به گزارش ایسنا، عصر روز پنجشنبه یازدهم اردیبهشت ماه، وزیر خارجه عمان در توییتی اعلام کرد که دور چهارم گفتوگوهای غیر مستقیم ایران با آمریکا که قرار بود روز شنبه سیزدهم اردیبهشت ماه در ایتالیا برگزار شود به دلایل لجستیکی به تعویق افتاده است .
در همان روز «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در جمع خبرنگاران با اشاره به اعلام این موضوع از سوی وزیر امور خارجه عمان، تصریح کرد که تعویق گفتوگوها بنا به پیشنهاد وزیر امور خارجه عمان بوده و در مورد تاریخ احتمالی بعدی، متعاقبا اطلاعرسانی خواهد شد.
بقائی با تاکید مجدد بر «اراده جمهوری اسلامی ایران برای بهرهگیری از دیپلماسی جهت تامین منافع مشروع و قانونی ملت ایران و خاتمهدادن به تحریم و فشار اقتصادی که حقوق انسانی و رفاه تکتک ایرانیان را نشانه گرفته است»، خاطرنشان کرد که هیات نمایندگی ایران از ابتدای ورود به گفتوگوها با حسن نیت، چارچوبهای مشخصی را بر اساس مواضع اصولی کشورمان وفق حقوق بینالملل در حوزه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای و خاتمه تحریمهای غیرقانونی تعیین کرده و جدیت خود را برای گفتوگوهایی نتیجهمحور جهت نیل به تفاهمی عادلانه، معقول و پایدار نشان داده و در این مسیر با قوت و قدرت ثابتقدم خواهد ماند.
بر اساس این گزارش وزیر امور خارجه ایران نیز در همان شب در توییتی در ارتباط با تعویق زمان برگزاری مذاکرات نوشت : ما به همراه طرفهای عمانی و آمریکایی، تصمیم گرفتیم دور چهارم مذاکرات را به دلایل تدارکاتی و فنی به تعویق بیندازیم.
او با بیان اینکه «از طرف ایران، هیچ تغییری در عزم ما برای دستیابی به یک راهحل مذاکراتی ایجاد نشده است»، افزود: در واقع، ما بیش از هر زمان دیگری مصمم به دستیابی به یک توافق عادلانه و متوازن هستیم: توافقی که پایان تحریمها را تضمین و در خصوص اینکه برنامه هستهای ایران برای همیشه صلحآمیز خواهد ماند اعتمادسازی کند، ضمن آنکه تضمین شود حقوق ایران به طور کامل رعایت خواهد شد.
از دیگر سو ترامپ روز پنجشنبه اعلام کرد که «مایک والتز»، مشاور امنیت ملی او، به عنوان سفیر سازمان ملل منصوب خواهد شد، چند هفته پس از آنکه والتز یک روزنامهنگار از آتلانتیک را به گفتوگویی در سیگنال اضافه کرد که در آن مقامات ارشد در حال بحث در مورد حملات نظامی در یمن بودند.
به جای او، ترامپ «روبیو» را به عنوان دستیار ارشد امنیت ملی خود به طور موقت منصوب کرد.

دلیل احتمالی تعویق مذاکرات
«حشمتالله فلاحتپیشه» در گفتوگو با ایسنا در ارتباط با چرایی تعویق برگزاری دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا و همچنین پیگیری فشار حداکثری از سوی واشنگتن علیه تهران با اعمال تحریمهای جدید در هفته گذشته گفت: واقعیت این است که آمریکاییها از همان ابتدا تاکید داشتند که دیپلماسی را همراه با فشار حداکثری علیه ایران به پیش خواهند برد و اعمال تحریمها نیز در همین چارچوب صورت میگیرد.
او با بیان اینکه «ایران با توجه به بررسیهایی که انجام داد، تصمیم به مذاکره غیرمستقیم با آمریکا در حین اعمال فشار حداکثری از سوی واشنگتن گرفت»، ادامه داد: به نظرم مذاکرات دور چهارم نه به خاطر تحریمها و فشار حداکثری آمریکا به تعویق افتاد؛ بلکه یکی از علتهای آن طرح دستورکارهای جدید از سوی آمریکا بود.

تغییر مشاور امنیت ملی آمریکا، دلیل شکلی تعویق مذاکرات
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تغییر «مایک والتز » مشاور امنیت ملی آمریکا، دلیل شکلی برای تعویق مذاکرات است، ادامه داد: بحث اصلی در این زمینه مربوط به مباحث محتوایی است. به نظر میرسد آمریکاییها مسائل جدیدی را مطرح میکنند به رغم اینکه پیش از این در دورهای قبلی توافق کرده بودند که بر سر چه کلیاتی مذاکره کنند و در حال حاضر آمریکاییها مسائل تازهای را مطرح میکنند که در گذشته مطرح نکرده بودند و یا عمدتاً در رسانهها مطرح کرده بودند.
این نماینده پیشین مجلس با بیان اینکه «این موضوع نشان دهنده این است که آمریکاییها مذاکرات را چند مرحلهای میبینند و سعی میکنند در هر مرحلهای مسائل جدید را مطرح کنند و این یعنی عقبنشینی بیپایان ایران در برابر این خواستهها»، خاطرنشان کرد: از طرف دیگر هفته گذشته شاهد تهدید نظامی وزیر دفاع آمریکا علیه ایران بودیم و قطعاً این اثر منفی در روند دیپلماسی خواهد داشت؛ چرا که وقتی که ۲ طرف تصمیم میگیرند از راه دیپلماسی امور را به پیش ببرند و در همین راستا در پشت میز مذاکره قرار میگیرند صحبت از تهدید نظامی بیمعناست.

مذاکره بیمعنا زیر سایه تهدید نظامی
فلاحتپیشه با تاکید بر اینکه «مذاکره زیر سایه تهدید نظامی، معنای مذاکره نمیدهد و صحبتهای وزیر دفاع آمریکا در تعویق مذاکرات موثر بود»، ادامه داد: از طرف دیگر آمریکاییها، در ارتباط با موضوع معادن توافقی را با اوکراین امضا کردند و در واقع از آن به عنوان مهمترین دستاورد ۱۰۰ روز اخیر ترامپ یاد کردند و در همین چارچوب در حال حاضر از موضع استغنا موارد جدید را در بحث هستهای ایران مطرح میکنند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه «مذاکره ایران و آمریکا راه رفتن بر لبه تیغ است و با توجه به حساسیتهای زیادی که برخوردار است فاصله زیادی با شکست ندارد گرچه به موفقیت رسیدن آن نیز دور از ذهن نیست»، گفت: در این مذاکرات طرفهای ثالثی نیز وجود دارند که سعی میکنند با ابزار مختلف این مذاکرات را تخریب و تهدید کنند.
او با بیان اینکه «اسرائیل تلاش میکند با نقطهزنی اقدامات خرابکارانهای علیه ایران انجام دهد تا بر این مذاکرات تاثیر بگذارد» ادامه داد: اروپاییها نیز برای فشار به ایران موضوع مکانیزم ماشه را مطرح میکنند؛ در حالی که خودشان نیز میدانند که بدون آمریکا نمیتوانند این مکانیزم را به پیش ببرند و بیان این تهدید بیشتر در حال حاضر برای ابراز وجود است.
انتهای پیام
نظرات