• پنجشنبه / ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۰:۱۶
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 1404012815480
  • خبرنگار : 50189

رئیس اتاق بازرگانی استان:

کرمان از ثروت خود بهره‌مند نیست/نیازمند رویکرد سرمایه‌گذاری دانش‌بنیان هستیم

کرمان از ثروت خود بهره‌مند نیست/نیازمند رویکرد سرمایه‌گذاری دانش‌بنیان هستیم

ایسنا/کرمان رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: اقتصاد کرمان تاکنون مبتنی بر منابع معدنی و کشاورزی بوده که هر دو تجدیدناپذیر هستند. با توجه به بحران منابع آبی، ادامه فعالیت‌های کشاورزی سنتی ممکن نیست و استان راهی جز توسعه اقتصاد دانش‌بنیان ندارد.

سیدمهدی طبیب‌زاده صبح امروز ۲۸ فروردین در نشست معاون وزیر و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران با شرکت‌های فناور و نوآور استان کرمان، بر لزوم حمایت جدی از فعالیت‌های دانش‌بنیان تأکید کرد.

وی با اشاره به محدودیت‌های منابع طبیعی و آبی استان افزود: اقتصاد کرمان تاکنون مبتنی بر منابع معدنی و کشاورزی بوده که هر دو تجدیدناپذیر هستند. با توجه به بحران منابع آبی، ادامه فعالیت‌های کشاورزی سنتی ممکن نیست و استان راهی جز توسعه اقتصاد دانش‌بنیان ندارد.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان با بیان اینکه استان از استعدادهای بالایی در حوزه نخبگی برخوردار است، اما محیط مناسبی برای پرورش آن‌ها فراهم نیست؛ اظهار کرد: با حضور نهادهای ملی و حمایت استاندار، امید می‌رود بستر مناسب‌تری برای رشد شرکت‌های فناور فراهم شود.

رئیس اتاق بازرگانی کرمان همچنین از شکاف موجود میان شرکت‌های بزرگ و استارتاپ‌ها ابراز نگرانی کرد و گفت: استان کرمان فاقد بنیه صنعتی متوسط است که بتواند این شکاف را پر کند. توسعه زنجیره‌های ارزش بدون تکیه بر فناوری‌های نوین و دانش‌بنیان ممکن نیست.

وی با انتقاد از وضعیت ناعادلانه تخصیص منابع به استان، گفت: از یک طرف شاهد حجم عظیم سرمایه‌گذاری در پروژه‌هایی چون گل‌گهر هستیم که فقط در سال جاری ۱۷۰ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری دارد؛ اما از طرف دیگر، شکاف عمیقی وجود دارد که هیچ ارتباط مستقیمی با توسعه استان ندارد. سهم مردم کرمان از این سرمایه‌گذاری‌ها چیست؟ فقط تخریب زیرساخت‌ها مانند جاده‌ها توسط کامیون‌های حمل فولاد و سنگ‌آهن؟ این، حق‌الناس است.

طبیب زاده با اشاره به وضعیت نامطلوب استفاده کرمان از ظرفیت ماده ۱۱ قانون مالیات‌ها ادامه داد: در حالی‌که ۷۷ هزار میلیارد تومان مالیات در سال جاری از استان خارج می‌شود، کرمان در استفاده از اعتبار مالیاتی ماده ۱۱، جزء آخرین استان‌هاست. شرکت‌های بزرگ که اختیار استفاده از این اعتبارها را دارند، تمایلی به سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دانش‌بنیان ندارند. در نتیجه، با وجود این حجم عظیم از منابع، رشد واقعی در شرکت‌های فناور رخ نمی‌دهد.

