هدایتالله میرمرادزهی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: «آب» هر جای ایران و جهان مایه حیات، بقاء، زندگی و پیشرفت است.
نماینده مردم سراوان در مجلس هفتم پوشش گیاهی مناطق مختلف جغرافیایی و آب و هوایی فلات ایران را مورد توجه قرار داد و افزود: تا دیرتر نشده باید فکری اساسی برای متناسب کردن ذخائر آبی و جمعیت کشور کرد و یکی از راه حل ها توجه ویژه به پوشش گیاهی مناطق مختلف کشور است. این مسئله موجب جلوگیری از هرز رفتن آبهای سطحی و جذب و هدایت آب به سفرههای زیرزمینی میشود.
وی ادامه داد: اصلاح روشهای آبیاری در بخش های زراعی و کشاورزی امروز یک ضرورت و باید است. جایگزین کردن روشهای نوین آبیاری مثل آبیاری قطرهای به جای شیوه غرقآبی تاثیر بسیار زیادی در جلوگیری از هدر رفت آب دارد.
عضو هیات رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس هفتم گسترش احداث تصفیهخانههای فاضلاب را مورد اشاره قرار داد و افزود: در بسیاری از کشورها فاضلابهای شهری و روستایی خود منبع قابل توجهی برای بازگرداندن آب به چرخه مصرف به خصوص در بخش کشاورزی و زراعی است. توجه جدیتر به این مسئله باعث استانداردسازی تصفیهخانههای فاضلاب و استفاده موثرتر و بهینهتر از آب تولید شده از میلیاردها لیتر فاضلاب شهری دارد.
میرمرادزهی احداث مجموعه پالایشگاهی آبشیرینکن در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، گلستان، گیلان و مازندران و تصفیه آب شور خلیجفارس و دریای خزر را از دیگر شیوههای رفع نیاز آب شرب و کشاورزی کشور برشمرد و گفت: در همه جای دنیا به خصوص در کشورهای حاشیه خلیجفارس علیالخصوص در عربستان تصفیهخانههای عظیمی برای شیرین کردن آب شور خلیج فارس احداث شده است، اما ما در ایرانِ با آب و هوای خشک و قرار داشتن در دوره خشکسالی طولانی مدت از داشتن چنین تصفیهخانههایی محروم هستیم.
نماینده مردم سراوان در مجلس هفتم ادامه داد: اگر متولیان و دستاندرکاران بخش آب کشور حجم آب شیرین شده در داخل ایران را با کشورهای حاشیه خلیجفارس مقایسه کنند تازه متوجه میشوند آب چندانی شیرین نشده است. این کشورها کمبود آب شرب و کشاورزی خود را با تصفیه آب دریا جبران میکنند، متولیان و مقامات حوزه آب ایران چه میکنند؟ آیا برنامههای میان مدت و بلندمدت برای رفع ناترازیها در این حوزه دارند؟ اصلا میدانند که باید چه کنند؟ یا فقط نشستهاند و دست روی دست گذاشتهاند تا مثل چاه های مشترک گاز و نفت، در میزان استحصال آب شیرین از خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر از آنها عقبتر بمانیم؟
وی تاکید کرد: متولیان و دستاندرکاران باید برای آب و برق کشور پیشبینیهای دقیقی انجام دهند تا بر این اساس طرحها و برنامههای میان مدت و بلندمدت به نحوی نوشته شود که وضعیت بحرانی کشور از مرحله ابرچالشهای لاینحل نجات یابد.
میرمرادزهی، جمعآوری آبهای فصلی را مورد اشاره قرار داد و افزود: شدت بارش باران در مقاطعی از سال بسیار پرحجم، اما مدتش کوتاه است. دستاندرکاران وزارت نیرو باید از طریق لایروبی رودخانهها و کانالهای انتقال آب این حجم عظیم آب را به سفرههای زیرزمینی یا سدها انتقال دهند و تا جایی که امکان داشته باشد اجازه ندهند این آب هرز برود. در قدیم مردم محلی به وسیله ذخیرهگاههایی به نام «خوشاب» آب را ذخیره میکردند و اجازه هرزروی آب را نمیدادند.
وی برداشت آب از سفرههای زیرزمینی را در وضعیت «قرمز» دانست و گفت: حجم برداشت آب از سفرههای زیرزمینی در برخی از مناطق کشور به حدی زیاد شده است که ذخائر این مناطق را به وضعیت بحرانی یا قرمز تغییر داده است، اما باز هم به شیوههای مختلف از این سفرهها آب برداشت میشود و موجب گسترش نشست زمین در این مناطق میشود.
عضو هیات رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس هفتم خواستار جدی گرفتن مدیریت و نظارت منابع آبی کشور توسط متولیان حوزه آب کشور شد و گفت: تا زمانی که این مسئله توسط خودِ مقامات وزارت نیرو جدی گرفته نشود نمیتوان نسبت به کشت نشدن برنج، ذرت، هندوانه و سایر محصولات کشاورزی آببر در مناطق کم آب انتظار داشت.
میرمرادزهی اجرای قانون توزیع عادلانه آب و نصب کنتورهای حجمی آب را مورد تاکید قرار داد و افزود: تا زمانی که متولیان و دستاندرکاران بخش آب کشور تکلیفشان با مسوولیتهایی که در حوزه آب بر عهده دارند و ناترازیهای عدیدهای که در این بخش وجود دارد، روشن نشود، آب از آب تکان نمیخورد.
انتهای پیام
نظرات