علی فرضینژاد مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی ایلام در خصوص این گیاه دارویی اظهار کرد: علفچشمه با نام علمی Nasturtium officinale گیاهی از تیره شببوها به ارتفاع ۱۰ تا ۵۰ سانتیمتر با برگهای کوچک به رنگ سبز تیره و گلهای خوشهای کوچک سفید و ساقههای خزنده است که از نقاط مختلف آن ریشههای کوچک و سفید خارج میشود و معمولاً در چشمهسارها کنار جویها و باتلاقها میروید، نام محلی و کردی این گیاه (کلهشنگ یا کویز) و نامهای دیگر آن ترتیزک آبی، شاهی آبی، تره آبی، بولاغ اوتی است.
وی خاطرنشان کرد: انسانها از دوران باستان با این گیاه آشنا بوده و خاصیتهای درمانی گوناگونی را به آن نسبت میدادند، این گیاه هم به خاطر این خاصیتهای دارویی و هم مزه تند خوشگوار آن مورد علاقه بسیاری بودهاست.
فرضینژاد توضیح داد: ایرانیان، یونانیان و رومیان از دسته افرادی بودند که تجربه استفاده زیاد از این گیاه داشته اند، در طب سنتی گذشته نیزاین گیاه برای رشد و نمو کودکان استفاده میشده است، قسمتهای مختلف این گیاه جهت استفاده ساقه و برگهای آن است.
مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی ایلام افزود: خواص زیادی با استفاده از این گیاه به اثبات رسیده است، درد مفاصل، درمان سرطان، تقویتکننده مغز و اعصاب، درمان سرماخوردگی، تببر، ضدسرفه و ضد استرس و درمان سنگ کلیه از خواص استفاده از این گیاه است.
وی ادامه داد: علفچشمه همچنین حاوی مقادیر زیادی آهن، کلسیم و اسید فولیک است و مصرف آن به درمان کم خونی نیز کمک میکند.علف چشمه بهدلیل ویتامینهای که در آن موجود است و خواص فوقالعاده آن بهعنوان سالمترین سبزی دنیا شناخته میشود.
فرضینژاد گفت: محل رشد این گیاه جوهای روان، چشمهسارها و هر جا که آب باشد این گیاه هم معمولا رشد میکند اما نکته لازم در استفاده این گیاه این است گیاه را در مناطقی که اطمینان داریم آب روان و پاک است برداشت کنیم و از آبهایی که احتمالاً در مسیر فاضلاب بعضی محلهها و روستاها قراردارد پرهیز کنیم که به شدت خطرناک و برای سلامتی مضر است.
این کارشناس ارشد گیاهان دارویی اضافه کرد: در برخی مناطق فاضلابهای صنعتی باعث توزیع آرسنیک در آب میشوند و از جمله گیاهانی که به طور عمده توسط پساب شهری و صنعتی آبیاری میشوند سبزیجات و گیاهان خودرویی مانند کلهشنگ است، هر چند در صورتی که شرایط فراهم باشد با افزایش روی در آب میتوان از انتقال سمیت به بخش خوراکی و اندام هوایی گیاهان جلوگیری کرد ولی در هر صورت باید مواظب کیفیت آب باشیم که بعضاً بهجای تأمین سلامتی با گیاهان دارویی، سلامت ما در خطر نیفتد.
انتهای پیام
نظرات