کمبود آب فقط آمار نیست بلکه واقعیتی تلخ برای کشاورزی، انتخاب محصول و دسترسی به غذا، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جنوب آسیا، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، خاورمیانه و بخشهایی از آمریکای شمالی است. کمبود آب کشاورزی بهطور مستقیم امنیت غذایی، درآمد روستایی، معیشت محلی و سلامت اکوسیستم جهانی را تهدید میکند.
هر بار که غذا میخورید چه سالاد ساده باشد و یا هر نوعی غذای دیگری، در حال استفاده از آب هستید. آب نه فقط در نوشیدنی شما، بلکه برای پرورش غذای داخل بشقابتان نیز استفاده میشود.
کشاورزی و مصرف آب، ارتباط قدرتمندی با هم دارند
آب منبعی محدود است، با افزایش جمعیت جهان، تقاضا برای آب نیز افزایش مییابد. این امر استفاده از آب در کشاورزی را نه فقط به مسئله زیستمحیطی، بلکه به مسئله امنیت غذایی نیز تبدیل میکند.
۷۰ درصد از آب جهان برای کشاورزی استفاده میشود
طبق گزارش سازمان غذا و کشاورزی، کشاورزی حدود ۷۰ درصد از کل آب مصرفی جهان را تشکیل میدهد. این میزان مصرف آب برای کشت محصولات کشاورزی و پرورش دامهایی ضروری است که غذای جهان را تامین میکنند همچنین این موضوع اهمیت استفاده کارآمد و مسوولانه از آب در کشاورزی را برجسته میکند. با توجه به اینکه منابع آب جهانی بهطور فزایندهای تحت فشار قرار میگیرند، یافتن راههایی برای حفاظت و بازیابی آب بدون به خطر انداختن تولید مواد غذایی، بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.
آب و تغییرات اقلیمی به شدت با هم مرتبط هستند
کمبود آب در سراسر جهان به مشکل بزرگتری تبدیل شده است، بهخصوص که تغییرات اقلیمی به خشکسالی و سیل بیشتر منجر میشود. تغییرات اقلیمی بر مکان، زمان و میزان آب موجود تاثیر میگذارد و این تاثیرات بر اساس منطقه متفاوت است و میتواند به سلامت مردم و اکوسیستمها آسیب برساند. بهعنوانمثال، فقط پنج درصد از آب زمین، آب شیرین قابل استفاده محسوب میشود و تغییرات اقلیمی تهدیدی برای کاهش این منبع است. علاوه بر این، حدود دو میلیارد نفر به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند و حدود نیمی از مردم جهان با کمبود شدید آب مواجه شدهاند. صنعت کشاورزی که به منابع آب پایدار متکی است، در مرکز این چالش قرار دارد. خشکسالی میتواند محصولات کشاورزی را خشک کند، در حالی که سیل میتواند خاک را بشوید و زمین را برای کاشتهای آینده کمتر مفید کند.
صنعت کشاورزی به آب پاک وابسته است
آب، پایه و اساس کشاورزی است اما هر آبی مناسب کشاورزی نیست. کیفیت آب بهطور مستقیم بر سلامت محصولات کشاورزی، دام و کل اکوسیستم کشاورزی تاثیر میگذارد. آب تمیز برای حیوانات سالم و غذای سالم ضروری است. آب آلوده میتواند به تولید محصولات ناامن منجر شود و به محیط زیست و جوامعی که به این منابع آب متکی هستند آسیب برساند. بهطور خلاصه، آب تمیز به رونق جوامع کمک میکند و در تولید غذای سالم و ایمن نقش دارد.

خاکهای سالم کلید مدیریت خوب آب هستند
وقتی صحبت از استفاده عاقلانه از آب میشود، خاکهای سالم یکی از بهترین دوستان کشاورزی هستند. آنها مانند اسفنج عمل و آب را جذب و ذخیره میکنند. این امر موجب میشود مزارع در برابر خشکسالی مقاومتر شوند و نیاز به آبیاری اضافی کاهش یابد که صرفهجویی در مصرف آب و بهبود عملکرد محصول را رقم میزند. شیوههای کشاورزی احیاکننده مانند محصولات پوششی و کاهش شخم، نقش حیاتی در بهبود سلامت خاک دارند. کمک به کشاورزان برای اتخاذ شیوههای موثر برای حفاظت و بازیابی آب در زنجیرههای تامین کشاورزی و جوامع محلی ضروری است.
آب نقش حیاتی در حفظ تنوع زیستی دارد
آب، ارتباط نزدیکی با تنوع زیستی، یعنی تنوع حیات در یک منطقه، دارد. سیستمهای آبی سالم از اکوسیستمهای پررونق پشتیبانی و این اکوسیستمها به نوبه خود کشاورزی را حفظ میکنند. گرده افشانهایی مانند زنبورها از تولید محصولات کشاورزی پشتیبانی و زیستگاههای حیات وحش به حفظ کیفیت آب در سراسر چشماندازها کمک میکنند.
شیوههای کشاورزی مانند چرای چرخشی نه فقط میتوانند کربن را جذب کنند، بلکه به حفاظت از منابع آب و افزایش تنوع زیستی نیز کمک میکنند. در عین حال، پروژههای محلی مانند احیای تالابها، سیستمهای آبی و تنوع زیستی را در مناطق کم آب تقویت میکنند که برای زنجیرههای تامین غذا و کشاورزی حیاتی هستند.
سیستمهای آبیاری بهتر میتوانند به بهبود مصرف آب کمک کنند
آبیاری، فرآیند تامین آب محصولات کشاورزی برای کمک به رشد آنها است. آبیاری محصولات کشاورزی برای کشاورزی بسیار مهم محسوب میشود، به خصوص در مناطقی که بارندگی کم یا غیرقابل پیشبینی است.
بر اساس گزارش سایت کارگیل، نوآوریها در سیستمهای آبیاری، نحوه و زمان آبیاری مزارع کشاورزان را تغییر میدهند. تکنیکهای کارآمد آبیاری، مانند آبیاری قطرهای و برنامهریزی پیشرفته، میتوانند به بهبود عملکرد محصولات کشاورزی کمک و در مصرف آب و هزینهها صرفهجویی کنند.
انتهای پیام


نظرات