اسدالله ربانیمهر در میزگرد تخصصی و رسانهای «جوانان، سرمایه و نشاط اجتماعی» که در دفتر ایسنا در همدان برگزار شد، اظهارکرد: در جوامع امروز، سرمایههای گوناگونی در مسیر توسعه نقشآفرینی میکنند، اما در میان همه آنها، سرمایه اجتماعی به ویژه در میان جوانان، جایگاهی ویژه دارد. این سرمایه به عنوان پیوندها، اعتماد و مشارکت مردم در جامعه شناخته میشود و عامل انسجام، هماهنگی و پیشبرد اهداف جمعی است.
ربانی پیرامون سرمایه اجتماعی در ایران و همدان، تصریح کرد: ایران از نظر سرمایه اجتماعی غنی است. مشاهیر، مناسبتهای ملی و مذهبی و پیشینه فرهنگی، از جمله منابع ارزشمند سرمایه اجتماعی کشور هستند. در استان همدان نیز چنین ظرفیتهایی وجود دارد، اما در سالهای اخیر کاهش سرمایه اجتماعی به ویژه در میان جوانان مشاهده شده است و در این راستا، استانداری همدان دو برنامه محوری شامل کاهش آسیبهای اجتماعی و افزایش نشاط اجتماعی را در دستور کار قرار داده است.
وی با اشاره به نقش دولت در افزایش و چالش مداخلات دولتی در کاهش سرمایه اجتماعی، بیان کرد: یکی از دلایل اصلی کاهش نشاط اجتماعی در میان جوانان، مداخلات بیش از حد دولت در امور اجتماعی است. در حالی که دولت باید سیاستگذاری و نظارت کند، ورود مستقیم و گسترده آن میتواند به کاهش پویایی جامعه، بهویژه در میان جوانان منجر شود. یکی از ضعفهای مهم در استان، عدم واگذاری مسئولیتها و مدیریت به جوانان و عدم معرفی مناسب الگوهای موفق به جامعه است.
فعالیت نهادهای فرهنگی در افزایش سرمایهاجتماعی مؤثر نبود
مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری همدان با اشاره به اهمیت نقش نهادهای فرهنگی و سازمانهای مردمنهاد در افزایش سرمایه اجتماعی، اظهار کرد: نهادهای فرهنگی در این زمینه، بازدهی مطلوبی نداشتهاند بنابراین باید به جای تمرکز بر نهادهای دولتی، اعتبارات و حمایتها به سازمانهای مردمنهاد (سمنها) و تشکلهای اجتماعی اختصاص یابد تا فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی بهصورت مؤثرتر و از دل جامعه پیگیری شود.
ربانی با بیان اینکه کنترل آسیبهای اجتماعی به افزایش نشاط اجتماعی کمک میکند، تصریح کرد: در استان همدان، ۱۵ آسیب اجتماعی شناسایی شده که سه مورد اعتیاد، طلاق و خودکشی در اولویت قرار گرفتهاند. اگرچه طلاق در سال گذشته هفت درصد کاهش داشته و همدان رتبه ۱۹ کشور را از این نظر کسب کرده، اما با توجه به کاهش آمار ازدواج، این حوزه همچنان نیازمند فعالیتهای بیشتر است. از جمله مشکلات مهم، بیتوجهی بانکها به پرداخت وام ازدواج است که نارضایتی عمومی از عملکرد آنها را به دنبال داشته است.
وی با تأکید بر ضرورت تقویت مشاوره و روانشناسی، گفت: برای پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی، باید به نقش مشاوره توجه جدی داشت. ساماندهی روانشناسان، تقویت نظام روانشناسی استان و آموزش مهارت گفتگو به جوانان از جمله اقدامات ضروری است. در حوزه خودکشی، با اجرای غربالگری و مداخلات موثر، ۷۰ درصد موارد شناساییشده تحت کنترل قرار گرفتهاند و آموزش تخصصی به کارشناسان آموزش و پرورش در این زمینه انجام شده است. با وجود ۱۸۳۰ روانشناس در سطح استان همدان، ظرفیت بالایی برای کاهش آسیبهای اجتماعی وجود دارد.
استفاده بهینه از فضاهای ورزشی در استان وجود ندارد
مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری همدان با اشاره به اختصاص ندادن فضاهای ورزشی ادارات به مردم و تأثیر آن بر نشاط اجتماعی، اظهار کرد: متأسفانه استفاده بهینه از فضاهای ورزشی در استان وجود ندارد. بسیاری از ادارات دارای اماکن ورزشی بلااستفاده هستند که ساماندهی این فضاها میتواند به افزایش نشاط اجتماعی کمک کند چراکه عدم توجه به نشاط اجتماعی، در نهایت منجر به افزایش ورودی بیمارستانها خواهد شد.
ربانی با بیان اینکه بدون نشاط اجتماعی، توسعه پایدار ممکن نیست و اگر بخواهیم به توسعه همهجانبه دست یابیم، باید سرمایه اجتماعی به ویژه در میان نسل جوان تقویت شود، افزود: این امر از مسیر اعتماد، مشارکت، مسئولیتپذیری و نشاط اجتماعی امکانپذیر است و سیاستگذاری هوشمندانه، بهرهگیری از ظرفیت سمنها، کاهش مداخلات دولتی و میدان دادن به جوانان میتواند ضامن موفقیت استان همدان در این مسیر باشد.
انتهای پیام
نظرات