به گزارش ایسنا، امروز ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
امضای قرارداد فینکناشتاین بین ایران و فرانسه- ۱۱۸۶
به دنبال حملات پیدرپی قوای روس به مناطق شمالی ایران دولت وقت ایران برای دفع این حملات ابتدا از انگلستان تقاضای کمک کرد اما انگلیس به دلیل اتحاد با روسیه بر ضد فرانسه، حاضر به همکاری با ایران نشد.
عباس میرزا، فرستاده فتحعلی شاه به فرانسه از ناپلئون بناپارت امپراتور فرانسه خواست تا از ایران حمایت کند. با اجابت خواسته فتحعلی شاه عهدنامهای به نام فین کن اشتاین بین ایران و فرانسه امضا شد.
به موجب این قرارداد، فرانسه تعهد کرد که با ارسال اسلحه و کارشناس نظامی، ایران را در بازپس گرفتن گرجستان و دیگر متصرفات روسیه در خاک ایران یاری کند. ایران نیز به طرف فرانسوی تعهد داد که تمامی روابط سیاسی و تجاری خود با انگلستان را قطع کند و به این کشور اعلان جنگ کند و در جنگ فرانسه با انگلیس و روس، متحد فرانسه شود.
علاوه بر آن ایران متعهد شد که اگر ناپلئون بخواهد از ایران به هند که مستعمره انگلیس بود، لشکرکشی کند، ایران امکانات خود را برای عبور سپاهیان فرانسه در اختیار نظامیان فرانسوی قرار دهد.
پس از انعقاد پیمان مذکور، جمعی از مستشاران نظامی فرانسه به فرماندهی ژنرال گاردان به ایران آمدند تا لشکریان ایران را آموزش نظامی دهد.
البته قرارداد فینکناشتاین دوام چندانی نیاورد و ناپلئون بر خلاف قرارش پس از مدتی با روسیه طرح دوستی ریخت و مستشاران فرانسوی، ایران را ترک کردند.
در تقویم شمسی مناسبتهای دیگری چون درگذشت میرزا حبیباله قاآنی شیرازی حکیم و شاعر عصر قاجار در سال ۱۲۳۳، معرفی اعضای کابینه توسط سعدالدوله به محمدعلی شاه در سال ۱۲۸۸، قتل کریم دواتگر عضو کمیته مجازات به دست سایر اعضای این کمیته در سال ۱۲۹۶، تصویب قانون تجارت در مجلس شورای ملی در سال ۱۳۱۱، انتصاب محمود بدر به معاونت وزارت مالیه در سال ۱۳۱۵، انتصاب شمسالدین امیر علائی به وزارت اقتصاد توسط دکتر محمد مصدق در سال ۱۳۳۰، انتخاب فواد روحانی نماینده ایران به ریاست اوپک در سال ۱۳۴۰، صدور فرمان شروع انتخابات مجلسین شورای ملی و سنا در سال ۱۳۵۰، سیل و طوفان کردستان و خسارات و تلفات زیاد در سال ۱۳۵۰، انفجار دفتر شرکت هواپیمایی بی. او. ا.سی در تهران در سال ۱۳۵۱ و بارش برف زرد رنگ در ماکو در سال ۱۳۵۲ ثبت است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری
تجدید بنای کعبه
بعد از طوفان نوح بخش وسیعی از زمین نابود شد. «کعبه» از جمله بخشهای از بین رفته بود. به همین دلیل حضرت ابراهیم و فرزندش اسماعیل به امر خدای متعال موظف به تعمیر و تجدید بنای کعبه شدند.
حضرت ابراهیم به کمک و همیاری فرزندش، اسماعیل با راهنمایی و هدایت جبرئیل، فرشته الهی چیدن دیوار کعبه و تجدید بنای خانه خدا را آغاز کرد.
براساس روایات حدود ۲۲ روز زمان برد تا خانه خدا مرمت شود بعد از آن حجرالأسود از سنگهای بهشتی، بر نبش دیوار کعبه نصب شد.
این اتفاق در قرآن کریم این گونه شرح داده شده است: «وَ إِذْ یَرْفَعُ إِبْراهیمُ الْقَواعِدَ مِنَ الْبَیْتِ وَ إِسْماعیلُ رَبَّنا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّکَ أَنْتَ السَّمیعُ الْعَلیمُ؛ و (نیز به یاد آورید) هنگامی را که ابراهیم و اسماعیل، پایههای خانه (کعبه) را بالا میبردند (و میگفتند:) پروردگارا! از ما بپذیر که تو شنوا و دانایی.»
در تقویم قمری مناسبتهای دیگری چون وفات سید بن طاووس عالم و محدث عالیقدر شیعه در سال ۶۶۴ و درگذشت ابن هِشام فقیه و نحویِ بزرگ عرب در سال ۷۶۱ ثبت است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی شامل قیام "ژانْدارْکْ" دوشیزه میهن پرست فرانسوی علیه انگلستان در سال ۱۴۲۹، کشف جزایر "جامائیکا" در امریکای مرکزی توسط کریستف کلمب در سال ۱۴۹۴، تولد آلکسی کلودکلرو ریاضیدان شهیر فرانسوی در سال ۱۷۱۳، تولد رابرت پیری دریانورد امریکایی و کاشف قطب شمال در سال ۱۸۵۶، تولد خانم گُلدا مایر" سیاستمدار و نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی در سال ۱۸۹۸، آغاز جنبش عظیم دانشجویی فرانسه از پاریس در سال ۱۹۶۸، مرگ ادگار هُووِر رئیس سازمان پلیس مخفی امریکا در سال ۱۹۷۲ و روز ملی لهستان ثبت است.
انتهای پیام
نظرات