فرشاد حقیقیان در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه بیماریهای مربوط به صنوبر نهتنها سلامت درختان را تهدید میکنند، بلکه باعث کاهش کیفیت چوب و افزایش هزینههای کنترل نیز میشوند، اظهار کرد: این تحقیق که با هدف جلوگیری از خسارات اقتصادی ناشی از بیماریهای درختان تندرشد صنوبر انجام شده است، بر اهمیت شناسایی و پایش مستمر این بیماریها تاکید دارد.
مجری این طرح پژوهشی افزود: به منظور اجرای این طرح، چهار تا پنج ایستگاه در سطح استان تعیین و نمونهبرداریها به صورت ماهیانه در طول فصل رویشی انجام گرفت، همچنین آماربرداری و نمونهبرداری آماری به صورت منظم، تصادفی و با استفاده از روش خطی و فاصلهای انجام شد.
این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری افزود: عوامل تشدیدکننده بیماریها شامل تغییرات اقلیمی، خشکسالیهای ممتد، و کاهش رطوبت خاک از عوامل اصلی افزایش شیوع این بیماریها هستند، همچنین فعالیتهای انسانی مانند تغییر کاربری اراضی و قطع درختان بدون جایگزینی، وضعیت را بحرانیتر کرده است.
این پژوهشگر گفت: تراکم بیماریهای مختلف بر روی ارقام صنوبر متفاوت است و علائم زنگ صنوبر بیشتر در نهالستانها و مناطق با تراکم بالای نهالها مشاهده میشود.
وی عامل دیگر را قارچ فتیله نارنجی برشمرد و تصریح کرد: این عامل باعث ایجاد لکههای قهوهای مایل به سیاه و در نهایت خشک شدن تنه درخت میشود، همچنین باکتری عامل شانکر باکتریایی صنوبر باعث عدم باز شدن جوانهها و ایجاد خراشها و شکافهایی روی شاخهها و تنه درخت میشود.
حقیقیان سرمازدگی را یکی از مهمترین عوامل مخرب درختان صنوبر در استان دانست و گفت: این عامل درخت را مستعد حمله سوسک چوبخوار صنوبر میکند.
وی توصیههایی به باغداران جهت جلوگیری از ابتلا به بیماریها ارائه کرد و گفت: با توجه به روند تخریب رویشگاههای صنوبر در استان ناشی از خشکسالی، تغییر کاربری اراضی، قطع درختان و دخالتهای انسانی، محققان راهحل هایی را پیشنهاد میکنند از جمله طرحی جامع در زمینه احیا و نگهداری از رویشگاههای طبیعی صنوبر و بیشهزارها در استان اجرا شود، بهرهبرداران و زارعین به ایجاد مزارع تولید چوب و استفاده از کلنها و گونههای مقاوم به بیماریهای صنوبر تشویق شوند، راهکارهایی برای حفظ و حراست از بیشهزارهای طبیعی در حاشیه شهرها و روستاها ارائه شود و سهمیه آب برای ادامه حیات این درختان اختصاص یابد، استفاده از کلنها و گونههای مقاوم به بیماریها، آموزش و تشویق کشاورزان به کاشت درختان صنوبر با روشهای پایدار.
به گفته حقیقیان، این تحقیق گامی مهم در جهت شناسایی و مدیریت بیماریهای صنوبر در چهارمحال و بختیاری است و نیاز به اقدامات فوری برای حفظ این منابع طبیعی ارزشمند را برجسته میکند.
انتهای پیام
نظرات