۳۱ فروردین، بهعنوان «روز ملی گندم و آرد» فرصتی است برای توجه به اهمیت تأمین گندم باکیفیت و تولید آرد و نان سالم در کشور، در این روز مسئولان و فعالان بخش خصوصی به بررسی چالشها و راهکارهای بهبود کیفیت گندم و آرد پرداخته و ضرورت اجرای طرحهای دولتی مانند هوشمندسازی یارانه آرد و نان را مورد تأکید قرار میدهند، این اقدامات بهویژه در استانهایی مانند اصفهان، بهمنظور تأمین نان ارزانقیمت و باکیفیت برای مردم از اهمیت ویژهای برخوردار است.
استان اصفهان یکی از قطبهای مهم صنعتی و کشاورزی کشور، با چالشها و فرصتهای فراوانی در حوزه گندم و آرد مواجه است، این استان با نیاز سالانه حدود ۴۸۰ هزار تن گندم، بهعنوان یکی از استانهای اصلی مصرفکننده این محصول، همواره در تأمین و تولید آرد و نان با چالشهایی مواجه بوده است. در سالهای گذشته، اختلاط گندمهای تولیدی داخل با گندمهای وارداتی از کشورهای دیگر موجب بهبود کیفیت آرد و نان شده بود، اما در پی سیاستهای خودکفایی و کاهش واردات، مشکلاتی در کیفیت این محصولات به وجود آمده است که توجه ویژه مسئولان را میطلبد.
در راستای اهمیت این موضوع و برای ارتقای آگاهی عمومی، سال گذشته روز ۳۱ فروردین بهعنوان «روز ملی گندم و آرد» در تقویم رسمی کشور ثبت شد، این روز بهمنظور جلب توجه بیشتر به اهمیت تأمین گندم باکیفیت و تولید آرد و نان سالم، برنامههایی با حضور مقامات دولتی و فعالان بخش خصوصی در دست اجرا است. با توجه به اهمیت نان بهعنوان یک کالای اساسی در سبد مصرفی مردم، دولت مسئولیت تأمین نان ارزانقیمت و باکیفیت را بر عهده دارد. این مسئولیت تنها با تأمین گندم با کیفیت، برنامهریزی دقیق در توزیع و اختلاط گندمها و نظارت مستمر بر کیفیت آرد و نان میسر خواهد بود.
اکبر مهدوی، دبیر کارگروه ساماندهی گندم و آرد استان اصفهان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: نان یارانه پز در این استان ماهیانه حدود ۳۱ هزار تن گندم مصرف میکند، از این مقدار گندم حدود ۲۸ تا ۲۸ هزار و ۵۰۰ تن آرد تولید میشود که بخش عمده آن از نوع آرد یارانهای نوع یک با قیمت هر کیلوگرم ۶۶۵ تومان است که منبع اصلی تأمین آرد مورد نیاز استان اصفهان محسوب میشود، در حالی که اصفهان بهطور عمده از این نوع آرد استفاده میکند، در برخی شهرستانها آرد با قیمت پایینتر مصرف میشود.
وی افزود: هر کیلوگرم آرد حدود ۸۱۵ تومان است که حدود ۲۳ هزار تن از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تن را به خود اختصاص داده، چهار هزار و ۵۰۰ تن باقیمانده از نوع آرد یارانهای نوع دو است که با قیمت ۶۶۵ تومان برای هر کیلوگرم عرضه میشود.
دبیر کارگروه ساماندهی گندم و آرد استان اصفهان بیان کرد: این استان ماهانه به حدود ۱۸ هزار تن آرد در حوزه صنایع آردبر برای تولید نشاسته، ماکارونی، گلوتن، گلوکز، بیسکویت، رشته و سایر اقلام به غیر از نان نیاز دارد که بخشی از طریق تولید داخلی و عمده آن از خارج استان تأمین میشود.
استان اصفهان به در حوزه گندم و آرد به مصرفکننده تبدیل شده است
مهدوی با اشاره به خشکسالیهای اخیر و تأمین تنها بخشی از آرد استان تصریح کرد: این وضعیت سبب شده استان در حوزه گندم و آرد به مصرفکننده تبدیل شود.
وی افزود: استان اصفهان سالیانه حدود ۴۸۰ هزار تن گندم نیاز دارد که حدود یکپنجم آن از طریق خرید تضمینی طبق آمار سنوات تأمین میشود، در سال گذشته بهدلیل بارشهای مناسب، وضعیت آرد بهبود پیدا کرده بود، اما با وضعیت فعلی پیشبینی میشود که در سال جاری این رقم به زیر ۱۰۰ هزار تن کاهش پیدا کند.
دبیر کارگروه ساماندهی گندم و آرد استان اصفهان در خصوص کیفیت گندم گفت: همانطور که اشاره شد، استان اصفهان بیشتر وارد کننده و مصرف کننده است و توانایی تأمین گندم را ندارد، طبق سنوات گذشته بخشی از گندم استان از خارج کشور تأمین میشد که اختلاط آن موجب بهبود گندم و آرد بود، حال در بحث خودکفایی این اعداد و ارقام کاهش پیدا کرده و در زمینه کیفیت آرد و نان استان مشکلاتی ایجاد کرده است.
