دکتر مهین یاهوئیان در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه پایه اغلب خمیردندانها فلوراید است که نقش کلیدی در جلوگیری از پوسیدگی دندان دارد، افزود: انتخاب نوع خمیردندان باید بر اساس نیاز فردی باشد. بهطور مثال، افرادی با دندانهای حساس باید از خمیردندانهای دارای پتاسیم نیترات یا استرانسیوم کلراید استفاده کنند، در حالی که افرادی که مدام دچار جرم یا رنگگرفتگی دندان می شوند، میتوانند از خمیردندانهای حاوی پیروفسفات بهره ببرند.
نحوه استفاده از خمیردندان در کودکان
وی بیان کرد: برای کودکان زیر سه سال، استفاده از مقدار بسیار کمی خمیردندان به اندازه یک دانه برنج توصیه میشود.
وی با اشاره به اینکه از سه تا شش سالگی، این مقدار میتواند به اندازه یک نخود افزایش یابد، ادامه داد: نکته مهم این است که همیشه والدین باید بر مسواک زدن کودکان نظارت داشته باشند تا از بلعیدن خمیردندان جلوگیری شود. از خمیردندان های حاوی فلوراید با دوز پایین (حدود ۵۰۰ppm) مخصوص کودکان استفاده شود و از خمیردندانهای بزرگسالان در این سنین خودداری شود.
ملاحظات در بزرگسالان و سالمندان
مدیرگروه بهداشت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: بزرگسالان میتوانند از خمیردندانی به اندازه یک سانتیمتر (حدود ۰/۷۵ تا ۱ گرم) در هر بار مسواک زدن استفاده کنند.
یاهوئیان با بیان اینکه در سالمندان، بسته به وضعیت لثهها، وجود دندانهای مصنوعی، یا تحلیل ریشه، ممکن است نیاز به خمیردندانهای خاصی مانند ضد حساسیت یا ضد التهاب لثه وجود داشته باشد، یادآوری کرد: کسانی که از دندان مصنوعی استفاده میکنند باید روزانه از قرص یا ژلهای مخصوص تمیزکننده استفاده کنند و از کاربرد خمیردندان معمولی برای دندان مصنوعی بپرهیزند.
نکات کلیدی در استفاده صحیح از خمیردندان
این مسئول بهداشتی بیان کرد: مقدار زیاد خمیردندان نه تنها اثر بیشتری ندارد، بلکه میتواند باعث تحریک مخاط دهان، بلع بیش از حد فلوراید در کودکان، یا ایجاد ساییدگی مینای دندان شود.
یاهوئیان با تاکید بر اینکه استفاده از نخ دندان قبل از مسواک و نداشتن عجله در مسواک زدن (حداقل ۲ دقیقه) اهمیت زیادی دارد، یادآوری کرد: پس از مسواک زدن، بهتر است دهان را با مقدار کمی آب شست تا فلوراید باقیمانده بتواند به تقویت مینای دندان کمک کند.
وی عنوان کرد: مسواک زدن دوبار در روز، همراه با خمیردندان مناسب و به اندازه، سادهترین راه حفظ سلامت دهان و دندان است.
انتهای پیام
نظرات