به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی در مطلبی با اشاره به اینکه برنامه فضایی ایران با وجود تحریمهای آمریکا قدرتمندتر شده، نوشت که جمهوری اسلامی ایران توانایی خود را برای پرتاب ماهوارهها تقویت میکند.
در مطلب بلومبرگ آمده است: بندر چابهار در جنوب شرقی ایران، یک مقصد گردشگری محبوب است که به خاطر سواحل صخرهای و قلههای خشن و بیدرختش که محلیها آنها را «کوههای مریخی» مینامند، شناخته میشود و بهزودی این منطقه تنها پیوندی شاعرانه با فضا نخواهد داشت بلکه سالهاست ساختوسازهایی در جریان است تا این شهر ساحلی آفتابی را به یک قطب اقتصادی تبدیل کنند، از جمله بندر فضایی که قرار است امسال افتتاح شود. هدف این است که نمونهای از «کیپ کاناورال» فلوریدا ساخته شود تا رویاپردازی فضایی ایران تحقق یابد.
به گزارش بلومبرگ، این برنامهای است که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، تلاش کرده متوقف کند چون آمریکا فناوریهای پرتاب فضایی و موشکهای بالستیک را تقریباً یکسان میداند.

از زمین تا فضا: برنامه فضایی ایران، ابزاری برای قدرت دفاعی
در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، آمریکا تحریمهایی علیه سازمان فضایی ایران اعمال کرد، اما این مانع از آن نشد که ایران یکی از پیشرفتهترین برنامههای فضایی غرب آسیا را بسازد؛ بهطوریکه هم سازمان فضایی ایران و هم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، موشکها و ماهوارههایی به مدار فرستادهاند.
پروژههای جدید شامل شبکهای از ۲۰ ماهواره اینترنتی با نام شهید «قاسم سلیمانی» فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
به گزارش بلومبرگ، نگرانیها از توسعه فناوری هستهای و موشکی ایران، بیش از ۲۰ سال است که بر روابط غرب با جمهوری اسلامی سایه افکندهاند. طبق ادعای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از زمان انتخاب دوباره ترامپ، ذخایر اورانیوم غنیشده تهران تا سطح نزدیک به تسلیحات هستهای بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته و بار دیگر نگرانیها درباره توانایی نظامی آن را برانگیخته است. این در حالی است که تهران ادعاهای غرب درباره برنامه صلحآمیز هستهای خود را رد کرده است.
مذاکرهکنندگان واشنگتن و تهران در تاریخ ۱۲ آوریل در عمان گفتوگوهای غیرمستقیم انجام دادند و امروز شنبه در حال آمادهسازی برای دومین نشست در رم ایتالیا هستند.
طبق این گزارش، مقامها و کارشناسان غربی، برنامه «پیچیده» فضایی جمهوری اسلامی ایران را بیش از پیش بهعنوان یکی از ارکان اصلی توان دفاعی آن میدانند.
ژنرال «آنتونی کاتن» فرمانده فرماندهی راهبردی ایالات متحده، در شهادت مکتوب خود در کمیته خدمات مسلح سنا در تاریخ ۲۶ مارس گفت: «کار ایران روی پرتابگرهای فضایی — از جمله موشک دو مرحلهای سوخت مایع حامل ماهواره سیمرغ — احتمالاً زمان لازم برای تولید موشک بالستیک قارهپیما (ICBM) را کاهش میدهد، زیرا این فناوریها مشابهاند.»
به گزارش بلومبرگ، وزارت خارجه ایران و شورای امنیت ملی کاخ سفید به درخواستها برای اظهار نظر درباره این مقاله پاسخی ندادند. پیشرفت فضایی ایران در زمانی اتفاق میافتد که بسیاری از کشورها و شرکتهای خصوصی در حال سرمایهگذاری سنگین برای تقویت تواناییهای نظامی فضایی مانند ماهوارههای جاسوسی و اختلالگرهای ماهوارهای هستند.

