به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، مقامهای آمریکایی گفتند دولت «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا در حال برنامهریزی بوده تا با استفاده از یک هواپیمای نظامی آمریکایی یک گروه از مهاجران را به لیبی بفرستد و این اقدام افراطی دیگری از سوی ترامپ در راستای اجرای برنامه تهاجمی و پرمناقشه استرداد مهاجرانی است که او نسبت به مواضع دولتش «نامطلوب» تشخیص میدهد؛ برنامهای که تاکنون سروصدای زیادی در ایالات متحده از جنبه نقض قوانین و فراتر رفتن دولت از محدوده اختیاراتش به وجود آورده و بحث و جدل سیاسی را تشدید کرده است.
مقامهای مورد استناد نیویورک تایمز که نامشان را فاش نساختند گفتند که ملیتهای این گروه از مهاجران مشخص نشده اما احتمالا دولت ترامپ همین امروز چهارشنبه پروازی حامل این مهاجران را به مقصد لیبی خواهد فرستاد.
این روزنامه آمریکایی نوشت: «تصمیم برای ارسال این استرداد شدهها به لیبی یک اتفاق حیرت آور است. لیبی کشوری درگیر در جنگ بوده و گروههای حقوق بشری شرایط در شبکه مراکز نگهداری مهاجران در این کشور را تاسف برانگیز و وحشتناک خواندهاند.»
نیویورک تایمز ارزیابی میکند که هدف دولت ترامپ از اجرای این طرح خط و نشان کشیدن و ارعاب هم علیه آنهایی است که به دنبال ورود به خاک ایالات متحده به شکل مهاجر غیرقانونی هستند و هم کسانی است که هماکنون به عنوان مهاجر غیرقانونی در این کشور به سر میبرند و «میخواهد این پیام قاطع را به آنها بدهد که آنها ممکن است به کشورهایی که در آنجا با شرایطی بیرحمانه روبرو میشوند فرستاده شوند.» پیش از این خبرگزاری رویترز نیز در گزارش مشابهی فاش کرده بود که دولت ایالات متحده میخواهد با پروازی مهاجران را به لیبی مسترد کند.
روزنامه آمریکایی نوشت، فعلا طرح اعزام مهاجران غیرقانونی با پروازی به لیبی به شکل سفت و سختی محرمانه نگه داشته شده و این احتمال هست که موانع دیپلماتیک، قانونی یا لجستیکی همچنان آن را از مسیر خود منحرف سازند.
نه کاخ سفید و نه وزارت امور خارجه و وزارت دفاع ایالات متحده به درخواست برای اظهار نظر درباره این گزارش پاسخ ندادهاند.
پیش از این دولت ترامپ در اقدامی افراطی گروهی از مهاجران غیرقانونی ونزوئلایی را به ال سالوادور فرستاده بود و این گروه در آنجا در یک زندان فوق امنیتی طراحی شده برای تروریستها در بازداشت قرار گرفتند که خشم بسیاری از گروههای حقوق بشری و حامی حقوق مهاجران را برانگیخت.
ترامپ و دستیارانش مدعی شده بودند که این مهاجران اعضای باندهای تبهکار خشونت طلب هستند و برای اخراج و فرستادن آنها به ال سالوادور به یک قانون دوران جنگ داخلی آمریکا که به ندرت تا کنون مورد استفاده قرار گرفته استناد کرده بود و این اقدام با شکایاتی در دادگاهها به چالش کشیده شده است.
پیش از این وزارت امور خارجه ایالات متحده نسبت به سفر به لیبی «به دلیل جرایم، تروریسم، وجود مینهای زمینی منفجر نشده، ناآرامی داخلی، آدمربایی و درگیری مسلحانه» هشدار داده بود. لیبی با گذشته سالها از زمانی که «معمر قذافی»، حاکم دیکتاتور سابق این کشور در جریان یک انقلاب داخلی سرنگون شد، درگیر چند پارگی و نزاعهای داخلی بوده است. غرب لیبی تحت حکومت یک دولت مستقر در طرابلس است که از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شده و شرق این کشور تحت حکوت دولتی خودخوانده مستقر در شهر بنغازی است که توسط «خلیفه حفتر» رهبری میشود.
