اصغر موسوی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: امروز ابزارهای نوین فناوری و بازیهای رایانهای در اشکال مختلف به صورت فزایندهای در حال گسترش است که توانسته افراد زیادی از جامعه به خصوص نسل نوجوان و جوان را تحت تأثیر خود قرار دهد.
وی با بیان اینکه تکنولوژی سبب شده تا جوانان انرژی خود را برای کارهای یدی صرف نکنند، افزود: برخی از پیامدها و آسیبهای پدیدههای نوظهور اجتماعی، در فرهنگ رفتاری گفتاری و هنجارهای اجتماعی خود را نشان میدهد به عنوان مثال، امروز جوانان به جای کار کردن در شرکتها، ادارات و همچنین راهاندازی کسب و کار برای خود، یا در حال خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستند و یا کار در تاکسی اینترنتی را به داشتن کار ثابت ترجیح میدهند.
این جامعهشناس خاطرنشان کرد: بروز و نمود آسیبهای نوپدید در تمامی جوامع در حال توسعه، طبیعی است، اما جامعه ما در مدیریت هدفمند این آسیبها ضعف دارد. هم اقدام برای فرهنگسازی و بومی کردن جریان فناوری نوین در جامعه ما کند است و هم معمولاً اقدامی جهت پیشگیری آسیبها صورت نمیگیرد بلکه اقدامات جهت مقابله پس از بروز و تبدیل آن به بحران است.
وی ادامه داد: زنجیرهای از آسیبهای نو پدید که تقریباً در تمام خانوادهها با اشکال آن مواجه هستیم، اعتیاد اینترنتی، تجاوز به حریم خصوصی افراد، سرقت اسناد هویتی و فردی، عشقهای مجازی، کلاهبرداریهای تحتوب، ازدواج سفید و طلاق است که تاکنون محرز شده و نیاز است تا با شیوههای علمی در این آسیبها مداخله شود.
موسوی بیان کرد: آسیبهای نوپدید اجتماعی در علم جامعهشناسی قابل پیشبینی است؛ اما باید با پیوستهای برنامهای و مدیریتی در زمان طلایی برای پیشگیری و مهار آنها اقدام شود و نقش هیئتهای اندیشهورز اجتماعی باید همین موضوع باشد.
آسیبهای اجتماعی نوپدید، مولود انقلاب الکترونیکی
وی تصریح کرد: آسیبهای اجتماعی نوپدید، مولود انقلاب الکترونیکی است و سرعت بالای تحولات مدرن سبب بروز بیشتر آن میشود و چنانچه هیئتهای اندیشهورز، در فرصت مناسب این آسیبها را شناسایی و احصاء نکنند و گفتمان مؤثر و تمهیدات پیش آمادگی برای آنان دیده نشود، جامعه درگیر مسائل آن خواهد بود.
این مدرس دانشگاه و جامعه شناس خاطرنشان کرد: لزوم مدیریت اصولی، اهمیت پیشگیری از پیشروی آسیبهای اجتماعی را دوچندان کرده و متأسفانه سیاستگذاری و برنامهها در این بخش برای کشور و به تبع آن استان قزوین با کندی همراه است.
وی گفت: اگرچه عرصه مجازی میهمانی چند ساله در بین جامعه ایرانی است اما، در همین فرصت کم توانسته هویت و زیست اجتماعی خود را نهادینه کند و تا اعماق خانواده و دورافتادهترین مناطق شهری و روستایی نیز نفوذ کند و نبود مهارت و سواد رسانهای لازم در این بخش موجب شده که ظرفیتهای خودمراقبتی در حوزه آسیبها بسیار پایین باشد.
موسوی در پاسخ به این سؤال که آیا برخورد قهری و حذف ابزار فناوری چاره مهار و کاهش آسیب است، افزود: نمیتوان با این موضوع برخورد قهری داشت چرا که درحال حاضر بسیاری از کاربران فضای مجازی از موهبت های این ابزار نو در فعالیتهای اقتصادی و آموزشی بهره میبرند و محدودیت در این عرصه تبعات و آسیبهای خاص خود را دارد.
وی ادامه داد: فضای مجازی ابزاری سراسر منفی نیست بلکه نیاز است راهبری اصولی بر جریانسازی آن حاکم شود تا سلامت و نشاط ارتباطی را رقم بزند.
این جامعهشناس خاطرنشان کرد: پیشگیری و مقابله با آسیبهای اجتماعی نوپدید باید از مدارس و سوی دانش آموزان صورت گیرد و علل ماهیتی و روانشناسی آن تا دیر نشده توسط روانشناسان و جامعه شناسان و حلقه مدیریتی کشور ارزیابی و نسخه موثری در پیشگیری از رواج آن ارائه شود.
وی در پایان گفت: یکدرصد از اعتبارات کل استان بنا به فرمایش و تصویب استاندار قزوین، مختص به پژوهش در دانشگاه اختصاص یافته است. امیدواریم پژوهشها در این عرصه، با هدف اصلاح ساختار صورت گیرد و این موضوع تبیین شود که وظیفه نشستهای فرهنگی و اجتماعی این است که سهمپذیری اجتماعی خود را در همه لایههای جمعیتی تنظیم و آن را افزایش دهند.
انتهای پیام
نظرات