محمد صدیقیان مدرس و پژوهشگر ادبیات فارسی بهمناسبت روز بزرگداشت سعدی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: پس از سعدی، کتابهای بسیاری به شیوه او نوشته شد، آثاری مانند بهارستان و نگارستان، اما هیچیک نتوانستند حتی اندکی به ویژگیهای سبکی سعدی نزدیک شوند، این امتیاز خاص، گلستان را به نمونهای از نثر ایدهآل تبدیل کرده است.
وی با بیان اینکه کمال نثری که با خواجه عبدالله انصاری آغاز شد توسط سعدی به اوج هنری خود رسید، ادامه داد: آثار ادبی در طول تاریخ، بازتابی از شرایط سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حالات روحی پدیدآورندگانشان هستند، علت اینکه نثر گلستان در دوران معاصر تکرار نشده، تحولات گسترده جامعه و فقدان زمینههای مشابه است.
صدیقیان عنوان کرد: شرایط ویژهای که سعدی در آن میزیست و ویژگیهای منحصربهفرد شخصیتی او از جمله دانش گستردهاش در حوزههای نظری و عملی در دیگران یافت نمیشد. یک انسان کامل، اثری کامل خلق میکند، از این رو، تا امروز هیچ نمونهای همتراز نثر سعدی پدید نیامده است.
این کارشناس ادبیات فارسی با بیان اینکه سعدی به مسائل اخلاقی و تربیتی اشراف عمیقی داشت، تصریح کرد: او دانشآموخته نظامیه بغداد و مجتهدی کامل بود، با عرفان و ادبیات آشنا بود. سفرهای گستردهاش به سرزمینهای گوناگون و آشنایی با فرهنگهای مختلف، به همراه پایبندی شخصیاش به اصول اخلاقی، باعث شده بسیاری از آموزههای او تا امروز کاربرد داشته باشند و نیازی به جایگزینی آنها احساس نشود.
وی افزود: اگر سعدی به اصول خود ایمان نداشت و در گفتار و رفتارش صداقت نمیورزید، چنین تأثیری بر جا نمیگذاشت، سخنی که از دل برآید، بر دل مینشیند و بیتردید سعدی به آنچه میگفت، باور داشت.
صدیقیان بیان کرد: مهمترین پیامهای سعدی، نخست آموزههای اخلاقی و تربیتی و سپس تصویر جامعه آرمانی در بوستان است، چگونه خوب زندگی کنیم و بهشت را در همین دنیا بسازیم. رعایت حقوق دیگران، پاسداشت اخلاق و دوری از آزار رساندن به همنوعان، از اصولی است که بهویژه در بوستان بر آن تأکید شده است.
وی ادامه داد: سعدی عرفان را از خانقاه به بطن زندگی کشاند، آن مراحل عرفانی (طلب، عشق، معرفت و توحید) که معمولاً در حلقههای صوفیان جستوجو میشد، در غزلها و اشعار تعلیمی بوستان متجلی شده است. امروزه بسیاری از رنجهای زندگی را میتوان با مطالعه این آثار تسکین داد و از ناملایمات و نابسامانیهای جهان مدرن کاست.
این مدرس تاکید کرد: آموزههای سعدی چنان ارزشمندند که گفته میشود اگر کسی فقط آثار او را بخواند، نیمی از ادبیات فارسی را فراگرفته است، تقریباً تمام شاعران و نویسندگان پس از او، به نحوی از او تأثیر پذیرفتهاند.
وی اضافه کرد: علت گره خوردن روز نثر فارسی به نام سعدی این است که هیچ نویسندهای نه پیش از او و نه پس از او نتوانسته است چنین گنجینه بیکرانی از آثار بدیع در نثر و شعر خلق کند. تا امروز، حتی یک نمونه همتراز نثر سعدی پدید نیامده است.
انتهای پیام
نظرات