دولت واشنگتن صرفا با دولتی که در شهر طرابلس مستقر است روابط رسمی دارد. چند روز پیش اما پسر خلیفه حفتر به اسم «صدام» به واشنگتن سفر کرده بود و در آنجا با مقامهای دولت ترامپ ملاقات کرد. ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود تعاملات دوستانهای با خلیفه حفتر که اکثر نقاط دارای میادین نفتی در لیبی را در کنترل دارد برقرار کرده بود.
در لیبی به این علت که یک نقطه ترانزیت مهم برای مهاجران غیرقانونی حین عزیمت به اروپا بوده چند مرکز بازداشت مهاجران غیرقانونی ایجاد شده است. عفو بینالمللی در گزارشی در سال ۲۰۲۱ اعلام کرده شرایط این بازداشتگاهها وحشتناک و جهنمی است و اسناد و مدارکی دال بر وقوع خشونت جنسی در آنها علیه مردان، زنان و کودکان ارائه کرده است.
سازمانی تحت عنوان «پروژه بازداشت جهانی» هم اعلام کرده که مهاجران بازداشت شده در لیبی در معرض بدرفتاری فیزیکی، شکنجه، کار اجباری و حتی بردگی قرار میگیرند.
وزارت امور خارجه ایالات متحده سال گذشته میلادی در گزارش سالانه با موضوع حقوق بشر گفته بود شرایط در مراکز بازداشت مهاجران در لیبی «سخت و تهدید آمیز» بوده و مهاجران در آنجا از جمله کودکان «هیچ دسترسی به دادگاههای مهاجرتی یا فرآیند قانونی مناسب ندارند.»
گروههای حقوق بشری همچنین دولتهای اروپایی را در وقوع این نقض گسترده حقوق بشری مهاجران در لیبی به دلیل همکاری آنها با مقامهای لیبی برای گرفتار کردن مهاجران عازم این قاره و فرستادنشان به مراکز بازداشت، همدست میدانند.
«فردریک وهری»، یک کارشناس اندیشکده موسوم به «موقوفه صلح بینالملل کارنگی» در حوزه لیبی هشدار داد: «من به این اسارتگاههای مخصوص مهاجران رفتهام و آنجا اصلا جای مناسب نگهداری مهاجران نیست. آنجا جایی وحشتناک برای نگهداری انبوه اشخاص آسیب پذیر است.»
دولت ترامپ همچنین اوایل سال جاری میلادی نیز چند صد نفر از مهاجران غیرقانونی را به منظور اخراج از آمریکا به پاناما فرستاد. مهاجرانی که به آنجا فرستاده شدند اعلام کردند ابتدا نمیدانستند به کجا برده میشوند و چند روز را در یک هتل در بازداشت قرار گرفتند و بعدا به یک اردوگاه در نزدیکی جنگلی منتقل شدند.
در حوالی همان زمان مقامهای آمریکایی همچنین دست به استرداد یک گروه حدودا ۲۰۰ نفره از چنین مهاجرانی به کاستاریکا زدند.
«مارکو روبیو»، وزیر امور خارجه آمریکا بعد از آنکه کشورش با ال سالوادور بر سر اعزام مهاجران غیرقانونی ونزوئلایی و زندانی کردن آنها توافق کرد، گفت که در حال تلاش برای حصول توافقات مشابهی با کشورهایی دیگر است.
روبیو به نیویورک تایمز گفت: «مایل به ادامه تلاش برای شناسایی کشورهای دیگری هستیم که مایل به پذیرفتن و زندانی کردن هر تعداد از اعضای باندهای تبهکار که ما بتوانیم بفرستیم باشند.»
انتهای پیام
نظرات