• چهارشنبه / ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۱:۵۳
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1404022417395
  • خبرنگار : 50560

یک مدرس دانشگاه مطرح کرد

آگاهی بخشی، لازمه کنترل آسیب‌های اجتماعی نوپدید

آگاهی بخشی، لازمه کنترل آسیب‌های اجتماعی نوپدید

ایسنا/قزوین یک جامعه‌شناس و مدرس دانشگاه گفت: پیشرفت فناوری و رشد فزاینده آن در یکی دو دهه گذشته، سبب شده تا با طیف جدیدی از آسیب‌های اجتماعی در جامعه مواجه شویم، آسیب‌های اجتماعی نوپدید که تنها آموزش و اطلاع‌رسانی زمینه‌ساز کاهش و یا مقابله آن است.

اصغر موسوی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: امروز ابزارهای نوین فناوری و بازی‌های رایانه‌ای در اشکال مختلف به صورت فزاینده‌ای در حال گسترش است که توانسته افراد زیادی از جامعه به خصوص نسل نوجوان و جوان را تحت تأثیر خود قرار دهد.

وی با بیان اینکه تکنولوژی سبب شده تا جوانان انرژی خود را برای کارهای یدی صرف نکنند، افزود: برخی از پیامدها و آسیب‌های پدیده‌های نوظهور اجتماعی، در فرهنگ رفتاری گفتاری و هنجارهای اجتماعی خود را نشان می‌دهد به عنوان مثال، امروز جوانان به جای کار کردن در شرکت‌ها، ادارات و همچنین راه‌اندازی کسب و کار برای خود، یا در حال خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستند و یا کار در تاکسی اینترنتی را به داشتن کار ثابت ترجیح می‌دهند.

این جامعه‌شناس خاطرنشان کرد: بروز و نمود آسیب‌های نوپدید در تمامی جوامع در حال توسعه، طبیعی است، اما جامعه ما در مدیریت هدفمند این آسیب‌ها ضعف دارد. هم اقدام برای فرهنگ‌سازی و بومی کردن جریان فناوری نوین در جامعه ما کند است و هم معمولاً اقدامی جهت پیشگیری آسیب‌ها صورت نمی‌گیرد بلکه اقدامات جهت مقابله پس از بروز و تبدیل آن به بحران است.

وی ادامه داد: زنجیره‌ای از آسیب‌های نو پدید که تقریباً در تمام خانواده‌ها با اشکال آن مواجه هستیم، اعتیاد اینترنتی، تجاوز به حریم خصوصی افراد، سرقت اسناد هویتی و فردی، عشق‌های مجازی، کلاهبرداری‌های تحت‌وب، ازدواج سفید و طلاق است که تاکنون محرز شده و نیاز است تا با شیوه‌های علمی در این آسیب‌ها مداخله شود.

موسوی بیان کرد: آسیب‌های نوپدید اجتماعی در علم جامعه‌شناسی قابل پیش‌بینی است؛ اما باید با پیوست‌های برنامه‌ای و مدیریتی در زمان طلایی برای پیشگیری و مهار آن‌ها اقدام شود و نقش هیئت‌های اندیشه‌ورز اجتماعی باید همین موضوع باشد.

آسیب‌های اجتماعی نوپدید، مولود انقلاب الکترونیکی

وی تصریح کرد: آسیب‌های اجتماعی نوپدید، مولود انقلاب الکترونیکی است و سرعت بالای تحولات مدرن سبب بروز بیشتر آن می‌شود و چنانچه هیئت‌های اندیشه‌ورز، در فرصت مناسب این آسیب‌ها را شناسایی و احصاء نکنند و گفتمان مؤثر و تمهیدات پیش آمادگی برای آنان دیده نشود، جامعه درگیر مسائل آن خواهد بود.

این مدرس دانشگاه و جامعه شناس خاطرنشان کرد: لزوم مدیریت اصولی، اهمیت پیشگیری از پیشروی آسیب‌های اجتماعی را دوچندان کرده و متأسفانه سیاستگذاری و برنامه‌ها در این بخش برای کشور و به تبع آن استان قزوین با کندی همراه است.

وی گفت: اگرچه عرصه مجازی میهمانی چند ساله در بین جامعه ایرانی است اما، در همین فرصت کم توانسته هویت و زیست اجتماعی خود را نهادینه کند و تا اعماق خانواده و دورافتاده‌ترین مناطق شهری و روستایی نیز نفوذ کند و نبود مهارت و سواد رسانه‌ای لازم در این بخش موجب شده که ظرفیت‌های خودمراقبتی در حوزه آسیب‌ها بسیار پایین باشد.

موسوی در پاسخ به این سؤال که آیا برخورد قهری و حذف ابزار فناوری چاره مهار و کاهش آسیب است، افزود: نمی‌توان با این موضوع برخورد قهری داشت چرا که درحال حاضر بسیاری از کاربران فضای مجازی از موهبت های این ابزار نو در فعالیت‌های اقتصادی و آموزشی بهره می‌برند و محدودیت در این عرصه تبعات و آسیب‌های خاص خود را دارد.

وی ادامه داد: فضای مجازی ابزاری سراسر منفی نیست بلکه نیاز است راهبری اصولی بر جریان‌سازی آن حاکم شود تا سلامت و نشاط ارتباطی را رقم بزند.

این جامعه‌شناس خاطرنشان کرد: پیشگیری و مقابله با آسیب‌های اجتماعی نوپدید باید از مدارس و سوی دانش آموزان صورت گیرد و علل ماهیتی و روانشناسی آن تا دیر نشده توسط روانشناسان و جامعه شناسان و حلقه مدیریتی کشور ارزیابی و نسخه موثری در پیشگیری از رواج آن ارائه شود.

وی در پایان گفت: یک‌درصد از اعتبارات کل استان بنا به فرمایش و تصویب استاندار قزوین، مختص به پژوهش در دانشگاه اختصاص یافته است. امیدواریم پژوهش‌ها در این عرصه، با هدف اصلاح ساختار صورت گیرد و این موضوع تبیین شود که وظیفه نشست‌های فرهنگی و اجتماعی این است که سهم‌پذیری اجتماعی خود را در همه لایه‌های جمعیتی تنظیم و آن را افزایش دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha