• دوشنبه / ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۹:۱۲
  • دسته‌بندی: آموزش
  • کد خبر: 1404020805072
  • خبرنگار : 71567

پس از سه سال کشمکش؛

سرانجام خوش یک مصوبه جنجالی و پرحاشیه کنکور

سرانجام خوش یک مصوبه جنجالی و پرحاشیه کنکور

اگر چه جرقه «تاثیر قطعی معدل در کنکور» برای اولین بار در سال ۱۴۰۱ با تصویب مصوبه جنجالی شورای عالی انقلاب فرهنگی در دولت دوازدهم زده شد؛ اما پس از سه سال کشمکش بین موافقان و مخالفان، در نهایت یک ماه پیش پرونده تاثیر قطعی یا مثبت معدل در دوره‌های یازدهم و دوازدهم برای همیشه تعیین تکلیف شد.

به گزارش ایسنا، برای اولین بار در سال ۹۸ بود که شورای سنجش و پذیرش دانشجو در چهاردهمین جلسه خود که با حضور وزیران علوم، تحقیقات و فناوری، آموزش و پرورش و اعضای شورای سنجش و پذیرش دانشجو برگزار شده بود، مصوب کرد سوابق تحصیلی متقاضیان ورود به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی از طریق آزمون سراسری در سال ۱۳۹۸ با «حداکثر ۳۰ درصد تأثیر مثبت» در نظر گرفته شود.

مدیران کلان آموزش کشور در این جلسه تصمیم گرفتند به منظور پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی از سال ۱۳۹۹ به بعد در رشته محل‌های با آزمون، میزان و نحوه سوابق تحصیلی، حداکثر ظرف یک ماه توسط کارگروه تهیه و برای تصویب و اعلام به شورای سنجش و پذیرش ارائه شود.

پس از این بود که داوطلبان علاوه بر مساله کنکور که ذاتا خود دارای استرس و اضطراب است، درگیر مفاهیم و موضوعات دیگری نظیر تاثیر معدل در این آزمون سرنوشت ساز شدند که استرس و نگرانی آنها را در این رقابت بزرگ دوچندان کرد؛اگرچه در ابتدا تاثیر معدل در کنکور به صورت مثبت اعلام شد. به این معنی داوطلبانی که معدل بالاتری در آزمون نهایی دوره دواردهم داشتند این نمره در رتبه کنکور آنها تا ۳۰ درصد اعمال می شد(تاثیر مثبت معدل)؛ اما اگر این معدل پایین بود صرفا نمره آزمون به عنوان رتبه داوطلب اعلام می شد و نمره معدل در کنکور آنها تاثیری نداشت(تاثیر منفی معدل).

ماجرای کش‌دار و بحث برانگیز تاثیر معدل در کنکور زمانی به مذاق کنکوری ها خوش نیامد که حدود ۶ سال پیش با تصویب مصوبه «تاثیر قطعی معدل در کنکور» زلزله‌ای در بین دانش آموزان، پشت کنکوری ها و خانواده ها ایجاد شد که پس لرزه های آن در دولت‌های سیزدهم و چهاردهم نیز ادامه یافت؛ به‌طوریکه این موضوع به شعارهای انتخاباتی کاندیدهای ریاست جمهوری هم راه یافت و هر یک از آنها به نوعی قول تعیین تکلیف این موضوع را دادند.

سرانجام خوش یک مصوبه جنجالی و پرحاشیه کنکور

در واقع اواسط تیرماه ۱۴۰۱ بود که مصوبه تغییرات کنکور با عنوان «ماده واحده تکمیل و اصلاح موادی از سیاست‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه)» که در پنجم بهمن ماه ۱۴۰۰ و هفدهم خردادماه ۱۴۰۱ از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده بود، توسط رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شد.

