یاسر یوسفپور، که به همراه گروهی از پژوهشگران موفق به طراحی و ساخت این دستگاه شدهاند، در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: یکی از مسئولیتهای مهم اعضای هیئتعلمی دانشگاهها، نقش مؤثرشان در مشارکتهای اجتماعی و حل مشکلات مربوط به صنعت است.
وی با بیان اینکه طی پایشهای میدانی انجام شده در صنایع پرورش طیور مشخص شد که آب مورد مصرف آنها بدون فرآیند گندزدایی وارد چرخه مصرف میشود، افزود: این آب، آلوده به میکروبهای اولیه یا ثانویه بود که باعث بروز بیماریهای عدیده در صنعت پرورش طیور و گاها خسارتهای اقتصادی سنگین میشد، بنابراین برای حل این معضل به دنبال ساخت دستگاه ضدعفونیکننده آب رفتیم تا با حذف میکروبها از آب به کاهش بار بیماریها در صنعت پرورش طیور کمک کنیم.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه خاطرنشان کرد: نسخه اولیه این دستگاه با همت یک گروه چند نفره با تخصصهای مختلف (نانوفناوری، نرمافزار، الکترونیک) طراحی و در سال ۱۴۰۱ تولید شد و در حال حاضر امکان تولید انبوه آن نیز وجود دارد؛ ضمن اینکه این دستگاه میتواند بهعنوان یک راهحل مؤثر در صنعت پرورش دام، طیور و آبزیان معرفی شود و به بهبود کیفیت آب و کاهش بیماریها کمک کند.
این پژوهشگر درباره چالشهای خاصی که در طول فرآیند طراحی این دستگاه تجربه شده است، توضیح داد: یکی از بزرگترین چالشها، طراحی یک سیستم کارآمد و مقرونبهصرفه بود، همچنین کاربر پسند شدن دستگاه برای ما اهمیت داشت و از طرفی سعی شد مواد اولیه با بهترین کیفیت استفاده شود.
وی با بیان اینکه در چند مرحله نیاز به انجام آزمایشات مختلف و اصلاحات داشتیم، افزود: این چالشها نمایانگر ضرورت تحقیق و توسعه در زمینه فناوریهای نوین در کشور است، با توجه به اینکه صنایع پرورش طیور و دام بهشدت به کیفیت آب نیاز دارند، طراحی دستگاهی که بتواند این نیاز را برآورده کند، اهمیت زیادی دارد.
نحوه کار دستگاه و نتایج عملی آن
یوسفپور در ادامه درباره نحوه کار دستگاه و نتایج عملی آن گفت: عملکرد دستگاه از طریق حذف میکروبها با اشعه فرابنفش است که هیچ آثار سوئی در آب ندارد و برعکس دیگر روشها با ترکیبات و داروهای مورد مصرف در صنعت پرورش طیور تداخل نمیکند؛ با آزمایش این دستگاه در آزمایشگاه نتایج بسیار جالبی به دست آمد که این اطلاعات در بیست و پنجمین کنگره بینالمللی میکروبشناسی ایران ارائه شد.
وی خاطرنشان کرد: عملکرد دستگاه بهگونهای طراحی شده که با استفاده از فناوریهای نوین، میکروبهای موجود در آب را با دقت و سرعت بالایی از بین میبرد، این فرآیند به دلیل استفاده از اشعه فرابنفش، هیچ اثر منفی بر کیفیت آب ندارد و به همین دلیل، میتواند به عنوان یک روش مؤثر در صنعت پرورش دام و طیور و حتی در منازل معرفی شود.