مهدوی ادامه داد: استان اصفهان علاوهبر آنکه درحوزه کمی مشکلی ندارد، در فصل سرد سال هم از نظر کیفی با مشکل روبهرو نخواهد بود، اما با گرم شدن هوا میزان شاخص گلوتن بهدلیل افزایش فعل و انفعالات شیمیایی کاهش پیدا میکند، در این صورت نیاز به استفاده از خمیرمایه بیشتر و خرید گندم و آرد قویتر خواهیم داشت.
وی افزود: همانطور که هر سال شاهد هستیم، با شروع فصل گرما نانواییها بیشتر از قبل از کاهش کیفیت آرد و در نتیجه افت کیفیت نان گزارش میدهند که برای جبران این مسئله، نیاز به مدیریت بهتر ترکیب گندمها و همچنین افزایش نسبت تولید آرد باکیفیت داریم تا بتوانیم استانداردهای مطلوب را حفظ کنیم.
دبیر کارگروه ساماندهی گندم و آرد استان اصفهان در خصوص ۳۱ فروردین «روز ملی گندم و آرد» گفت: در این روز دبیرخانه آرد و نان، استانداری و معاونت بهداشتی علوم پزشکی سلسله همایشهای تخصصی برگزار میکنند که هدف آن نزدیک شدن دیدگاه بخش خصوصی به دولتی، انعکاس مسائل و مشکلات با هدف ارتقای بهبود کیفیت آرد و نان است.
مهدوی درباره طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان که یکی از مهمترین موارد است و دولت باید در آن تعجیل داشته باشد، بیان کرد: گامهای ابتدایی این طرح پیشرفت خوبی داشته، اما هدف نهایی این طرح پرداخت مستقیم یارانه به مصرفکنندگان و تغییر نظام حمایت از تولیدکنندگان (کارخانجات آرد و نانوایان) است، طولانی شدن روند اجرای این طرح ممکن است، موجب کاهش اعتماد عمومی و ایجاد نارضایتی در بین مصرفکنندگان و نانوایان شود.
وی در ادامه با اشاره به ضرورت اجرای کامل طرح هوشمندسازی آرد و نان تأکید کرد: دولت باید گامهای نهایی این طرح را با سرعت بیشتری اجرایی کند و مشکلات باقیمانده را هرچه سریعتر رفع نماید.
دبیر کارگروه ساماندهی گندم و آرد استان اصفهان با اشاره به ساختار اجرایی این طرح خاطرنشان کرد: براساس دستورالعمل وزارت کشور، ریاست کارگروه گندم، آرد و نان بر عهده استانداران و معاونان اقتصادی استانهاست و دبیری آن نیز به سازمان جهاد کشاورزی محول شده است، با توجه به شرح وظایف تعیین شده، پیشرفت خوبی در تحقق اهداف طرح حاصل شده، اما تکمیل و اجرای کامل این طرح از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دولت موظف به تأمین نان ارزان قیمت برای مردم است
مهدوی به اولویتهای آینده اشاره میکند و گفت: ارتقای کیفیت محصولات، جذب گندم مرغوبتر و تعیین قیمتهای مناسب برای آرد و نان از جمله موضوعاتی است که در دستور کار قرار دارد و دستگاههای ذیربط باید اقدامات خود را تسریع بخشند.
وی افزود: براساس قانون، دولت موظف به تأمین نان ارزان قیمت برای مردم است، در این زمینه دو سناریوی محتمل وجود دارد، یا کشور توانایی تولید گندم مورد نیاز را دارد، یا مجبور به واردات است، حال پس از سالها واردات گندم، برنامهریزیهای انجام شده منجر به خودکفایی در این حوزه شده، با این حال چالشهای کیفی در تولید گندم داخلی همچنان پابرجاست.
دبیر کارگروه ساماندهی گندم و آرد استان اصفهان بیان کرد: برنامه توزیع و حمل گندم باید به گونهای طراحی شود که اختلاط مناسبی بین گندم استانهای با کیفیت برتر مانند خوزستان، فارس و گلستان با استانهای دارای کیفیت پایینتر مانند ایلام و کرمانشاه ایجاد شود، این راهکار میتواند مشکلات کیفی را به حداقل برساند.
مهدوی با ابراز خرسندی از دستیابی به خودکفایی در تولید گندم افزود: در چند سال اخیر با برنامهریزیهای انجام شده، دیگر نیازی به واردات گندم از خارج کشور نبوده، اما برای بهینهسازی کیفیت محصول نهایی، لازم است برنامهریزی دقیقی برای اختلاط مناسب گندم بین استانهای مختلف کشور انجام شود.
انتهای پیام
نظرات