دکتر مرضیه توکل در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: تشخیص و درمان رینیت آلرژیک (آلرژی فصلی) اهمیت زیادی دارد چون این بیماری میتواند با اختلالات دیگری مانند آسم، سینوزیت، مشکلات گوش و حلق، اختلال تکلم، اختلال تمرکز و افت عملکرد تحصیلی وکاری همراه بوده و یا در صورت عدم درمان مناسب، این اختلالات به تدریج بروز خواهند کرد.
وی افزود: برخی از بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک دچار سندرم آلرژی دهانی میشوند. به این معنی که در فصل گرده افشانی گیاهان، با خوردن بعضی از میوههای خام مثل سیب، آلو، توت، برخی آجیلها و سبزیجات خام دچار سوزش، خارش و تورم اطراف دهان و گلو میشوند که به دلیل تماس مواد آلرژیزای موجود در این میوهها و سبزیها با مخاط دهان است.
دکتر توکل ادامه داد: به طور معمول بیشترین زمان گرده افشانی درختان اواخر زمستان تا اواسط بهار است، چمنها از اواسط بهار تا اواسط تابستان و علفهای هرز از اوایل تابستان تا اواسط پاییز گرده افشانی دارند. اگرچه با تغییرات اقلیمی و گرم شدن کره زمین و آلودگی هوا، این دورهها ممکن است مدت بیشتری هم ادامه یابد.
این فوق تخصص آسم و آلرژی افزود: از نظر درمانی، پرهیز از قرار گرفتن در معرض گرده گیاهان، شستشوی مخاط بینی و حلق و چشمها برای کاهش جذب گردههایی که روی مخاط نشستهاند و همچنین درمان با داروهای موضعی و خوراکی میتواند برای کاهش عارضهها کمک کننده باشد.
تماس با هوای آزاد را محدود کنید
دکتر توکل بیان کرد: آلرژنهای فضای باز، به ویژه گردههای گیاهان، اجتنابناپذیر هستند، مگر اینکه تماس با هوای آزاد را محدود کنید که عملا مقدور نیست. با این حال، بیماران با حساسیت اثباتشده به گرده گیاهان میتوانند در فصلهایی که علائم شدیدتر است، چند اقدام موثر انجام دهند.
وی افزود: این اقدامات شامل بستن پنجرهها در خانه و خودرو، استفاده از دستگاه تهویه مطبوع برای تصفیه هوا و در صورت امکان، ماندن در فضای بسته است. توصیه میشود، لباسها را در هوای آزاد خشک نکنند و ترجیحا با استفاده از خشک کن های برقی این کار را انجام دهند.
این پزشک در ادامه گفت: به جای ورزش در پارک و فضاهای باز، از سالنهای سرپوشیده استفاده کنند. دوش گرفتن قبل از خواب برای حذف آلرژنها از مو و پوست میتواند به کاهش آلودگی ملحفهها کمک کند. اسپریهای آب نمک و سرم شستشو نیز میتوانند پس از قرارگیری در معرض هوای آزاد، برای شستن آلرژنها از سطح مخاط بینی استفاده شوند.
در خارج از منزل به چشمان خود دست نزنید
وی یادآور شد: همچنین، مطالعات نشان داده که ماسکهای صورت نیز ممکن است در کاهش مواجهه با آلرژنها و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک مفید باشند. اگر به گرده گیاهان آلرژی دارید، در خارج از منزل به چشمان خود دست نزنید و قبل از لمس چشمان خود در داخل خانه، دستهایتان را بشویید.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز مطرح کرد: پس از بازگشت به خانه، دوش گرفته تا گردههای گیاهان را از پوست و موی خود پاک کنید و لباسهای خود را عوض کنید. همچنین در فصل گردهافشانی، سعی کنید که پنجرهها را بسته نگه دارید.
وی افزود: از فیلترهای با راندمان بالا در سیستم گرمایش و تهویه مطبوع منزل خود استفاده کنید. اطمینان حاصل کنید که سیستم شما قابلیت استفاده از این فیلترها را دارد و استفاده از آنها ضمانت سیستم را نقض نمیکند.
دکتر توکل خاطر نشان کرد: درختان، بوتهها و گیاهان گلدار که توسط حشرات و نه توسط هوا گردهافشانی میشوند، معمولاً آلرژیزایی کمتری دارند. در برخی از کشورها، گزارش روزانه از گردههای موجود در هوا به اطلاع عموم رسیده یا توسط گوشی هوشمند قابل دسترسی هستند که میتواند مفید باشد.
وی یادآور شد: به خاطر داشته باشید که پیش بینی میزان بالای گردهها لزوماً به این معنی نیست که تحت تأثیر قرار خواهید گرفت، زیرا مهم این است که آیا شما به همان گردهای که غلظت آن افزایش یافته، حساسیت دارید یا خیر. برعکس این مسئله هم صحیح است، میزان کم گرده میتواند برای افراد بشدت حساس آزار دهنده باشد.
صبح گردهها افزایش مییابد
این ایمونولوژیست بالینی در ادامه اظهار کرد: سطوح گردهها در طول روز نیز به طور قابل توجهی متفاوت است. صبح گردهها افزایش یافته و بین ساعت ۲ بعدازظهر تا ۹ شب به اوج میرسند. پایینترین سطح گردهها پیش از طلوع آفتاب تا ظهر است. باد گردههای هوا را افزایش میدهد، در حالی که باران به طور موقت آن را کاهش میدهد.
دکتر توکل توصیه کرد: تنها درمان قطعی و مادام العمر آلرژی فصلی، شناسایی آلرژن با استفاده از تست آلرژی و تجویز و اسکن (ایمونوتراپی) است که نه تنها علایم را برطرف میکند بلکه از گسترش و تشدید بیماری و ابتلا به آسم پیشگیری میکند.
انتهای پیام
نظرات