ویژگیهای منحصر به فرد دستگاه هوشمند ضدعفونیکننده آب
این متخصص نانوفناوری پزشکی با بیان اینکه دستگاه هوشمند ضدعفونیکننده آب دارای ویژگیهای منحصر به فردی است که آن را از سایر دستگاههای خارجی متمایز میکند، در خصوص این ویژگیها گفت: مقاومت در برابر زنگزدگی و خوردگی، کاهش رسوبگیری دستگاه به کمک فناوری نانو، پایش کیفیت خروجی آب از طریق سنسورهای دما، کدورت و دبی، صفحهنمایش بهمنظور کنترل و نظارت بر عملکرد دستگاه، هوشمندسازی دستگاه (بدون نیاز به روشن و خاموش کردن دستگاه)، دارای اندکس شاخص کیفیت آب خروجی، کنترل و پایش دستگاه به وسیله اپلیکیشن تلفن همراه، از جمله این ویژگیها هستند.
وی در ادامه ضدعفونی کردن آب در مزارع دامپروری، طیور و آبزیان را بسیار حائز اهمیت دانست و گفت: در اغلب موارد، آب مورد استفاده در مزارع پرورش طیور و آبزیان و دامداریها بدون فرآیند گندزدایی وارد چرخه مصرف میشود؛ نشت عوامل میکروبی به آب، بهویژه در منابع آبی باز، اجتنابناپذیر است که این امر میتواند سبب بروز بیماریهای انتقال یافته از آب در دام، طیور و آبزیان و حتی انسان شود که گاها منجر به زیانهای اقتصادی جبرانناپذیری میشود. به همین دلیل، گندزدایی آب از اهمیت بالایی برخوردار است.
یوسفپور، با اشاره به استفاده از روشهای گندزدایی آب بهویژه روش ضدعفونی آب با پرتو فرابنفش گفت: نابودی میکروارگانیسمهای بیماریزا و مقاوم نسبت به کلر، فاقد اثر نامطلوب بر آب و محیطزیست، سرویس و نگهداری ساده نسبت به دیگر روشها، عدمتغییر خواص فیزیکی و شیمیایی آب و سرعت عمل مناسب از جمله مزایای این تکنیک است.
وی با اشاره به اینکه دستگاه هوشمند ضدعفونیکننده آب از مکانیسم عمل ضدعفونی آب توسط پرتو فرابنفش در یک راکتور استیل(واکنشگاه زیستی) بهره میبرد، گفت: این دستگاه شامل سه بخش است که در راکتور دستگاه فرآیند ضدعفونی آب انجام میشود و میکروبهای احتمالی موجود در آب با اطمینان ۹۹ درصد با استفاده از اشعه فرابنفش نابود میشوند، ضمن اینکه سنسورها و بخش پردازنده الکترونیک دستگاه مسئول پایش و کنترل کیفیت آب خروجی هستند و اطلاعات موردنیاز را به کاربر ارائه میدهند.
این پژوهشگر با بیان اینکه کاربرد این دستگاه به گونهای است که قابلیت استفاده در مزارع پرورش طیور، دامپروری و آبزیان را دارد، افزود: با توجه به چالشهای بهداشتی و اقتصادی پیش روی این صنعت، چنین دستگاههایی میتوانند نقش بسزایی در بهبود کیفیت آب و کاهش بیماریها داشته باشند؛ این اقدام نهتنها به افزایش بهرهوری در صنایع مرتبط کمک میکند، بلکه میتواند به بهبود سلامت عمومی و کاهش هزینههای درمانی ناشی از بیماریهای مرتبط با آب آلوده نیز منجر شود.
یوسفپور با بیان اینکه با ادامه تحقیقات و توسعه فناوریهای نوین، امید است که این دستگاهها به سرعت در صنایع مختلف مورداستفاده قرار گیرند و به بهبود کیفیت زندگی در جامعه کمک کنند، خاطرنشان کرد: شرکتهای نوآور و خلاق و متخصص در زمینه فناوریهای گندزدایی و تصفیه آب میتواند به توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی افراد در جامعه کمک کند و در راستای تحقق اهداف بهداشتی و اقتصادی کشور مؤثر باشد.
در حال حاضر این دستگاه در چندین واحد مرغداری در سطح شهرستانهای کاشمر، سبزوار، تربتحیدریه و خواف نصب شده است.
انتهای پیام
نظرات