• سه‌شنبه / ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۶:۴۵
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1404022216057
  • خبرنگار : 71415

ظهور جناح بدبین به اسرائیل در حزب جمهوری‌خواه، چالش جدید تل‌آویو

ظهور جناح بدبین به اسرائیل در حزب جمهوری‌خواه، چالش جدید تل‌آویو

روزنامه آمریکایی تحلیل کرد هر چند که بنیامین نتانیاهو بارها از روابطش با دونالد ترامپ تمجید کرده اما این رئیس جمهور ایالات متحده در دور دوم ریاست جمهوری‌اش، مکررا نخست وزیر رژیم صهیونیستی را برای انجام تصمیمات مد نظرش در حوزه‌های مختلف اعم از مذاکرات هسته‌ای ایران تا موضوع یمن دور زده است.

به گزارش ایسنا، روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی با ذکر اینکه «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا اخیرا «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در قبال مسائل مهم دور زده تا تصمیمات خود را به پیش ببرد نوشته است: «دونالد ترامپ قرار است در اولین تور بزرگ سفرهای خارجی خود در این دوره ریاست جمهوری به سه کشور در حوزه خاور میانه شامل عربستان، قطر و امارات متحده عربی سفر کند اما هیچ توقفی در شهر قدس نخواهد داشت.

اما این اولین بار نیست که او اسرائیل – یا بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر آن را دور می‌زند.

ترامپ اخیرا به طرزی فزاینده نتانیاهو را از جمله در قبال مذاکرات هسته‌ای با ایران و همچنین تلاش برای مذاکرات با حماس بر سر آزادی اسرا آن هم بدون اطلاع اسرائیل، در حاشیه قرار داده و به نگرانی‌های اسرائیلی که از خیلی وقت پیش عادت به این داشته که دولت‌های پی در پی ایالات متحده با آن مشورت کنند، دامن زده است.»

دونالد ترامپ چند روز پیش خبر از آتش‌بسی با انصارالله یمن که باعث قطع حملات به کشتی‌های آمریکایی شده اما اسرائیل را پوشش نمی‌دهد داد که به نوشته واشنگتن پست این باعث شد اسرائیلی‌ها «شاهد بروز شکاف‌های بیشتری بین رئیس جمهوری که شعار "اول آمریکا" را می‌دهد و اسرائیل شوند.»

چند روز پس از آن هم گزارش شد که ترامپ در نظر دارد به عربستان پیشنهاد دسترسی به فن‌آوری هسته‌ای غیرنظامی را بدون طرح پیش شرط عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی، یعنی همان پیش‌شرطی که از سوی جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا مطرح شده بود، را بدهد.

خلیل الحیه، رئیس جنبش حماس در غزه نیز روز یکشنبه گفت این گروه عیدان الکساندر، زندانی دو تابعیتی آمریکایی-اسرائیلی را بعد از مذاکرات مستقیم با مقام‌های آمریکایی آزاد خواهد کرد.

واشنگتن پست نوشت:« حالا بسیاری از اسرائیلی‌ها از خود می‌پرسند که آیا دونالد ترامپ که تا چند ماه پیش از نظرشان حامی‌ترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا برای آنها بود، قصد دارد در ادامه روند پشت کردن به متحدان واشنگتن به اسرائیل در گام بعدی پشت کند؟

مایکل اورن، سفیر سابق اسرائیل در واشنگتن این موضوع را ناخوشایند می‌داند.

شالوم لیپنر، دستیار سابق نتانیاهو و عضو شورای آتلانتیک حال و هوا در شهر قدس را «وحشت کامل» توصیف می‌کند.

دنیس راس، مقام ارشد سابق وزارت امور خارجه آمریکا که در دوران روسای جمهور دموکرات و جمهوریخواه به عنوان فرستاده ویژه برای خاورمیانه خدمت کرده، گفت: این دولت نگرانی‌های اسرائیل در مورد مذاکرات ترامپ با ایران و سایر تهدیدها علیه اسرائیل را یا در نظر نمی‌گیرد یا اگر هم در نظر بگیرد کم‌اهمیت تلقی می‌کند.