یکی از مهم‌ترین بندهای این مصوبه ۸ بندی ماده و بند سوم بود که عنوان شده است سهم سابقه تحصیلی برای سنجش و  پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در رشته‌های پرمتقاضی در سال تحصیلی ۱۴۰۳- ۱۴۰۲ فقط پایه دوازدهم به میزان ۴۰ درصد با تاثیر قطعی، برای سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ فقط پایه دوازدهم به میزان ۵۰ درصد با تاثیر قطعی، برای سال تحصیلی ۱۴۰۵ - ۱۴۰۴ فقط پایه یازدهم و دوازدهم به میزان۶۰ درصد با تاثیر قطعی و برای سال تحصیلی ۱۴۰۶ - ۱۴۰۵ و بعد از آن پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم به میزان ۶۰ درصد با تاثیر قطعی در نمره کل نهایی خواهد بود.

اگر چه این کلیت مصوبه فوق از همان ابتدا با واکنش های مختلف مثبت و منفی کنکوری ها، خانواده ها، کارشناسان و حتی مسئولان بخش های مختلف تصمیم گیر در آموزش عالی مواجه شد؛ اما تغییرات مربوط به «تاثیر قطعی معدل در کنکور» یکی از بندهای جنجالی مصوبه فوق بود که موجب اعتراض بسیاری از دانش آموزان شد. به طوریکه صدای اعتراض آنها در طول عمر دولت سیزدهم که متولی اتخاذ این سیاست بود به جایی نرسید اما مخالفان این مصوبه دست به دامان رییس دولت چهاردهم شدند و در مدت کوتاهی درخواست حذف و یا اصلاح این بند از مصوبه به یکی از مهم ترین مطالبات حوزه آموزشی کشور تبدیل شد.

سرانجام خوش یک مصوبه جنجالی و پرحاشیه کنکور

بر این اساس تغییر مصوبه کنکور به یکی از کلیدی ترین و اصلی ترین موضوعات مراسم آغاز سال تحصیلی امسال تبدیل شد، در این مراسم که با حضور رییس جمهور در دانشگاه تهران برگزار شد، بسیاری از رتبه های برتر و تک رقمی کنکور ۱۴۰۳ از رییس جمهور درخواست حذف این مصوبه را کردند.

در نهایت مطالبه کنکوری ها به گوش رییس دولت چهاردهم رسید و مسعود پزشکیان رییس جمهور در این زمینه گفت: باید برای کنکور معیارهای جدیدی وضع شود تا رقابت عادلانه‌ و برابر باشد و بازنگری در کنکور ضروری است و در این باره در شورای عالی انقلاب فرهنگی صحبت می‌کنیم. عادلانه است کسی که در روستا درس می‌خواند با کسی که در شمال تهران درس می‌خواند با هم رقابت کنند؟ باید بازنگری اساسی در کنکور بر اساس عدالت انجام شود. باید معیاری بگذاریم که رقابت عادلانه شود. باید امکانات برای رقابت عادلانه باشد. باید کاری کنیم رقابت در شرایط برابر از نظر معلم، محیط و امکانات وجود داشته باشد.

پس از آنکه مسئولان ارشد دولت چهاردهم نظرات مخالف خود را با تاثیر قطعی معدل در کنکور اعلام کردند؛ حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی که متولی اصلی تصویب این مصوبه است، در حاشیه جلسه ۹۱۱ این شورا به موضوع کنکور پرداخت و گفت: چند سناریو برای آینده کنکور مطرح شده است. یکی از سناریوها ادامه اجرای مصوبه کنونی کنکور است که به مدت دو سال اجرا شده است. سناریوی دیگر، حذف تاثیر معدل پایه دهم و تأثیر قطعی پایه‌های یازدهم و دوازدهم در کنکور است و سناریوی بعدی این است پایه یازدهم و دوازدهم به صورت آزمون جامع برگزار شود و در کنکور تاثیر داده شود. همچنین پیشنهاداتی برای تأثیر فقط پایه دوازدهم یا تاثیر مثبت دروس تخصصی و عمومی مطرح شده است. 

سرانجام خوش یک مصوبه جنجالی و پرحاشیه کنکور


خسروپناه تاکید کرد: نظر جمعی بر حذف پایه دهم، ماندن پایه دوازدهم و تعیین تکلیف پایه یازدهم است، تصمیم نهایی در این خصوص در جلسات آینده شورای عالی انقلاب فرهنگی اتخاذ خواهد شد و امیدوارم که خبرهای خوشی برای دانش‌آموزان در آینده نزدیک اعلام شود.

