طاسین عواطفی به مناسبت ۲۶ فروردین، «روز جهانی هنر»، در گفتوگو با ایسنا با اشاره به نوآوری و خلاقیتهایی که در سالهای اخیر هنر جهانی شاهد آن بوده است و پیوند هنر با علوم دیگر که ابعاد بیشتری از زندگی انسان را نشانه گرفته است، گفت: در زمینه هنر نقاشی، لئوناردو داوینچی یکی از قلههایی است که در تاریخ، ما آن را بعنوان فردی تأثیرگذار و کلیدی میشناسیم. یکی از رویکردهای داوینچی دغدغهمندی اجتماعی در دوره تاریخی خودش بوده است، اگر بخواهیم درک و دید درستی از دغدغه اجتماعی این هنرمند داشته باشیم لازم است که از ارزشها و هنجارهای در جریان آن زمانه داوینچی نیز باخبر باشیم.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم دغدغه هنرمندان از جامعه شان را جستوجو کنیم و آثار آنها را آینهای از فرهنگ و جامعه پیرامونشان در نظر بگیریم، ضرورت پیدا میکند که از زمانه، جامعه و سیاست دوره داوینچی نیز مطلع باشیم و بتوانیم درک و شناخت دقیقتری نسبت به ارزشهای آن برهه بهدست بیاوریم. آنچه که جدای از مسائل فردی و زیباشناسی داوینچی حائز اهمیت است، آن است که هنرمندان آن دوره باعث شکلگیری یک نوع نگرش متفاوت و جدید بین جامعه دوران خودشان به هنر شدند.
عواطفی افزود: در زمانهای که نقاش را بعنوان یک صنعتگر و هنر را یک صنعت میدیدند، هنرمندان آن دوره باعث شدند که هنر دارای یک نوع احترام ماورایی شده و تبدیل به یک حوزه خارق العاده و منحصر به فرد شود، از آن پس هنر منعکسکننده بخشی از تفکر، فلسفه و روح معرفتی حاکم در دورههای مختلف بود و اهمیت داوینچی یا هنرمندان معاصر خود در این ارجحیت بخشیدن به هنر و هنرمندان زمانه خودش بود، تأثیری که در درک و استفاده هنر در طول زمان دستخوش به گستردگیهای بیش از پیش شد.
وی با تأکید بر اینکه دگرگونیهای بسیار عمیق و مؤثری در طول تاریخ حتی در تعاریف بنیادین هنر رسوخ کردهاند، تشریح کرد: این تجربهای است که ما با آن هنر مدرن را با تمام ضعف و قوت پشت سر گذاشتهایم، امروزه نیز با افزایش فضاهای ارتباطی، بروز و نقش پر رنگتر آن در حوزههای ارتباطی این تعاریف رو گستردهتر کرده و طبیعتاً ما امروز با سوالات و چالشهای عمیقتری، هم در حوزه هنر و هم حوزههای آمیخته با هنر که مرز هارا شکستهاند مواجهیم و پاسخ به این پرسشها زمینههایی برای ایجاد خلاقیتهای نوظهور را به وجود آورده و طبیعتاً گستردگی آنها نیازمند زمان و مطالعه زیادی است.
عضو هیئت علمی دانشکده چند رسانهای دانشگاه علوم پزشکی تبریز با توجه به جنبههای ارتباطی و رسانه امروز با ظرفیتهای بسیار گسترده که امروز ایجاد شده است، ادامه داد: هنر امروز تأثیرات زیادی در حوزه های هنر ایرانی هم گذاشته و در حوزه های مختلف باعث شده مطالعاتی در زمینه کارکرد ارتباطی یا رسانهای هنر های تصویری هم با شدت و عمق بیشتری پیگیری بشود.
وی ادامه داد: مسائل زیباشناسی و رویکرد فرم گرایانه در دوران ما نیازهای خودش را دارد و باید تلاش کنیم تا دغدغههای زمانه خودمان را بازتاب بدهیم و آگاهانه و در سطح جهانی که جزئی از ارتباطات است، هنرمند ایرانی سعی میکند با تعریف مدرن و امروزی همراه شده و درواقع در زمینههایی که وجود دارند حضور پیدا کند. هنرمندان ایرانی توانستهاند آثار قابل توجهی در زمینههای هنری مختلف از خود به جا بگذارند.
وی تأکید کرد: برای بالا بردن کیفیت جایگاه هنر ایران در سطح بینالمللی و درواقع تأکید بر هویتهایی که منعکس کننده نیاز جامعه و هنجارهای روزمره ماست بنظر میآید که همان واژه کلیدی «ارتباطات» است که میتواند به ما کمک کند بتوانیم از ظرفیتهای ارتباطی رسانههای نوظهور و امکانات تکنولوژیکی که به دنیا اضافه شده، هنرهای تصویری را دچار باز تعریفهای متعدد کردهاند، به این جهت حضور در مناسبات بینالمللی و برقراری ارتباط با دنیای هنری جهان باعث تبادل فرهنگی میشود که همیشه در طول تاریخ هنری خودمان داشتهایم بتوانیم بعنوان یک مزیت از آن استفاده بکنیم.
عواطفی تشریح کرد: در فضای دانشگاهی و آموزش نیروهای مستعد و علاقهمند به هنر، مخاطب و متخصصانی تربیت شده و به نظر میرسد برای بهرهبرداری بیشتر ، مدیریتهای فرهنگی و برنامهریزان سیاستهای کلی هنر بتوانند از ظرفیتهای ایجاد شده استفاده کنند که یک رابطه دوگانه بین زندگی و هنر در جامعه جریان داشته باشد و به تبع آن شاهد بهرهمندی از شأن هنر و امکانات مؤثر دنیای هنر باشیم.
به گزارش ایسنا، ۲۶فروردین مصادف با ۱۵ آوریل، هرساله در تقویم جهانی بعنوان سالروز تولد لئوناردو داوینچی و روز جهانی هنر گرامی داشته میشود.
این روز نماد صلح جهانی، آزادی بیان و بردباری و برای ترویج و گرامیداشت هنر در تمامی اشکال آن و افزایش آگاهی دربارهی تأثیرات مثبت هنر بر جامعه و فرهنگها تعیین شده است.
انتهای میام
نظرات