راس خاطرنشان کرد حامیان کاهش درگیری‌های نظامی ایالات متحده در خاورمیانه در دولت ترامپ هر چه بیشتر می‌شوند در حالی که احتمالا اولویت اصلی ترامپ در طول این سفر جذب میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری به ایالات متحده از سمت پادشاهی‌های ثروتمند حوزه خلیج فارس است.

راس گفت: اتفاقی که می‌بینید این است که ترامپ تصوری از آنچه به نفع ماست دارد و همان را در اولویت قرار می‌دهد. او ماهیت منافع ما در خارج را نه بر مبنای زمینه ژئوپلیتیکی یا امنیتی، بلکه از طریق یک چارچوب اقتصادی، مالی و تجاری تعریف می‌کند. من فکر می‌کنم ترامپ احتمالا معتقد است: "ما سالانه چهار میلیارد دلار کمک نظامی به آنها می‌دهیم. من برای حمایت از اسرائیلی‌ها کارهای زیادی انجام می‌دهم."

«مایک هاکبی»، سفیر جدید آمریکا در اسرائیل در مصاحبه‌ای در روز پنجشنبه با انتقادهای اسرائیلی ها مبنی بر اینکه دولت متبوعش نگرانی‌های اسرائیل را نادیده می گیرد مقابله کرده و گفت: «ایالات متحده نیاز به مجوز گرفتن از اسرائیل برای رسیدن به آتش‌بس با حوثی‌ها ندارد.»

یک روز بعد از آن نیز او در پستی که در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر کرد به محکوم کردن آنچه «گزارش‌های رسانه‌ای بی‌ملاحظه و غیرمسئولانه با موضوع کنار نیامدن ترامپ و نتانیاهو با یکدیگر» خواند پرداخت.

وضعیت فعلی در حالی پیش آمده که ماه نوامبر گذشته در سرزمین‌های اشغالی بسیاری در حال جشن گرفتن به خاطر پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده بودند. نتانیاهو در آن زمان از پیروزی ترامپ به عنوان «بزرگترین بازگشت تاریخ» توصیف کرد. وزیران کابینه راست افراطی نتانیاهو این اتفاق را همچون چراغ سبزی به اشغالگری بیشتر تفسیر کرده و خواستار الحاق کرانه باختری اشغالی، جنگ‌طلبی بی‌حدوحصر و ساخت شهرک‌های صهیونیستی جدید در نوار غزه شدند.

به نوشته واشنگتن پست اما نظرات آنها درباره ترامپ حتی از قبل از اینکه او مراسم تحلیف دومین دور ریاست جمهوری را به جا بیاورد شروع به تغییر کرد. برخی متحدان نتانیاهو در محافل خصوصی شروع به گله و شکایت از انتصاب استیو ویتکاف به عنوان فرستاده ویژه ترامپ و تحت فشار گذاشتن نتانیاهو برای آنکه با حماس توافق آتش‌بس برقرار کند کردند. آنها همچنین ادعا کردند که ویتکاف تحت تاثیر روابط تجاری شخصی خود با قطر است. بخشی از انتقادات آنها نیز متوجه رویکردهای دولت ایالات متحده به مذاکرات هسته‌ای با ایران شده  است.

واشنگتن پست نوشت: «ترامپ در ماه آوریل در دفتر بیضی شکل کاخ سفید، در مقابل نتانیاهو و مطبوعات حاضر اعلام کرد که ایالات متحده مذاکرات مستقیمی با ایران بر سر برنامه هسته‌ای این کشور برگزار خواهد کرد. نخست وزیر اسرائیل که از بیش از یک دهه قبل رهبران ایالات متحده را برای استفاده از نیروی نظامی علیه ایران تحت فشار قرار داده، با تعجب به او نگاه کرد و نگاهش را برگرداند.

