علی ربیعی سهشنبه ۱۶ اردیبهشت در همایش «علوم انسانی و هویت ایرانیان» در دانشگاه شیراز با ذکر این نکته که علوم انسانی به ویژه علوم اجتماعی طی سالهای اخیر مورد بیمهری قرار گرفته است، بیتوجهی به این عرصه را موجب ایجاد مشکلات و بنبستهای زیادی دانست.
وی با بیان اینکه بسیاری از مشکلات امرزو ناشی از توجه نکردن به یافتهها و نتایج علوم انسانی است، افزود: امروز از ناترازی انرژی زیاد سخن به میان میآید اما کسی از ناترازی در سرمایه اجتماعی و بهم خوردن کارکرد نهادهای اجتماعی سخنی نمیگوید.
دستیار اجتماعی رئیس جمهوری با تصریح اینکه امروز با ناترازی در ارزشهای رسمی و جاری مواجهیم، گفت: امروز مشاهده میکنیم که سیاستهای تولید شده از ارزشهای رسمی با ارزشهای جاری میان مردم تعارضآمیز شده است و علوم انسانی باید به مسائل پاسخ دهد.
ربیعی با بیان اینکه برای پاسخگویی به بخشی از الزامات باید اصلاح درون ساختاری صورت گیرد، افزود: بخش دیگری از این مسائل به این برمیگردد که علوم انسانی یا در مرحله ترجمه و ترویج علم ایستاده یا فراتر رفته و به شالوده شکنی رسیده است.
وی با تأکید بر اینکه هنر علوم انسانی آن است که همراه با نقد راهگشا، آیندهنگر و حلکننده مسائل کشور باشد، افزود: باید تلاش کنیم تا علوم انسانی از محافظهکاری و ترجمه بیرون آید و دیدگاههای علوم انسانی و اجتماعی در سیاستگذاری جاری شود.
دستیار اجتماعی رئیس جمهوری با ذکر این نکته که هویت ایرانیان امروز با چهار نوع عنصر هویتساز ملی، دینی، مدرن و قومی مواجه است، گفت: اگر نسل جدید نتواند در هر کدام از عناصر، دیگری را تشخیص دهد، با هویتی مخدوش روبهرو خواهیم شد.
یافتههای علمی را با تجربه زیست ایرانی تلفیق کنیم
وی بر ضرورت کمک گرفتن از علوم انسانی در مقوله هویت بین تمدنی و بین قومی تأکید کرد و گفت: باید تلاش کنیم تا یافتههای علمی و نهضت ترجمه را با تجربه زیست ایرانی تلفیق کنیم تا بتوانیم به هویت ایرانی کمک کنیم.
ربیعی با تأکید بر اینکه بازتعریف هویت در دنیای متلاطم امروز بدون تجربه زیست ایرانی ممکن نیست، گفت: هماکنون گفتمانهای هویتی ایرانی بسیار سیاستزده و شعارزدهاند و علوم انسانی باید تلاش کند تا از این نوع شعارها فاصله بگیرد و هویت ایرانی به شکلی پویا و نو با علوم انسانی پیوند خورد.
رئیس دانشگاه شیراز هم در این مراسم هویت را آیینه تمامنمای گذشته، حال و آینده هر ملت و همچنین گنجینهای از میراث فرهنگی، تاریخی و معنوی دانست و افزود: هویت ما را به خودشناسی و درک موقعیت خود در جهان امروز و فردا فرا میخواند.
علیرضا افشاریفر بر ضرورت حفظ هویت تأکید کرد و آن را ضرورتی تاریخی، فرهنگی و تمدنی دانست و گفت: امروز که مرزهای فرهنگی در حال دگرگونی است، صیانت از عناصر هویت و تعامل هوشمندانه با جریانهای فکری و تمدنی جهان ضروری است.
وی در ادامه سخنان خود به برگزاری همایش «علوم انسانی و هویت ایرانیان» اشاره کرد و گفت: این همایش بستری برای تضارب آرای عمیق و تبادل اندیشه میان پژوهشگران علوم انسانی است.
افشاریفر در پایان بررسی ظرفیتهای آموزشی، پژوهشی و گفتمانساز علوم انسانی در باز تعریف هویت ایرانی و ارزیابی توان این علوم در تعامل مؤثر با نهادهای فرهنگساز کشور از جمله آموزش و پرورش، رسانه ملی و فضای مجازی و در نهایت ایجاد فضای گفتوگوی آزاد و علمی برای رسیدن به راهکارهایی عملی در تثبیت وتعالی هویت ملی ایرانیان را از جمله اهداف این همایش عنوان کرد.
انتهای پیام
نظرات