مریم عرب در گفتوگو با ایسنا اظهارکرد: در ادامه پیگیری و مستندسازی میراث ناملموس شهر مهاباد، در جلسه شورای سیاستگذاری ثبت میراث فرهنگی ناملموس کشور به میزبانی باغ فین کاشان، پس از بررسی مستنداتی که انجمن طلایه داران میراث ماندگار ارائه کرده بود، نهایتاً مهارت پخت سمنوی هفت ریشه در شهر مهاباد بهعنوان نهمین اثر ناملموس شهرستان اردستان و ششمین اثر مهاباد در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور قرار گرفت.
وی با اشاره به چگونگی پخت سمنوی هفت ریشه در شهر مهاباد بهطور خلاصه افزود: هرساله با شروع فصل سرما اهالی مهاباد گندم را به همراه شش حبوبات دیگر مانند نخود، لوبیا(قرمز، چیتی، سفید)، عدس، ماش خیس کرده و داخل گونی مخصوص میریزند.
مسئول انجمن طلایه داران میراث ماندگار مهاباد با اشاره به اینکه میزان گندم بیشتر و مقدار حبوبات باید حساب شده باشد تا آرد بهدستآمده تلخ نشود، بیان کرد: چندباری آب گندم و حبوبات خیس شده را عوض میکنند تا هم میزان جوانهزنی بیشتری به دست بیاید و هم جوانهها طراوت بیشتری داشته باشد. سپس روی گونی را با یخ و برف میپوشانند تا مرغوبیت جوانهها بیشتر شود.
عرب با بیان اینکه زمانی که همه حبوبات جوانهزده را مقابل آفتاب پهن میکنند تا خشک شود و سپس جوانههای خشک شده را به همراه مقداری برنج به نشانه برکت محصول آسیاب میکنند تا آرد سمنو هفت ریشه به دست بیاید، ادامه داد: آرد بهدست آمده را در دیگ مسی ریخته با روغن محلی سرخ کرده، مقداری زردچوبه و نبات و به میزان لازم آب به آن اضافه میکنند تا با شعله ملایم سمنو سفت و جا بیفتد.
وی اضافه کرد: چوب دارچین، هل و گلاب از افزودنیهای دیگری است که بهمنظور معطر شدن بیشتر سمنو هفت ریشه به این میان وعده مقوی و خوشمزه اضافه میشود.
مسئول انجمن طلایه داران میراث ماندگار مهاباد گفت: با تلاشهای انجام شده توسط انجمن طلایه داران میراث ماندگار مهاباد پیش از این مهارت قالیبافی مهاباد، مهارت تهیه و تولید محصولات لبنی دامداران مهاباد، آیین برات و پخت نان سیروک مردم مهاباد، آیین پشمچینی(برینگری) دامداران مهاباد و مهارت پرورش بز مهابادی به ثبت میراث ناملموس رسیده است.
انتهای پیام
نظرات