سید عقیل مرتضوی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در فرودین سال ۱۳۸۶ اگر سد اسفراین نبود، سیلاب خسارات جبرانناپذیری به شهر اسفراین وارد میکرد.
وی افزود: در فروردین و اردیبهشت سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ اگر سد شیرین دره در شهرستان مانه و سد بارزو در شهرستان شیروان نبود و سیلابهای طغیانگر بهاره، مهار نمیشد، سیلاب بخش عمدهای از کشتزارها و سکونتگاههای حاشیه رودخانه اترک در پاییندست این سدها را تخریب میکرد.
مرتضوی ادامه داد: در پاییز ۱۴۰۳ سد تازهساز گلمندره در شهرستان گرمه اگر نبود، سیلاب پس از تخریب ورودی جنگل گلستان، خاطره تلخ تخریب گسترده جنگل گلستان و جان باختن ناگهانی شمار زیادی از مسافران گیر افتاده در سیلابهای تابستانی سالهای ۱۳۸۱ و ۱۳۸۲ جنگل گلستان را تکرار و در یادها زنده میکرد.
وی بیان کرد: سدهای خراسان شمالی اکنون درست در نقطه مقابل مهار سیلابهای مخرب، در شرایطی که طی چند سال اخیر بارندگی مناسبی در این استان روی نداده و به گواه گزارشهای رسمی هواشناسی بیش از ۴۰ درصد کاهش بارندگی در این استان به ثبت رسیده است، با ذخیرهای هرچند اندک، تکیهگاهی ایمن برای تضمین محصول کشتزارها و بقای باغهای پاییندست هستند.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی با بیان اینکه در همین روزها که بصورت میانگین، ۷۵ درصد مخازن سدهای استان خالی است، سد بارزو شیروان با تأمین اندک آب مورد نیاز باغهای پاییندست، دلخوشی باغداران برای پیشگیری از خشک شدن باغهاست، ادامه داد: سد شیریندره نیز با تأمین اندک آب مورد نیاز موجب تضمین دسترنج آنها در کشتزارهاست.
وی گفت: تاکنون هشت سد در استان خراسان شمالی ساخته شده و به بهرهبرداری رسیده و یک سد جدید (گلمندره) نیز در دیماه پارسال همزمان با سفر رئیس جمهوری بصورت رسمی آبگیری شد.
مرتضوی افزود: چهار مورد از این سدها شامل سد گلول، سد غلامان (سومبار)، سد چندیر (قزلداش) و سد گلمندره پس از تشکیل استان خراسان شمالی با اعتبار هزینه شده برای مجموع چهار سد هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان و مجموع گنجایش مخزن بیش از ۵۷ میلیون متر مکعب، ساخته شده و به مرحله آبگیری و بهرهبرداری رسیده و تمام مصوبات و مطالعات آنها نیز قبل از سال ۱۳۹۰ انجام شده است.
وی ادامه داد: نظر به اهمیت زیرساختی سدسازی، تصویب طرحهای سدسازی در کشور پس از انجام مطالعات پیچیده، تخصصی و فنی بسیار زمانبر توسط کارگروههای تخصصی و ویژه وزارت نیرو صورت میپذیرد. چنانچه مطالعات یک سد که گاهی حدود پنج سال طول میکشد، بلحاظ موارد فنی، اقتصادی، محیط زیستی و ... توسط وزارت نیرو مصوب شود، برای دریافت ردیف اعتباری در قانون بودجه سنواتی کشور توسط وزیر نیرو به سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال و پس از تأیید سازمان مذکور، ردیف اعتباری میگیرد.
وی گفت: هدف از ساخت سدها در کشور متفاوت بوده و برخی سدها برای تأمین آب شرب، کشاورزی، صنعت و زیست محیطی و برخی با هدف نجات جان و مال مردم و زیرساختهای کشور، با توجه به سوابق آماری ورود خسارتهای جانی و مالی تکرار شده در منطقه، ساخته میشوند.
انتهای پیام
نظرات