یکی از مشاوران ترامپ که رفتار این رئیس جمهور آمریکا با نتانیاهو را "یک درجه بالاتر" از نشست جنجالی سه ماه پیش او در کاخ سفید با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، توصیف کرده بود گفت در طول فصل بهار چهره‌های با نفوذ طرفدار جنبش "ماگا" (آمریکا را دوباره بزرگ کنیم) در برابر تلاش‌های لابی طرفداران اسرائیل و جمهوری‌خواهان نومحافظه‌کار برای انتصاب طرفداران جنگ با ایران و عوامل عمدتا همفکر با نتانیاهو در پست‌های کلیدی امنیت ملی مقاومت کردند.»

واشنگتن پست در ماه جاری میلادی گزارش داد که «مایکل والتز»، مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید، پس از آن از سمتش برکنار شد که ظاهرا دست به هماهنگی شدید با نتانیاهو  علیه ایران زد که این امر ترامپ را خشمگین کرد.

مشاور ترامپ که نامش را فاش نکرد گفت: در جنبش ماگا ما طرفدار بی‌بی (بنیامین نتانیاهو) نیستیم. ترامپ مصرانه خواستار آن است که طرفها سلاح‌ها را زمین بگذارند.

به نوشته واشنگتن پست، مقامات و تحلیلگران اسرائیلی می‌گویند «ظهور یک جناح بدبین به اسرائیل در واشنگتن، به ویژه در حزب جمهوری‌خواهی که به طور سنتی یک جناح نزدیک به اسرائیل تلقی می‌شود، چالش جدیدی را ایجاد می‌کند.»

روزنامه آمریکایی ادامه می‌دهد: «برای دهه‌ها وقتی روسای جمهور آمریکا، از جورج اچ. دبلیو. بوش جمهوری‌خواه گرفته تا باراک اوبامای دموکرات، با اسرائیل بر سر مسائلی از سیاست شهرک‌سازی در کرانه باختری گرفته تا استراتژی در قبال ایران درگیری پیدا می‌کردند، اسرائیل برای مقابله به مثل به حامیان خود در کنگره متکی بوده است. با این حال، حتی پس از آنکه نتانیاهو و برخی از حامیان اسرائیل از ترامپ حمایت کردند، تعدادی از قانونگذاران جمهوری‌خواه متحد با ترامپ، مثل مارجری تیلور گرین (نماینده جمهوری‌خواه از جورجیا)، به طور فزاینده‌ای از اسرائیل رویگردان ‌شده تا در کنگره بدون راهکار بماند.

آمیت سگال، تحلیلگرسیاسی اسرائیلی گفت: انتقادات بیشتر و بیشتری مطرح می‌شوند و خیلی‌ها می‌گویند که ما همه تخم‌مرغ‌هایمان را در یک سبد گذاشتیم و حالا دستمان خالی است. اسرائیل حالا چه کار خواهد کرد؟ آیا قرار است با الکساندریا اوکازیو-کورتز تماس بگیرید؟ این یک مشکل است.

در این میان برخی متحدان نتانیاهو هرگونه شکاف بین رهبران ایالات متحده و اسرائیل را کم‌اهمیت جلوه داده‌اند. یکی از اعضای حزب لیکود نتانیاهو گفت که اضطراب‌ها در اسرائیل صرفاً به دلیل انتظارات نامتناسب ایجاد شده‌اند.

این متحد نتانیاهو تصریح کرد: "خیلی ها از این که کامالا هریس رئیس جمهور آمریکا نشد خوشحال شدند. بسیاری در حزب لیکود فکر می‌کردند ترامپ رئیس جمهوری در آمریکا خواهد بود که هر چیزی که اسرائیل بخواهد انجام می‌دهد اما این توقعات هرگز واقع‌گرایانه نبودند و فکر می‌کنم نخست وزیر اسرائیل همیشه آن را درک کرده است."

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha