امیر کرمزاده، صبح امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت در مراسم افتتاحیه «دومین دوره همایش ملی دوسالانه خوشنویسی» که به میزبانی دانشکده صنایع دستی دانشگاه هنر اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: خوشنویسی و آثار آن در زندگی ما چه در گذشته و چه در آینده نقش بسزایی دارد. رسمالخطهای مختلفی که وجود دارد، میتواند به ما کمک کند تا بیاندیشیم، فکر کنیم، علمآموزی کنیم، ذوقورزی کنیم و هنر را تجربه کنیم. زیباییهای خط، یک میراث ماندگار است که گذشتگان برای ما به یادگار گذاشتهاند.
وی افزود: این میراث به ویژه در استان اصفهان زبانزد خاص و عام است و هنر خوشنویسی یکی از ارزشمندترین میراثهای فرهنگی ما بهشمار میرود. معتقدم ما سه میراث ارزشمند داریم؛ یکی سخن گفتن، دیگری تصاویر و سومی خوشنویسی. این هنر به ما این امکان را میدهد که مفاهیم را به آیندگان منتقل کنیم و به توسعه دنیا کمک کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اصفهان ادامه داد: گاهی که خوشنویسان را میبینم، حس حسادت به من دست میدهد، زیرا خودم در این زمینه چندان مهارت ندارم. همیشه آرزو میکنم که ای کاش میتوانستم مانند خوشنویسان بنویسم. کسانی که در این هنر مهارت دارند، باید به خود ببالند که توانستهاند کاری را انجام دهند که برای بسیاری از افراد، آرزوست.
کرمزاده بیان کرد: میراث خوشنویسی بهعنوان یک سرمایه اجتماعی و ملی، در فهرست آثار ملی ثبت و در یونسکو نیز خوشنویسی نستعلیق ثبت شده است. این موضوع افتخاری برای جامعه ایران است که بتواند این میراث را حفظ کند، اما دغدغههایی نیز وجود دارد که باید به آنها توجه کنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از این دغدغهها، بحث اقتصاد هنر و هنرمندان است که برای من بسیار مهم است، تصریح کرد: باید به این فکر کنیم که چگونه میتوانیم خوشنویسی را در جامعه رواج دهیم تا این میراث ارزشمند از بین نرود. این میراث در طول سالیان سال شکل گرفته و قرآنهای خطی، شاهنامه فردوسی و دیگر آثار نگاشته شده، علاقهای عمیق در ما ایجاد کردهاند تا بتوانیم این خطوط را حفظ کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اصفهان گفت: واقعیت این است که ارزش خوشنویسی تنها به جنبه مادی آن محدود نمیشود؛ ارزش معنوی آن بسیار بالاست، بنابراین باید به دنبال راههایی باشیم تا این هنر ارزشمند را زنده نگهداریم و آن را به نسلهای آینده منتقل کنیم.
کرمزاده با تأکید بر اینکه خوشنویسی، هنری است که باید آن را حفظ کنیم و به جوانان منتقل کنیم تا به این خطوط زیبا علاقهمند شوند، متذکر شد: امروز خوشنویسان ما با خلاقیتهای خود، آثار تلفیقی را خلق کردهاند که باعث افزایش ارزش این هنر شده است. خوشنویسی امروز نهتنها در صنایع دستی ما به کار میرود، بلکه با مینیاتور نیز عجین شده است. بسیاری از داستانها، شعرها و مفاهیم با خط به زیبایی به تصویر کشیده شدهاند.
وی اضافه کرد: یادگاریهایی که از پدران و پدربزرگانمان داریم، دستخط آنان فراتر از یک یادگاری ساده است. اینها میراثی ماندگار هستند که باید نگهداریم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اصفهان تصریح کرد: انجمن خوشنویسان نیز در این راستا فعالیت دارد، هرچند که در جلسه امروز حضور ندارند. ما با این انجمن ارتباط داشتهایم و در مورد مشکلات خانه ارسطویی که با حکم قضایی مواجه بود، صحبت کردیم. اعتقاد داریم که انجمن خوشنویسی در استان اصفهان باید فعال باشد و همکاری نزدیکی با دانشگاه هنر و دانشکده صنایع دستی داشته باشد. هدف ما این است که سالانه حداقل ۲۰۰ خوشنویس ممتاز تربیت کنیم.
کرمزاده خاطرنشان کرد: باید توجه کنیم که موزههای ما، که آثار فاخر خوشنویسی در آنها وجود دارد، بیشتر ترویج شوند. یکی از تعهدات ما ایجاد موزه خوشنویسی در اصفهان است تا آثار اساتید بزرگ و معاصر گردآوری شود. باید به فروش رسمالخطها توجه کنیم؛ چراکه این خطوط نیز سندی از هنر ما هستند و میتوانند در حراجیها و نمایشگاهها به نمایش گذاشته شوند.
وی یادآور شد: ما آنقدر که روی نقاشی سرمایهگذاری کردهایم، بر خوشنویسی کار نکردهایم. دانشگاهها باید به تقویت اقتصاد این حوزه بپردازند و راهکارهایی ارائه دهند. ما بهعنوان میراث فرهنگی به کتیبهها و مساجد زیبای خوشنویسی اشاره میکنم که زیبایی خاصی به آثار تاریخی بخشیدهاند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اصفهان افزود: این همایشها فرصتی است برای توجه بیشتر به هنر خوشنویسی و برنامهریزی برای ترویج آن. من بر خود واجب دانستم که در این جلسه شرکت کنم و امیدوارم همکاریهای مؤثری بین اداره کل میراث فرهنگی و دانشگاه هنر شکل گیرد تا جامعه هنرمندان و فرهیختگان از این ارتباط بهرهمند شوند.
انتهای پیام
نظرات