منوچهر رحمانی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: اگر در دهههای گذشته مسائلی چون حفاظت از زمین برای مردم به طور صحیح فرهنگسازی نشده بود اما در چند سال اخیر به لطف فضای مجازی موضوع حفاظت از زمین و محیط زیست مورد توجه بسیاری از شهروندان قرار گرفته است.
این کارشناس مهندسی محیط زیست افزود: حفاظت از زمین و محیط زیست نه تنها به لحاظ بهداشتی حائز اهمیت است، بلکه مزایای بسیاری برای حل برخی مشکلات و معضلات محیط زیستی از جمله حل بحران تغییرات آب و هوایی، پایان بخشیدن به آلودگیهای پلاستیکی، حفاظت از گونههای در معرض انقراض دارد.
وی با بیان اینکه انسان بیشترین آلودگی را در محیط زیست ایجاد کرده است، گفت: استفاده بیرویه از سوختهای فسیلی، برداشت بیرویه از منابع آبهای سطحی و زیرزمینی، نابودی زیستگاهها و رویشگاههای جانوری و گیاهی و انقراض گونهها، آلودگی منابع آب، خاک و هوا از مشکلات و معضلاتی است که زمین با آن مواجه است؛ معضلاتی که مربوط به عملکرد نادرست انسان بوده و محیط زیست موظف است نسبت به فرهنگسازی اقدام کند.
این مدرس دانشگاه در زمینه محیط زیست تصریح کرد: نقش فرهنگسازی در کاهش آسیبهای محیط زیست، بر هیچکس پوشیده نیست. با توجه به اهمیت محیط زیست سالم در زندگی امروز، نقش فرهنگسازی در کاهش آسیبهای حاصل از تخریبها و آلایندهها بسیار مهم است و میتواند در نهادینه کردن فرهنگ حفاظت مؤثر باشد.
وی با اشاره به اینکه عملکرد محیط زیست در سالهای گذشته نسبت به این موضوع منفعلانه بود، خاطرنشان کرد: فرهنگسازی میبایست از اجتماعات کوچک آغاز شود و لازم است که محیط زیست برای آموزش فرهنگ زیست محیطی در مدارس وقت بگذارد.
رحمانی در ادامه اظهار کرد: فرهنگسازی نه تنها باید از اجتماعات کوچک، بلکه با کارهای کوچک نیز شروع شود، به عنوان مثال با مصرف کمتر کاغذ میتوانیم باعث کاهش قطع درختان شویم. در حالیکه در سالهای اخیر شاهد هیچ عملکرد تبلیغاتی خاصی از محیطزیست در این حوزهها نبودهایم.
وی بیان کرد: صرفهجویی در مصرف آب، در شرایط کنونی که آب به یک بحران تبدیل شده است، یکی دیگر از اقداماتی است که باید در حوزه حفاظت از زمین صورت گیرد و همچنین در این زمینه نیز فرهنگسازی شود.
این کارشناس محیطزیست گفت: استفاده نکردن از کیسههای پلاستیکی و نایلونی و جایگزین کردن کیسه پارچهای به جای آن یکی دیگر از اقداماتی است که محیط زیست میتواند در این زمینه ورود کند البته در اوایل دهه ۹۰ اقدام به توزیع کیسههای پارچهای کرد و در آن مدت نیز شاهد تأثیر قابل توجه آن بود اما با تغییر مدیریت، این اقدام نافرجام باقی ماند.
وی ادامه داد: اهمیت دادن به بازیافت زباله از دیگر اقداماتی است که میتوان برای حفاظت از زمین انجام داد اما در این زمینه نیز یکی از مهمترین و اساسیترین روش حفاظت از زمین آموزش است، آموزشی که از کودکی و سپس در مدارس ابتدایی کشور باید به صورت صحیح انجام شود تا نسل بعدی در مورد مسائل محیط زیستی علم و آگاهی لازم را پیدا کنند.
رحمانی با اشاره به انفعال صدا و سیما و سایر رسانهها، خاطرنشان کرد: رسانه نقش مهمی در آگاهی رسانی به عموم مردم دارند و لازم است به حفاظت از زمین در رسانه بیشتر پرداخته شود، متأسفانه در استان قزوین، کمتر رسانهای را دیده و شناختهایم که به مسائل محیطزیستی بپردازد.
وی در پایان صحبتهای خود به اصل ۵۰ قانون اساسی اشاره کرد و گفت: در قانون اساسی حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میشود که امیدواریم شهروندان و سازمانها و دستگاههای متولی به این قانون توجه ویژه داشته باشند.
انتهای پیام
نظرات