• چهارشنبه / ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۵:۴۵
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1404021007345
  • خبرنگار : 50026

راهکارهای کلیدی برای تحول در کشاورزی خراسان جنوبی

راهکارهای کلیدی برای تحول در کشاورزی خراسان جنوبی

ایسنا/خراسان جنوبی رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: برای عبور از روش‌های سنتی، باید به آموزش کشاورزان، بهبود زیرساخت‌های فنی و فراهم کردن دسترسی به نهاده‌های استاندارد توجه ویژه‌ای شود.

علیرضا مقری در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این سؤال که چه اقداماتی برای عبور از کشاورزی سنتی در خراسان جنوبی ضروری است، گفت: برای عبور از کشاورزی سنتی به سمت کشاورزی نوین در خراسان جنوبی، باید اقداماتی ازجمله آموزش و توانمندسازی کشاورزان در زمینه روش‌های علمی و به‌روز، توسعه زیرساخت‌های فنی مانند سامانه‌های آبیاری نوین، دسترسی به نهاده‌های اصلاح‌شده و استاندارد، توسعه بازارهای فروش پایدار برای محصولات نوین و حمایت دولتی و تسهیل در دریافت تسهیلات بانکی برای اجرای طرح‌های نوآورانه مورد توجه قرار گیرد.

وی به چگونگی انتقال دانش روز به کشاورزان محلی اشاره کرد و افزود: انتقال دانش روز به کشاورزان باید از طریق روش‌های متنوع و کاربردی از جمله برگزاری دوره‌های آموزشی و کارگاه‌های عملیاتی در محل مزارع به صورت روز مزرعه و برنامه‌های انتقال یافته‌های تحقیقاتی، استفاده از کشاورزان پیشرو به عنوان الگو و مربی، انتشار بروشورها و فیلم‌های آموزشی به زبان ساده، بهره‌گیری از اپلیکیشن‌ها و سامانه‌های پیام‌رسان بومی و تعامل مؤثر محققان، مروجان و کشاورزان صورت گیرد.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی در پاسخ به چالش‌های اصلی کشاورزی در استان گفت: مهم‌ترین چالش‌های کشاورزی استان شامل خشکسالی مزمن، کمبود منابع آبی، خاک‌های با کیفیت پایین، نبود زنجیره تأمین کامل و استفاده محدود از فناوری است.

وی ادامه داد: برای مقابله با این چالش‌ها، باید اصلاح الگوی کشت بر اساس شرایط اقلیمی انجام شود، کشاورزی حفاظتی و ارگانیک ترویج یابد، آبیاری تحت فشار توسعه داده شود و دسترسی به دانش روز و منابع مالی تسهیل شود.

وی در ادامه به نقش کارگاه‌های آموزشی در بهبود عملکرد کشاورزان اشاره کرد و گفت: کارگاه‌های آموزشی نقش بسیار مؤثری در ارتقای آگاهی و مهارت‌های کشاورزان دارند. این برنامه‌ها به کشاورزان امکان می‌دهند تا روش‌های علمی، نوین و بهره‌ور را بشناسند و در مزارع خود پیاده‌سازی کنند.

رئیس مرکز همچنین از برنامه‌های برگزاری کارگاه‌های مشابه در خراسان جنوبی خبر داد و گفت: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان جنوبی به طور مستمر با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و مراکز ترویجی استان، کارگاه‌های آموزشی و بازدیدهای میدانی را برگزار می‌کند.

از آموزش زیرساخت‌های فنی تا دسترسی به نهاده‌های استاندارد

وی در مورد بهینه‌سازی مصرف آب در کشاورزی استان گفت: راهکارهای بهینه‌سازی مصرف آب در کشاورزی استان شامل توسعه سیستم‌های آبیاری قطره‌ای و نواری، زمان‌بندی مناسب آبیاری بر اساس نیاز واقعی گیاه، استفاده از مالچ و کودهای آلی برای حفظ رطوبت خاک، آموزش کشاورزان در خصوص مدیریت آب و بهره‌گیری از داده‌های اقلیمی و پیش‌بینی وضعیت آب و هوا برای برنامه‌ریزی دقیق‌تر است.

مقری در پاسخ به این سؤال که چه نوع گیاهانی در شرایط کنونی برای کشت در خراسان جنوبی مناسب‌تر هستند، گفت: باتوجه به اقلیم خشک و نیمه‌خشک استان، گیاهانی مانند زرشک، زعفران، عناب، پسته، زیره، خرما، گیاهان دارویی مانند کتیرا، آویشن، اسطوخودوس و آنغوزه بیشترین سازگاری و ارزش اقتصادی را دارند.

وی همچنین به ترویج کشاورزی دانش‌بنیان اشاره کرد و گفت: برای ترویج کشاورزی دانش‌بنیان باید ارتباط میان کشاورزان و شرکت‌های دانش‌بنیان برقرار شود، حمایت‌های دولتی و تسهیلات مالی برای این نوع فعالیت‌ها فراهم گردد و زیرساخت‌های فناورانه و شبکه‌های آزمایشگاهی تقویت شود.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی به رسالت این مرکز اشاره کرد و گفت: رسالت این مرکز، تولید و انتقال دانش کشاورزی نوین و آزمون و سنجش دانش بومی کشاورزی است.

وی یادآورشد: همکاران ما در دو معاونت پژوهش و فن آوری و معاونت آموزش تمام تلاش خویش را بکار می‌گیرند که با شناسایی مشکلات کشاورزان استان، انجام پژوهش‌ها و آزمایشات لازم و با آموزش آخرین دستاوردهای علمی به کشاورزان و بهره‌برداران، بهترین راهکارها را به منظور افزایش بهره‌وری در اختیار بهره‌برداران قرار دهند.

 انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha