی صحن حرم حضرت معصومه با پیکر سالم و چهره نورانی این عارف بالله روبرو شدند و طبق نظر آیتاله سید شهابالدین مرعشی نجفی، سنگ قبر بلندی بر فراز مزارش نصب شد.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی
نخستین تظاهرات عراق علیه آمریکاییها- ۲۰۰۳
بعد از سقوط صدام و حزب بعث عراق در ۹ آوریل ۲۰۰۳ و اشغال این کشور توسط نیروهای مهاجم به ویژه سربازان امریکا، نخستین تظاهرات مردمی در عراق علیه اشغالگران برگزار شد.
در این تظاهراتِ خودجوش، که در ۱۳ آوریل ۲۰۰۳ با حضور صدها تن از مردم ستمدیده عراق، در بغداد انجام گرفت، شرکت کنندگان با سردادن شعارهای "اللَّه اکبر، لا اله الا اللَّه" و نه امریکا نه اسرائیل، به جهانیان اعلام داشتند: «ما اشغالگران را نمیخواهیم. بوش و صدام یکی هستند. امریکا به نام آزادی هرج و مرج را برای ما به ارمغان آورده است و ما امنیت میخواهیم نه اشغالگری. مردم عراق در این تظاهرات خواستار تشکیل دولت اسلامی در عراق شدند و فقط دولت اسلامی را ضامن حفظ حقوق همه نژادها و مذاهب دانستند.»
در واقع اولین تظاهرات مردمی در عراق بعد از ۳۵ سال حاکمیت اختناقآمیز صدام و حزب بعث، نمایش اعتراض علیه امریکا، اسرائیل و رژیم سرنگون شده صدام حسین بود.
فریب روسها از غرب- ۱۹۴۵
۱۳ آوریل سال ۱۹۴۵ ارتش شوروی شهر وین را تصرف کرد و ۹۰ هزار تن از نظامیان هیتلر را به اسارت گرفت.
اتریش در سال۱۹۳۸ به آلمان پیوسته و جزو ایالت رایش سوم آلمان شد. شوروی در جریان جنگ جهانی دوم از زمان حمله ارتش هیتلر به آن کشور در ۱۹۴۱ تا تصرف برلین در آوریل ۱۹۴۵ نزدیک به ۲۷ میلیون کشته، تلفات داد حال آنکه جمع کل تلفات آمریکا در دو جبهه اروپا و آسیا به نیم میلیون نفر هم نرسید.
شکست نظامی هیتلر عمدتا به دست ارتش شوروی صورت گرفت و این ارتش بود که برلین را تصرف کرد ولی در اواخر دهه ۱۹۸۰ غرب موفق به فریب دادن گورباچف و دستیارانش شد و هر آنچه را که شوروی از شکست هیتلر به دست آورده بود داوطلبانه از دست داد.
گورباچف با انحلال پیمان ورشو موافقت کرد به این شرط که ناتو هم منحل شود که برخلاف انتظار، پس از فروپاشی اسرارآمیز شوروی، ناتو نه تنها منحل نشد بلکه گسترش یافت و به داخل شوروی سابق هم راه یافت و در همان پایگاههایی که با پول روسها در سه کشور بالتیک شوروی ساخته شدهاند، مستقر شد.
وزیر دفاع روسیه در آوریل ۲۰۰۷ و ۱۶ سال پس از فروپاشی شوروی، برای نخستین بار اظهار داشت که در نیمه دوم دهه ۱۹۸۰ روسها فریب غرب را خوردند و با ابطال پیمان ورشو و تخلیه اروپای شرقی از نیروهای خود موافقت کردند که دنباله آن فروپاشی شوروی بود.
چند صاحبنظر در چهار روز گذشته در تفسیر توافق هفتم آوریل ۲۰۱۰ سران آمریکا و روسیه به کاهش دادن و مساوی کردن سلاحهای هستهای دو کشور و وسائل انتقال آنها نوشتهاند که روسها یک بار دیگر فریب خوردند زیرا که روسیه دارای ۱۲۰۰۰ و آمریکا ۸۰۰۰ سلاح اتمی است و تولید ۴۰۰۰ بمب و کلاهک شوخی نیست.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون درگذشت "ژان لافونْتَن" شاعر و افسانه نویس معروف فرانسوی در سال ۱۶۹۵، تولد توماس جِفِرسون سیاستمدار و نظریهپرداز معروف آمریکایی در سال ۱۷۴۳، کشتار وحشیانه مردم هند توسط استعمارگران انگلیسی در سال ۱۹۱۹، اشغال اتریش توسط نیروهای متفقین در اواخر جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵، آغاز جنگ داخلی لبنان توسط فالانژها در سال ۱۹۷۵ و درگذشت گونتر گراس نویسنده آلمانی برنده نوبل و منتقد اسرائیل در سال ۲۰۱۵ به ثبت رسیده است.
انتهای پیام
نظرات