همکاری فضایی ایران و روسیه؛ سکوی پرتاب قدرت در چابهار
این رسانه مینویسد، آمار رسمی از مجموع هزینههای برنامه فضایی ایران تاکنون در دسترس نیست. با وجود فشار اقتصادی ناشی از تحریمهای آمریکا، دولت ایران همچنان از برنامه فضایی خود حمایت کرده، اگرچه با بودجهای محدود. نوامبر گذشته، یک مقام ارشد ایرانی اعلام کرد که سازمان فضایی حدود ۱۱ میلیون دلار بودجه برای تقویت این بخش دریافت خواهد کرد.
بلومبرگ مینویسد، برنامه فضایی ایران همچنین از روابط تقویتشده با روسیه در سالهای اخیر بهرهمند شده است. در ژانویه، «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور ایران یک توافقنامه شراکت راهبردی با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه امضا کرد. سال گذشته، یک موشک روسی، اولین دو ماهواره ایرانی توسعهیافته توسط بخش خصوصی را به مدار پرتاب کرد.
در همین حال «جولیانا زوِس» پژوهشگر مؤسسه آلمانی امور بینالملل و امنیتی با طرح اتهاماتی مدعی شد که روسیه در جنگ اوکراین از پهپادهای ساخت ایران استفاده میکند و دانش حاصل از دههها اکتشاف فضایی را در اختیار ایران قرار میدهد.
او گفت: «آنچه روسیه قطعاً دارد، تخصص است. این همان چیزی است که ایران بهدنبالش است.»
این رسانه مینویسد، توانایی ایران برای پرتاب ماهوارههای بیشتر میتواند امکان هدایت بهتر سلاحهای تهاجمی از طریق فضاپیماها را فراهم کند.
«جان شلدون» شریک مؤسس شرکت مشاوره فضایی «آستروآنالیتیکا» در ابوظبی گفت: «ایرانیها میتوانند در هدفگیری بسیار دقیقتر شوند و واکنش سریعتری برای پرتاب نیروهای موشکی بالستیک خود برای اصابت دقیقتر به اهداف داشته باشند.»
به گزارش بلومبرگ، غرب به طور فزایندهای نگران پیامدهای راهبردی و نظامی پیشرفتهای ایران است. مقامهای ایران نقش برنامه فضایی را در توسعه تسلیحات به رسمیت میشناسند و پزشکیان از برنامه فضایی ایران بهعنوان نیروی محرکه پشت توسعه موشکی یاد کرده است.
او در ماه فوریه گفت: «دشمنان ما دائماً سعی میکنند مانع ایستادگی ما روی پای خودمان شوند، اما این مسئله ما را به سمت پیشرفتهای علمی و فناوری سوق داده است.»
طبق این گزارش، اگرچه ایران همواره داشتن سلاح هستهای را تکذیب کرده و تاکید دارد که غنیسازی اورانیوم صرفاً برای اهداف غیرنظامی است، اما پیشرفتهای فضایی ممکن است فرصتی «برای نمایش مقاومت و قدرت» تهران فراهم کند.
روزنامه تهران تایمز در ژانویه به نقل از «حسن سالاریه» رئیس سازمان فضایی ایران گزارش داد که افتتاح پروژه چابهار برای امسال برنامهریزی شده است.
سالاریه گفت: «زمانی که این پروژه به پایان برسد، چابهار به یک مجتمع ۱۴ هزار هکتاری تبدیل خواهد شد که بهعنوان قطب اصلی مأموریتهای فضایی ایران عمل خواهد کرد.»
چابهار نقش حیاتی در راهبرد دولت ایران دارد، زیرا این مرکز باید توانایی پرتاب فضاپیماهای قدرتمندتر را افزایش دهد. چابهار همچنین نسبت به دیگر پایگاههای پرتاب ایران به خط استوا نزدیکتر است و این موقعیت امکان استفاده بهتر موشکها از چرخش زمین را نسبت به مناطق شمالیتر فراهم میکند.

رقابت فضایی منطقهای؛ از تهران تا منامه
«جان کیوز» پژوهشگر ارشد پروژه ویسکانسین برای کنترل تسلیحات هستهای در واشنگتن گفت: «کار روی موشکهای بزرگ فضایی، آنها را در موقعیت بهتری برای توسعه موشکهای بالستیک قارهپیما قرار میدهد.»
هم موشک فضایی و هم موشک بالستیک قارهپیما میتوانند از جو زمین خارج شوند. او گفت: «برخی از فناوریهایی که برای پرتاب موشکی با آن برد نیاز دارید، مشابه فناوریهایی است که برای ساخت وسیله پرتاب فضایی روی آن کار میشود. برخی از این فناوریها اساساً از طریق کار روی موشکهای فضایی آموخته میشوند و سپس میتوان آنها را در موشکهای قارهپیما به کار برد.»
«محمد ابراهیم العسیری» مدیرعامل سازمان فضایی بحرین هم گفت: «همسایگان ایران بهدنبال تقویت همکاری فراگیر عربی هستند و ۱۴ کشور در گروه همکاری فضایی عربی مشارکت دارند.»
اگرچه او گفت تواناییهای «بسیار پیشرفته» تهران تهدیدی ایجاد نمیکند، اما در مصاحبهای تأکید کرد که بحرین باید به نحوه استفاده ایران و سایر کشورها از فضا برای اهداف نظامی و امنیتی پاسخ دهد.
او گفت: «این یک رقابت است و بهترین راه مقابله با آن، آمادگی و توسعه فناوری بومی است.»
در همین حال، مقامات رژیم صهیونیستی با طرح اتهاماتی مدعی شدهاند که تهران برنامه فضایی خود را پوششی برای فناوریهای موشکی نظامی قرار داده است. با این حال مقامات تهران بارها تاکید کردهاند که داشتن برنامه فضایی برای دسترسی به فناوریهای پیشرفته مشابه غرب است، نه برای ایجاد تهدید موشکی دوربرد علیه آمریکا.
به گزارش بلومبرگ، ایران درست مانند برنامه هستهای صلحآمیزش، فناوری فضایی را ابزاری برای ارتقای جایگاه خود در منطقه و جهان میداند، فراتر از توسعه توان نظامی.
حسن سالاریه از پروژههایی حتی بلندپروازانهتر مانند کپسولهای پیشرفتهای که قابلیت اعزام انسان به فضا دارند، سخن گفته است.
انتهای پیام
نظرات