رئیس اتاق بازرگانی کرمان با اشاره به سهم اندک شرکت‌های دانش‌بنیان از بازارهای بومی استان اظهار کرد: ما باید از خودمان بپرسیم سهم شرکت‌های دانش‌بنیان از این پروژه‌های بزرگ معدنی چیست؟ سهمشان از بازار قطعات، خدمات یا فناوری کجاست؟ پاسخ روشن است؛ تقریباً هیچ. با وجود جمعیتی بیش از سه میلیون نفر، تنها ۱۲۱ شرکت دانش‌بنیان در استان داریم.

طبیب‌زاده با اشاره به یک تجربه تلخ در عدم بهره‌برداری از ظرفیت ماده ۱۱ برای تجهیز دانشگاه‌های فنی، گفت: قرار بود ۱۰۰ میلیارد تومان برای تجهیز یک دانشگاه فنی‌وحرفه‌ای در نظر گرفته شود تا دانشجویان با تکنولوژی‌های روز آموزش ببینند. این طرح با حمایت اتاق، استانداری و موافقت دستگاه‌های مختلف پیش رفت اما هنوز اجرا نشده است.

وی در ادامه به مسئله خروج سود شرکت‌های بزرگ معدنی از استان نیز اشاره کرد و افزود: چگونه می‌توان انتظار داشت که کرمان رشد کند وقتی پس از پنج دهه فعالیت شرکت‌های بزرگ و صادرات میلیاردی مواد اولیه، هنوز نتوانسته‌ایم تکنولوژی بومی‌سازی کنیم؟ سود این شرکت‌ها توسط سهامداران عمدتا غیربومی از استان خارج می‌شود. اگر امسال واقعاً سال سرمایه‌گذاری است، باید سهامداران عمده که اغلب نهادهای دولتی هستند ملزم شوند سود را تقسیم نکنند، بلکه آن را تبدیل به سرمایه‌گذاری در استان کنند.

طبیب زاده هشدار داد: استان کرمان در آستانه بحران است. کشاورزی‌اش رو به نابودی است، منابع معدنی‌اش رو به پایان. اگر اکنون اقدامی نکنیم، آیندگان ما را به خاطر غارت منابع و از بین بردن فرصت‌ها، نخواهند بخشید. 

وی در بخش دیگر سخنانش با اشاره به لزوم راه‌اندازی مرکز داده (دیتاسنتر) در کرمان افزود: زیرساخت‌های لازم برای توسعه هوش مصنوعی از جمله مرکز داده هنوز در استان ایجاد نشده است. این موضوع باید به‌طور جدی در دستور کار قرار گیرد.

طبیب‌زاده در پایان تأکید کرد: بخش خصوصی به‌طور کامل به اقتصاد دانش‌بنیان باور دارد و آماده سرمایه‌گذاری و همکاری در این حوزه است. این نشست می‌تواند سرآغازی برای همکاری‌های مؤثرتر میان بخش دولتی و خصوصی در جهت توسعه زیست‌بوم نوآوری در استان باشد.

آمادگی استان کرمان برای حمایت از زیست‌بوم فناوری و استقرار مرکز داده

در ادامه این نشست، آزاده تاج‌الدینی سرپرست اداره‌کل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان کرمان، گفت: کرمان، به‌عنوان پهناورترین استان کشور و دارای متنوع‌ترین اقلیم، ظرفیت‌های بی‌نظیری دارد که سرمایه واقعی آن، نه‌تنها در دل خاک، بلکه در اراده و تفکر پیشرو فعالان حوزه فناوری نهفته است.

تاج‌الدینی با اشاره به آمادگی کامل دستگاه‌های مرتبط در استان برای حمایت از زیست‌بوم فناوری، گفت: اداره‌کل فناوری اطلاعات استان کرمان آماده است تا زیرساخت‌های لازم برای استقرار داده‌ها و راه‌اندازی مراکز داده (دیتاسنتر) را فراهم کند.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد که این نشست به فرصت‌های همکاری مؤثری منجر شود و افزود: امیدوارم بتوانیم با استفاده از این ظرفیت و حضور مسئولان ملی، گام‌های مؤثری در جهت توسعه زیرساخت‌های فناورانه در استان برداریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha