• سه‌شنبه / ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۱:۵۲
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1404012614022
  • خبرنگار : 50161

یک متخصص مدیریت، پیشگیری و کنترل اعتیاد:

خانواده‌های بی‌نشاط، یک قدم به اعتیاد نزدیک‌ترند

خانواده‌های بی‌نشاط، یک قدم به اعتیاد نزدیک‌ترند

ایسنا/زنجان متخصص مدیریت، پیشگیری و کنترل اعتیاد و مسئول فنی درمانگاه اعتیاد بیمارستان شهید بهشتی زنجان، گفت: اعضای خانواده‌های بی‌نشاطی که تخلیه‌ هیجانات اعضای خانواده در آنها اتفاق نمی‌افتد و بحث و مشاجره در آنها زیاد است و استرس بالایی را تجربه می‌کنند، یک قدم به اعتیاد نزدیک‌ترند.

سیدرضا موسوی‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، به موضوع اعتیاد در نوجوانان و جوانان پرداخت و اظهار کرد: سه علامت مهم برای تشخیص اعتیاد نوجوانان و جوانان وجود دارد که اولین مورد، اختلال در خواب است. به این معنا که چرخه خواب این افراد از حالت عادی خارج می‌شود و به جای اینکه شب‌ها بخوابند و روزها بیدار باشند، معمولا شب‌ها بیدار و روزها خواب هستند.

وی تغییر در مقدار و نحوه غذا خوردن را علامت دیگر اعتیاد در نوجوانان و جوانان عنوان کرد و افزود: در حالت عادی، افراد سه وعده غذا و چند میان‌وعده در شبانه‌روز مصرف می‌کنند و معمولا این وعده‌های غذایی در سفره و در جمع خانواده صرف می‌شود. اگر این روال تغییر کند و اشتهای فرد، کم یا زیاد شود و نحوه غذا خوردن او نسبت به گذشته فرق کند و از خوردن غذا در جمع خانواده امتناع کند، می‌تواند نشانه‌ای از اعتیاد باشد.

این متخصص مدیریت، پیشگیری و کنترل اعتیاد، دروغگویی را دیگر علامت مهم اعتیاد در نوجوانان و جوانان دانست و گفت: زمانی که والدین و اطرافیان متوجه پنهان‌کاری یا دروغگویی نوجوانان و جوانان شوند و این رفتار در آنان مکرراً مشاهده شود، باید آن را به عنوان علامتی از اعتیاد مورد توجه قرار دهند.

او با بیان اینکه عوارض اعتیاد در نوجوانی و جوانی بیشتر از سایر سنین است، اظهار کرد: مهم‌ترین آفتی که می‌تواند بار تخریبی اعتیاد را در این بازه‌ سنی، بسیار سنگین‌تر کند، سرزنش یا زخم زبان والدین و اطرافیان است به طوری که عوارض و آفت این رفتار برای فرد مصرف‌کننده به مراتب بیشتر از مواد مخدر است.

موسوی‌زاده با اشاره به تفاوت سرزنش و نصیحت، گفت: در نصیحت، نکات مثبت و نقاط قوت فرد به او یادآوری می‌شود، ولی در سرزنش، نقاط ضعف فرد مانند پتکی بر سر او کوبیده می‌شود و بار اعتیاد را در او تشدید می‌کند. بنابراین برای مهار اعتیاد خصوصا در نوجوانان و جوانان باید جلوی نیش زبان را گرفت.

وی پیشگیری را در همه‌ امراض و بیماری‌ها بهتر از درمان دانست و افزود: در مقوله اعتیاد، آنچه بر پیشگیری و درمان، مقدم است توقف انگ و تبعیض بوده و به دلیل اهمیت این موضوع، شعار روز جهانی مبارزه با مواد مخدر در سال ۲۰۲۳ هشدار به مردم در این خصوص بود «مردم، ابتدا تبعیض و انگ را متوقف و سپس پیشگیری را تقویت کنید».

این متخصص مدیریت، پیشگیری و کنترل اعتیاد خاطرنشان کرد: انگ، همان سرزنش و زخم زبان است که می‌تواند بدترین تخریب را برای مصرف‌کننده داشته باشد و حتی اگر درمانی هم در چنین شرایطی صورت گیرد، آب در هاون کوبیدن است و به قول شاعر «خلد گر به پا خاری، آسان برآید/چه سازم به خاری که بر دل نشیند».

وی به خانواده‌ها توصیه کرد که اگر مصرف‌کننده‌ نوجوان یا جوان دارند، حتما در وهله اول، خودشان با یک متخصص در این زمینه مشورت کنند و نحوه‌ برخورد با فرد مصرف‌کننده مواد مخدر را بیاموزند چراکه یک مداخله‌ غلط می‌تواند بار مخرب اعتیاد را چندین برابر کند.

موسوی‌زاده اظهار کرد: در درمان اعتیاد نوجوانان و جوانان، موادمحوری و معطوف کردن درمان به قطع مصرف مواد، یک خطای واضح و نابخشودنی است و باید به این نکته توجه داشت که ماهیت اعتیاد از جنس لذت است و اقدامات ناخوشایندی چون زندانی کردن یا انتقال فرد به کمپ‌های اجباری ترک اعتیاد که کاملا ضدلذت است می‌تواند باعث تشدید اعتیاد شود.

وی بیماری‌های زمینه‌ای را از مهم‌ترین علل گرایش افراد به مصرف مواد مخدر عنوان کرد و افزود: برای درمان اعتیاد، در وهله اول لازم است بیماری‌های زمینه‌ای فرد مصرف‌کننده توسط پزشک متخصص درمان شود چراکه هیچ نوجوان یا جوانی به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا نمی‌کند مگر آن که بیماری زمینه‌ای داشته باشد.

این متخصص مدیریت، پیشگیری و کنترل اعتیاد خطاب به والدین و خانواده‌ها خاطرنشان کرد: وقتی یک عضو خانواده درگیر اعتیاد می‌شود، همه شما در اعتیاد او ذوب نشوید و سایر اعضای خانواده را قربانی نکنید زیرا عواقب فراموش کردن و غفلت از اعضای دیگر خانواده کمتر از عوارض اعتیاد در فرد مصرف‌کننده نیست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha