• چهارشنبه / ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۷:۳۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1404020906332
  • خبرنگار : 90089

/دروازه تاریخ/

عبور از دروازه تاریخ با تصویب قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس

عبور از دروازه تاریخ با تصویب قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس

امروز ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی برابر با ۲ ذی القعده ۱۴۴۶ هجری و ۳۰ آوریل ۲۰۲۵ میلادی مبداء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.

عبور از دوازه تاریخ با تصویب قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس

تصویب قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس- ۱۳۳۰

پس از ملی شدن صنعت نفت ایران در تاریخ ۲۹ اسفند ۱۳۲۹، دولت وقت ایران تصمیم گرفت دست انگلیس را از شرکت نفت انگلیس و ایران کوتاه کند به همین منظور لایحه‌ای توسط دولت دکتر مصدق به شانزدهمین دوره مجلس شورای ملی فرستاده شد که با تصویب آن دست تجار انگلیسی از صنعت نفت و گاز ایران قطع شد.

با تصویب قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس و ایران، کارکنان انگلیسی این شرکت اخراج شدند و صنعت نفت به دست کارکنان ایرانی اداره شد.

انگلیس هم که منافع خود را بر باد رفته دید به سازمان ملل و دیوان بین المللی دادگستری در شهر لاهه هلند شکایت کرد، اما به لطف حضور موثر دکتر محمد مصدق و دکتر حسین فاطمی در سازمان ملل و دیوان لاهه و دفاع سنگین حقوقی از منابع شرکت نفت و گاز کشورمان، در هر  دو مجمع بین‌المللی شکست خورد و رای به نفع ایران حکم داد.

در نتیجه این تلاش‌ها روابط سیاسی ایران و انگلستان تا کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و بازگشت مجدد انگلیس قطع شد. انگلیسی‌ها که مصدق را عامل این واقعه می‌دانستند، تصمیم به حذف مصدق از طریق فشار به محمدرضا پهلوی و اجرای طرح کودتا علیه دولت دکتر مصدق گرفتند.

در تقویم شمسی مناسبت‌های دیگری چون استعفای مؤتمن الملک وزیر وقت تجارت و مشیرالدوله وزیر وقت علوم از عضویت در کابینه علاء السلطنه در سال ۱۲۹۲، انتصاب عبدالحسین میرزا فرمانفرما به فرمانفرمایی ایالت فارس در سال ۱۲۹۵، معرفی کابینه صمصام السلطنه رئیس الوزراء به احمد شاه در سال ۱۲۹۷، خروج ژنرال آیرن ساید فرمانده قوای انگلیس در ایران از ایران در سال ۱۳۰۰، خروج نیروهای انگلیس از خاک ایران پس از استقرار دولت کودتای سید ضیاءالدین طباطبایی و رضا سردارسپه در سال ۱۳۰۰، تصویب قانون اختصاص پنج میلیون تومان اعتبار برای مخارج راه آهن در سال ۱۳۰۶، انتصاب علی اصغر حکمت به وزارت کشور در سال ۱۳۱۹، ممنوعیت صادرات حبوبات، غلات و گوشت از کشور طبق تصمیم هیات دولت در سال ۱۳۲۱، درگذشت استاد اسماعیل آشتیانی شاعر و نقاش ایرانی در سال ۱۳۴۹، انتشار چک های مسافرتی توسط بانک ملی ایران در سال ۱۳۴۹، لغو روادید بین ایران و یوگسلاوی در سال ۱۳۴۹، اختصاص اعتبار ۵۱ میلیون تومانی آلمان به ایران برای خرید کالا در سال ۱۳۴۹، تصویب لایحه جدید نظام وظیفه در سال ۱۳۴۹، درگذشت سناتور امان الله جهانبانی در ۸۳ سالگی بعد از ۵۳ سال خدمت با درجه امیری در سال ۱۳۵۳، خبر سفیر ژاپن مبنی بر خریداری کردن گاز بیشتر از ایران در سال ۱۳۵۷، قطع رابطه جمهوری اسلامی ایران با رژیم مصر در سال ۱۳۵۸، اشغال مسلحانه سفارت ایران در لندن در سال ۱۳۵۹، آغاز عملیات بزرگ بیت‌المقدس در سال ۱۳۶۱ و روز ملی خلیج فارس ثبت شده است.

عبور از دوازه تاریخ با تصویب قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس

رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری شامل وفات ابن خزیمه محدث و فقیه در سال ۳۱۱، درگذشت میرخواندخاوند شاه نویسنده و محقق در سال ۹۰۳ و افتتاح دومین دوره‌ ی اجلاسیه ‌ی مجلس شورای ملی ایران توسط احمد شاه قاجار در سال ۱۳۲۷ ثبت است.

عبور از دوازه تاریخ با تصویب قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس

رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی

پیروزی ویتنام بر آمریکا- ۱۹۷۵

با آغاز جنگ ویتنام و ورود صدها هزار نفر از تفنگ‌داران امریکایی در ویتنام شمالی موجب تولد گروه‌های چریکی تحت عنوان «ویت‌کنگ» برای مقابله با نیروهای آمریکایی شد.

امریکا از سال  ۱۹۶۴ حملات وسیعی را علیه ویتنام شمالی آغاز کرد به نحوی که طی مدت سه سال بیش از ۱۰۰ هزار حمله هوایی انجام داد و بیش از ۲.۵ میلیون تن بمب روی ویتنام شمالی انداخت.

در برخی آمار تعداد کشته‌شدگان ویتنامی ۵۰۰ هزار نفر اعلام شد. با مقاومت مردم و چریک‌های ویتنامی تلفات سنگینی به ارتش ویتنام جنوبی و نظامیان امریکایی وارد شد.

جرالْدْ فورْد رئیس جمهور وقت امریکا دستور خروج بیش از ۲۰۰ هزار تن از سربازان خود را از ویتنام صادر کرد و دو ویتنام با هم متحد شدند.

این جنگ نیز همانند جنگ دو کره با تحریک و پشتیبانی امریکا و شوروی شکل گرفت.

در تقویم میلادی مناسبت‌های دیگری چون درگذشت رابرت بُویْل فیزیک‌دان و شیمی‌دان معروف انگلیسی در سال ۱۶۹۱، تولد فردریک گائوس منجم و ریاضی‌دان نامی آلمان در سال ۱۷۷۷، حمله نظامی آمریکا به کامبوج در جنوب آسیا در سال ۱۹۷۰ و  الحاق ۱۰ کشور اروپای شرقی به اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۴ ثبت است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha