• یکشنبه / ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۷:۰۶
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1404022115310
  • خبرنگار : 50042

عضو هیئت علمی پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار:

گسترش سریع شهرها، تهدیدی جدی برای زیستگاه‌های پرندگان مهاجر است

گسترش سریع شهرها، تهدیدی جدی برای زیستگاه‌های پرندگان مهاجر است

ایسنا/گیلان مدیر گروه تنوع و ایمنی زیستی پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار گفت: گسترش سریع و بی‌رویه شهرها در دهه‌های اخیر، تهدید جدی برای زیستگاه‌های طبیعی پرندگان مهاجر به شمار می‌آید. تهدیدات دیگری مانند برخورد با شیشه‌ها، آلودگی نور و صوت، مشکلات بیشتری برای بقای آنها ایجاد کرده، برای حفظ این پرندگان، نیاز است که جوامع انسانی و برنامه‌ریزان شهری اقدامات مؤثری در جهت حفاظت از محیط زیست و هم‌زیستی با طبیعت انجام دهند.

منا ایزدیان امروز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت در نشست علمی - تخصصی به مناسبت روز جهانی پرندگان مهاجر که در اداره‌کل محیط زیست استان گیلان برگزار شد، با اشاره به تاریخچه و اهمیت روز جهانی پرندگان مهاجر اظهار کرد: روز جهانی پرندگان مهاجر هر سال در تاریخ‌های ۱۰ مه (می) و ۱۱ اکتبر گرامی‌داشته می‌شود. این انتخاب به دلیل هم‌زمانی با مهاجرت پرندگان در دو نیم‌کره شمالی و جنوبی است. در این روز، صدها رویداد آموزشی و علمی در سطح جهانی برگزار می‌شود تا آگاهی عمومی در مورد اهمیت حفاظت از این پرندگان افزایش یابد.

وی با اشاره به شعار امسال روز جهانی پرندگان مهاجر افزود: شعار امسال «فضاهای مشترک؛ ایجاد شهرها و جوامع دوست‌دار پرندگان» است. این شعار بر لزوم طراحی فضاهای شهری و اجتماعی تأکید دارد که به نحوی با نیازهای پرندگان مهاجر هماهنگ باشد. متأسفانه در حال حاضر پرندگان مهاجر در سطح جهانی با کاهش جمعیت شدید مواجه هستند و طبق گزارش‌های موجود، جمعیت آنها در حال حاضر ۴۹ درصد کاهش یافته است. این روند نگران‌کننده نشان‌دهنده یک بحران زیست‌محیطی است که باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.

ایزدیان گفت: متأسفانه بسیاری از گونه‌های پرندگان مهاجر قادر به تأمین شرایط لازم برای چرخه زندگی خود نیستند. به ویژه در مناطق شهری، تهدیدات زیادی برای این گونه‌ها وجود دارد. بر اساس تحقیقات و گزارش‌های جهانی، برخورد پرندگان با شیشه‌های ساختمان‌ها یکی از بزرگ‌ترین تهدیدات است. به عنوان مثال، در آلمان سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون پرنده در اثر برخورد با شیشه‌ها جان خود را از دست می‌دهند و در آمریکا این آمار به یک میلیارد پرنده می‌رسد. در کره نیز، طبق گزارش‌ها، ۱۸۶ هزار پرنده در اثر برخورد با دیوارهای شیشه‌ای جان خود را از دست داده‌اند.

مدیر گروه تنوع و ایمنی زیستی پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار به دیگر تهدیدات زیست‌محیطی پرندگان مهاجر اشاره کرد و گفت: نور مصنوعی یکی از عوامل مهم در سردرگمی پرندگان است. این نورها نه تنها باعث ایجاد مشکلات جهت‌یابی برای پرندگان می‌شوند، بلکه آلودگی صوتی نیز تأثیرات منفی زیادی بر پرندگان مهاجر دارد. آلودگی صوتی می‌تواند بر توانایی پرندگان در جلب توجه جفت یا تعیین قلمرو تأثیر منفی بگذارد و در نتیجه تولیدمثل آنها را به خطر اندازد.

وی بیان کرد: همچنین گسترش سریع و بی‌رویه شهرها موجب کاهش شدید زیستگاه‌های طبیعی پرندگان می‌شود. در حالی که شهرهایی که زیستگاه‌های مناسبی برای پرندگان فراهم می‌کنند، نه تنها به این موجودات کمک می‌کنند بلکه باعث بهبود کیفیت زندگی انسان‌ها نیز می‌شوند. وجود پرندگان در هر منطقه یکی از شاخص‌های مهم برای ارزیابی سلامت و پایداری اکوسیستم‌های آن منطقه است.

مدیر گروه تنوع و ایمنی زیستی پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، راهکارهایی برای کاهش تهدیدات بر پرندگان مهاجر ارائه داد و گفت: برای جلوگیری از برخورد پرندگان با شیشه‌ها، استفاده از پوشش‌های طرح‌دار و شفاف می‌تواند به طور مؤثری این مشکل را کاهش دهد. علاوه بر این، باید تدابیری اتخاذ کنیم تا از برخورد پرندگان مهاجر شب‌رو با شیشه‌ها جلوگیری شود. در نهایت، هر عضو جامعه می‌تواند با اتخاذ اقدامات ساده و آگاهانه، نقش مهمی در حفاظت از این موجودات ارزشمند ایفا کند.

ایزدیان تأکید کرد: نقش همه افراد جامعه در حفاظت از پرندگان مهاجر حیاتی است و برای مقابله با تهدیدات زیست‌محیطی، باید به‌طور جمعی و با همکاری مسئولان، اقداماتی مؤثر انجام شود.

حسین علی‌نژاد، رئیس اداره نظارت بر حیات‌وحش اداره‌کل محیط زیست گیلان نیز اظهار کرد: یکی از دلایل سرشماری پرندگان، به دست آوردن آمار دقیق از جمعیت آنها و ارزیابی کیفیت زیستگاه‌هاست.

وی افزود: در تالاب بوجاق شاهد کاهش چشمگیری در جمعیت پرندگان بوده‌ایم. همچنین در تالاب امیرکلایه و تالاب انزلی نیز کاهش محسوس جمعیت پرندگان را مشاهده می‌کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha