محمدرضا جابرانصاری امروز (سهشنبه، ۲۳ اردیبهشت) در همایش استانی سبکهای فرزندپروری و آسیبهای تکفرزندی که در دانشگاه آزاد اسلامی خرمآباد برگزار شد، با بیان اینکه مسأله جمعیت نهتنها در ایران، بلکه در دنیا اهمیت دارد، بیان کرد: موضوع جمعیت، تکبعدی و مربوط فقط به یک عده خاصی نیست، بلکه فراگیر و به اندازه یک ملت است.
وی معتقد است: انتخاب هفته ملی جوانی جمعیت، انتخابی هوشمندانه است که باید در طول سال به آن پرداخته شود و فقط محدود به یک هفته نشود.
جابرانصاری اظهار کرد: متأسفانه در یک مقطعی شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» سبب تغییر نگرش خانوادهها شد و امروز با چالش جوانی جمعیت مواجه هستیم. برخی نظریهپردازان بر این باورند که اقتدار یک کشور، وابسته به جمعیت آن است و نباید از این مقوله غفلت شود.
وی توضیح داد: برای دانشجویان مقاطع کاردانی تا دکتری که ازدواج کنند یا صاحب فرزند شوند، طرحهای تشویقی در نظر گرفته شده است. دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی در ترمی که ازدواج کنند، از پرداخت شهریه معاف میشوند. به دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری نیز در ترمی که ازدواج کنند ۵۰ درصد تخفیف داده میشود. همچنین دانشجویی که صاحب فرزند شود تا پنج ترم میتواند از مرخصی، بدون پرداخت حق سنوات استفاده کند. طرح «مادران مهربان» نیز برای اساتید و کارکنان دانشگاه در نظر گرفته شده است.
در ادامه این همایش، شجاع عربان یکی از اساتید روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی لرستان با بیان اینکه مسأله جوانی جمعیت، موضوعی سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است، افزود: ارتقای جمعیت جزو حکمرانی کشورهای مختلف است، در دهه ۵۰ به ازای هر خانواده هفت فرزند وجود داشت در حالی که حالا این نرخ به ۱.۲ فرزند هم نمیرسد و برای اینکه نرخ جمعیت کشور ثابت بماند، باید هر زن و شوهر ۱.۲ فرزند داشته باشد.
وی معتقد است: تکفرزندی تبعات روانی و اجتماعی دارد و نمیتوان یک نسخه برای آن پیچید.
تغییر نگرش در زمینه فرزندآوری ضرورت دارد
فرماندار خرمآباد نیز در این همایش گفت: یکی از معضلات جامعه امروز، تکفرزندی و تمایل خانواده و زوجین به این امر است که باید این نگاه اصلاح شود.
نورالدین درمنان ادامه داد: دو عامل در رشد و تعالی بشر تاثیرگذار است؛ یکی وراثت و دیگری تربیت، از نظر صاحبنظران تربیت بر وراثت اولیتر است. باید روی تربیت اهتمام ویژهای داشته باشیم، چراکه شیوه تربیت بسیار اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه امروز فرزندانمان رو به جلو حرکت کردهاند و والدین باید خود را به آنها برسانند، اظهار کرد: خانوادهای به رشد و تعالی میرسد که در آن، بحث و گفتوگو در محیطی آرام و امن انجام شود.
او با بیان اینکه باید فرزندانمان را متکی به خود بار آوریم و والدین نیز از آنان حمایت کنند، خطاب به والدین گفت: اجازه دهید فرزندانتان با مشکلات دست و پنجه نرم کنند و در تربیت فرزندان هماهنگ عمل کنید و سبک و سلیقه متفاوت نداشته باشید.
فرماندار خرمآباد بیان کرد: در خانوادههای تکفرزند، همه توجه پدر و مادر به یک فرزند است و این امر سبب کم شدن اعتماد به نفس و آسیبپذیری فرد میشود، البته استثنا هم وجود دارد و اصولا تک فرزندها اهل ریسک نیستند و مفهوم عدالت و تقسیم را درک نمیکنند، چون همه امکانات را مختص خود میداند. اکنون در جامعه نیاز است، این نگرش تکفرزندی اصلاح شود.
فرماندار در ادامه، تحقق توسعه پایدار را در هر کشوری در داشتن سه فاکتور جامعه، محیط زیست و اقتصاد ارزیابی کرد و گفت: جامعه، مردم و همین قشر اثرگذار دانشجو و اساتید هستند که باید به نیازهای آنان توجه شود. همچنین در سایه داشتن محیط زیستی پاک میتوان به اهداف توسعه رسید. اقتصاد نیز بهبود معیشت این سرمایههای اجتماعی را رقم میزند.
وی بیان کرد: اگر میخواهیم معیشت خوبی داشته باشیم، باید بستر لازم برای حضور سرمایهگذار بخش خصوصی فراهم شود و بهدنبال تولید سرمایه و اشتغال باشیم.
درمنان در ادامه، در جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان شرکت کرد و در پاسخ به مطالبه یکی از دانشجویان درباره طرحهای تشویقی فرزندآوری، گفت: طرحهای تشویقی برای خانوادهها در نظر گرفته شده است و اجرایی خواهند شد.
انتهای پیام
نظرات