آیتالله رضا رمضانی امروز ۱۵ اردیبهشت، در افتتاحیه ششمین اجلاسیه کنگره جهانی امام رضا(ع) که در تالار قدس حرم رضوی برگزار شد، اظهار کرد: در آموزههای قرآن و اهل بیت (ع) ما دو اصل ایجابی و دو اصل سلبی داریم و کرامت یکی از مهمترین معارف انبیاء الهی است.
وی افزود: ائمه بزرگترین منادیان کرامت و عدالت بودند و پیامبر(ص) حوزه کرامت را تکمیل کرد. در اولین آیات که بر پیامبر نازل شد، خداوند خود را «رب اکرم» معرفی کرده و همه فرشتگان، قرآن و پیامبر خود را کریم معرفی میکند.
رئیس مجمع جهانی اهل بیت(ع) ادامه داد: در سوره اسرا خداوند فرموده است «وَ لَقَدْ کَرَّمْنا بَنِی آدَمَ» و چه بسا که این کرامت ذاتی و تکوینی باشد، یعنی تکویناً خداوند به انسان این جایگاه را بخشید. در سوره حجرات اشاره شده که بشر از این ظرفیت تکوینی باید بهرهمند شود و نظام تشریعی منطبق بر نظام تکوین بوده و این انسان است که میتواند کرامت را در خود محقق کند.
رمضانی بیان کرد: اگر مجموعه این استعدادها به فعلیت برسد، انسان مظهر صفات خواهد شد و در جامعه ظهور و بروز پیدا میکند. تعبیری که در روایت آمده «انما بعثت مکارم الااخلاق» اهمیت حوزه کرامت را بیان میکند. محاسن در ارتباط انسان با دیگران است، اما مکارم بعد معنوی و معیار انسانیت است.
وی تصریح کرد: کرامت شدت و ضعف دارد که بالاترین آن را ائمه معصوم دارند که نگاه کنشگرانه در حوزه تربیت و تعلیم دارند، زیرا دغدغه جهل مردم را دارند و انبیا بشر را از انسان حسی به انسان عقلی و شهودی دعوت میکنند و حدود ۳۰۰ آیه در رابطه با تعقل و تفکر وجود دارد.
رئیس مجمع جهانی اهل بیت (ع) بیان کرد: معتقدیم که همه ادیان عقلانیت را به عنوان یک پایه قرار میدهند و با روح عقلانیت دینی باید دین عقلانی را به بشر معرفی کنیم. اگر به زبان عقل و فطرت توجه کنیم، دین و اسلام فرا عصری خواهد شد؛ قرآن یک زبان محاوره دارد که عربی است و یک زبان فطرت و عقل دارد.
رمضانی ادامه داد: کرامت بحث مهمی در نظام دینی و اسلام است، پیامبر(ص) در تعبیری از حضرت علی(ع) میفرماید باید از محاسن به مکارم برسید، با نیکی به محاسن اخلاقی میتوان در مسیر مکارم قرار گرفت و انسان اگر میخواهد جایگاه امامت را به عهده گیرد باید اول خود را تربیت کند.
وی با بیان حدیثی از امام رضا(ع) گفت: معتقدیم با سلوک علمی و عملی میتوان به کرامت رسید و دنیا را با این معارف بهشت کرد. امام رضا(ع) میفرماید «عقل بشر کامل نمیشود مگر اینکه ۱۰ خصلت داشته باشد»، این کرامت در قلب مطرح نشده است، آنچه در قلب است کرامت واکنشی است نه کنشی. دین نسبت به کرامت نگاه کنشی دارد تا انسانها نگاه کریمانه داشته باشند و انسانی که تلاش کرد خود را تربیت کند، در نتیجه تنها از او خیر انتظار میرود. شریعت پلکانی است که بشر همواره به آن برای رسیدن به قله نیازمند است.
رئیس مجمع جهانی اهل بیت(ع) ادامه داد: در کجا دیدهاید که کمِ خوبی را زیاد ببینند و زیادِ بدی را کم ببینند؟ انسان مظهر علمی حق تعالی است که میخواهد با اسما الهی مأنوس شود، در کجای معارف بشری این موارد پیدا خواهد شد؟ اگر انسان ذلیل در خانه خدا باشد بهتر از آن است که عزیز در نزد دشمنان باشد و این موارد بخشی از اوصاف کریمانه انسان است که شامل یک مؤمن عاقل و اهل شهود است.
رمضانی با اشاره به حوادث غزه گفت: بیش از ۵۰ هزار انسان در غزه کشته شده و افرادی که دم از حقوق بشر میزنند، سکوت کردهاند. امروزه در دنیا از حقوق حیوانات خیلی کتابها نوشته شده است، اما ببینید افرادی که از حقوق حیوانات حرف میزنند، نسبت به حقوق انسانها سکوت کرده و تنها ابراز نگرانی میکنند.
انتهای پیام
نظرات