پس از کش و قوس های فراوان سرانجام پرونده جنجالی کنکور بر روی میز جلسه ۹۱۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی  به ریاست دکتر مسعود پزشکیان قرار گرفت و بررسی شد. حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه در حاشیه این جلسه اظهار کرد: دستور جلسه مربوط به مصوبه کنکوری این شورا و میزان تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور بود. بر اساس تصمیم اعضا مقرر شد که سوابق تحصیلی پایه دهم در کنکور لحاظ نشود و سوابق پایه‌های یازدهم و دوازدهم برای کنکور مدنظر باشد. 

چند ساعت از تصویب مصوبه جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد کنکور نگذشته بود که این مصوبه مورد اعتراض و مخالفت وزارت علوم و مسئولان دولتی قرار گرفت به طوریکه وزیر علوم که خود یکی از اعضای تصمیم گیر در این زمینه بود با انتشار پیامی در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرد که در خصوص تاثیر قطعی یا مثبت معدل در کنکور در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی اختلاف نظر وجود داشت؛ اما من بنا بر اصل شفافیت و قاعده عدالت که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، در برابر انبوه جامعه باید پاسخ بدهم. آن هم این است که نظر کارشناسی و شخصی من و وزارت علوم تاثیر مثبت معدل سال دوازدهم در کنکور است. همانطور که می دانید من یک رای بیشتر در شورای عالی انقلاب فرهنگی ندارم. برای همه روزگار بهتری را آرزو می کنم.

پس از مخالفت دولتی ها و اعتراض داوطلبان به تصمیم جدید، شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیم گیری برای این مصوبه را بر عهده شورای عالی آموزش و پرورش قرار داد تا این شورا در خصوص جزئیات سیاست‌های سنجش و پذیرش در دانشگاه از جمله تأثیر معدل، عطف به‌ماسبق بودن و مفاد سوابق تحصیلی نظرات خود را برای تصمیم نهایی به شورای سنجش و پذیرش دانشجو اعلام کند. 

در نهایت در روزهای پایانی سال پرونده مصوبه کنکور و بند جنجالی تاثیر قطعی معدل بین سه نهاد شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی آموزش و پرورش و شورای سنجش و پذیرش دانشجو رد و بدل می شد در نهایت این سه نهاد نتوانستند تصمیم محکمی در این زمینه بگیرند و پرونده مصوبه کنکور مجدد به شورای عالی انقلاب فرهنگی برگشت خورد.

سرانجام خوش یک مصوبه جنجالی و پرحاشیه کنکور

در نهایت مصوبه جنجالی کنکور در دستور کار اولین جلسه شورای شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال جاری قرار گرفت. اعضای این شورا مجدد درباره این مصوبه به ویژه اعمال تاثیر مثبت یا منفی معدل دوره یازدهم داوطلبان در کنکور تصمیم‌گیری کردند.

بر این اساس برای کنکور سال ۱۴۰۴ تنها دروس نهایی پایه دوازدهم با تأثیر قطعی ۶۰ درصد لحاظ می‌شود و برای پایه یازدهم، صرفاً تأثیر مثبت اعمال خواهد شد. یعنی داوطلبانی که دروس نهایی پایه یازدهم را گذرانده و در امتحانات شرکت کرده‌اند، در صورت کسب نمرات خوب، از تأثیر مثبت آن بهره‌مند می‌شوند و داوطلبانی که این دروس را امتحان نداده‌اند، هیچگونه تأثیر منفی برایشان منظور نخواهد شد.

همچنین از سال ۱۴۰۵ به بعد، تمامی دروس نهایی پایه‌های یازدهم و دوازدهم با تأثیر قطعی در نتایج کنکور اعمال خواهد شد و دیگر تفاوتی میان داوطلبان جدید و پشت‌کنکوری وجود نخواهد داشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
امروز ۰۹:۴۳

این همه برو و بیا و بشین و پاشو برای اینکه فقط دهم حذف شه؟ خب یازدهم را هم برای همه ی سالهای بعد مثبت کنند

avatar
امروز ۱۲:۵۰

کجای این مصوبه پایان خوش بود؟