با نزدیک شدن به فصل گرم سال و افزایش زودهنگام دما، هشدارها درباره ناترازی برق و اهمیت مدیریت مصرف جدیتر شده است. پیشبینیها نشان میدهد که در دوره اوج بار تابستان، احتمال بروز اختلافی حدود ۲۰ درصد میان تولید و تقاضای برق وجود دارد؛ موضوعی که مسئولان صنعت برق کشور از هماکنون برای مقابله با آن برنامهریزی کردهاند.
کاهش بارندگیها در بسیاری از مناطق کشور، افت محسوس منابع آب و در نتیجه کاهش حدود ۵۰ درصدی ظرفیت نیروگاههای برقآبی، شرایط را برای تابستان امسال پیچیدهتر کرده است. در این میان، سیاستگذاران بخش انرژی با تدوین ۳۶ برنامه مشخص به دنبال مدیریت این وضعیت هستند؛ برنامههایی که در سه حوزه صرفهجویی، جابهجایی بار و در صورت لزوم، مدیریت اضطراری بار طراحی شدهاند. مسئولان صنعت برق تأکید دارند که عمده این برنامهها به حوزه صرفهجویی مربوط میشود. اقداماتی که هدفشان نه تنها کاهش مصرف، بلکه جلوگیری از فرسایش زیرساختها و صرفهجویی در مصرف انرژی است. بررسیها نشان میدهد در بسیاری از کشورهای توسعهیافته، با اجرای برنامههای مدیریت مصرف، رشد سالانه تقاضای برق به نزدیک صفر رسیده است، در حالی که این رقم در ایران هر سال افزایش یافته و در سالجاری به حدود ۹ درصد رسیده است.
از نگاه مدیران صنعت برق، مشارکت مردمی در تحقق اهداف مدیریت مصرف، نقشی کلیدی دارد و تلاش میشود تا دغدغه صرفهجویی به یک خواست عمومی تبدیل شود و مردم خود نسبت به مصرف غیرضروری، بهویژه در مراکز پرمصرفی مانند مجتمعهای تجاری، حساسیت و مطالبهگری بیشتری نشان دهند. در این میان، سیاستهای تشویقی نیز در دستور کار قرار گرفته است. طبق اعلام مدیرکل امور انرژی و مشتریان شرکت توانیر، مشترکانی که مصرف خود را در حد الگوی تعیین شده نگه دارند، تنها ۱۵ درصد از نرخ واقعی تأمین برق را پرداخت میکنند، این در حالی است که هزینه برق مشترکان پرمصرف به شدت افزایش مییابد.
بنا بر اظهار مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر برای مشترکانی که مصرف ماهانهشان در محدوده الگوی تعیین شده باشد (در مناطق عادی تا ۳۰۰ کیلووات ساعت)، میزان پرداختی آنها حداکثر ۵۶ هزار تومان خواهد بود که این مبلغ نسبت به سال گذشته تنها حدود ۱۵ هزار تومان افزایش داشته است. به گفته وی، این سازوکار با هدف کنترل مصرف، جلوگیری از اتلاف انرژی و حمایت از مشترکان در حد الگو طراحی شده است.
اکنون، بیش از ۷۵ درصد مشترکان خانگی مصرف کمتر از این الگو را دارند و مشترکان پرمصرفی که بیش از میزان تعیین شده مصرف داشته باشند؛ مشمول افزایش نرخ تصاعدی خواهند شد. ضمن اینکه تدابیری اتخاذ خواهد شد که برق این دسته از مشترکان به طور اتومات و از راه دور توسط لیمیترهای هوشمند (محدودکنندهها) که در کنتورها قرار دارد در صورت افزایش مصرف بیش از الگو قطع شود.
لیمیتر برق: نگهبان نامرئی مدارها!
تصور کنید یک سد محکم و هوشمند در مسیر سیل خروشان الکتریسیته! این دقیقاً کاری است که لیمیتر برق انجام میدهد. این دستگاه کوچک اما قدرتمند، قهرمان بیصدای مدارهای الکتریکی است که با چشمان تیزبین خود، جریان را زیر نظر دارد و نمیگذارد از حد مجاز عبور کند.
برای مشترکان پرمصرف، لیمیترها نقش یک مدیر هوشمند را ایفا میکنند. آنها با قابلیت قطع خودکار جریان در صورت تخطی از مرز تعیین شده، نه تنها از شبکه محافظت میکنند، بلکه ما را به مدیریت بهینه مصرف و قدردانی از انرژی تشویق میکنند.
معاون فروش و خدمات مشترکان شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه تنها ۲۰ تا ۲۵ درصد مشترکان خانگی و تجاری در استان جز مشترکان پرمصرف هستند، میگوید: همانگونه که قبلا نیز اطلاعرسانی شده است، یکی از برنامههای توانیر جهت مدیریت پیک بار سالجاری، محدودسازی کنتور مشترکان خانگی و تجاری دارای کنتور هوشمند است.
رویا قزلباش اظهار میکند: منظور از محدودسازی این است که کنتورهای مشترکان بصورتی تنظیم میشود که از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰شب فقط میتوانند نهایتا ۱۴ آمپر جریان مصرفی داشته باشند و در صورت مصرف بیشتر از این حد طی حداکثر نیم ساعت، برق آنها به مدت یک ساعت قطع خواهد شد. تنها در حالتی برق قطع نمیشود که جریان مصرفی کمتر از ۱۴ آمپر باشد.
وی با بیان اینکه برای مدیریت مصرف در اوج بار تابستان ۱۴۰۴ مشارکت همه مشترکان الزامی است، خاطرنشان میکند: نحوه اطلاع مشترکان از کنتورهایی که با این دلیل قطع شده باشند، روشن بودن lcd کنتور و روشن بودن کنتور و نداشتن برق در خروجی کنتور است.
به گزارش ایسنا؛ استان زنجان بیش از نیم میلیون مشترک دارد که بیش از ۷۹ درصد آن در بخش خانگی و بالغ بر ۱۳.۸ درصد آن مشترک تجاری هستند. همچنین مصرف انرژی آنها در مجموع ۸۶۹ هزار و ۱۰۹ مگاوات ساعت است.
انتهای پیام
نظرات