سعید طهماسبیان امروز شنبه، ۲۷ اردیبهشت در همایش ملی روز مرتع و مرتعداری که در پژوهشکده بیوتکنولوژی گیلان برگزار شد، با بیان اینکه مراتع با ذخیره آب و تولید علوفه و تقویت اکوتوریسم می توانند بر اقتصاد، رفاه و معیشت مردم تاثیرگذار باشند، اظهار کرد: ایران در نوار خشک و نیمه خشک واقع شده و تاثیرات تغییرات اقلیمی در کنار عوامل اقتصادی و اجتماعی موجب شده که مراتع کشور، روند رو به تخریب داشته باشند.
وی فرونشست و سیلاب های متعدد ویرانگر را از جمله پیامدهای تخریب منابع طبیعی دانست و افزود: ۴۵ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار طرح مرتعداری در کشور تهیه و ۲۵ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار آن، احاله مدیریت شده که گیلان از استان های پیشرو است.
رئیس گروه مرتع دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به انعقاد قرارداد با هفت استان از جمله گیلان جهت رقومی سازی سامان های عرفی و اجرای طرح های مرتعداری، اضافه کرد: شاهد پیشرفت ۹۰ درصدی رقومی سازی سامان های عرفی در گیلانیم که تا پایان تابستان به اتمام می رسد.
طهماسبیان بهره برداری از مراتع کشور را عمدتاً معیشتی و سنتی دانست و گفت: با فقر دانش و عدم سرمایه گذاری در مراتع و هدفمند نبودن حمایت ها در سه بخش دام، علوفه و مرتع مواجه هستیم. متاسفانه به مراتع بعنوان بانک زمین و منبع تامین زمین نگاه می شود؛ البته مخالف توسعه نیستیم، اما توسعه باید در راستای قوانین و ضوابط باشد.
وی یکی از معضلات مراتع را در کمبود اعتبارات دانست و بیان کرد: تا قبل از سال ۱۴۰۲ به ازای هر هکتار مرتع، ۱۶۸۱ ریال تخصیص اعتبار داشتیم که بسیار ناچیز بود، اما اکنون شاهد چندبرابر شدن اعتبارات تخصیصی هستیم که هنوز تا نقطه نرمال فاصله دارد. در واقع کمبود اعتبارات بزرگترین ضربه را به اکوسیستم مرتع وارد کرده است.
رئیس گروه مرتع دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی سال ۲۰۲۶ را سال بین المللی مرتعداری و عشایر دانست و متذکر شد: ۲۰۳۰-۲۰۲۱ دهه احیای اکوسیستم و سال ۲۰۲۶ سال مرتعداری نامگذاری شده، یعنی جامعه جهانی برای حفظ و احیای مراتع و شناخت و حمایت از نظام های تولیدی وابسته به مرتع تلاش می کند.
وی ۲۵ اردیبهشت را روز مرتع و مرتعداری پایدار در ایران دانست و اضافه کرد: این نامگذاری با توجه به آمادگی اکولوژیکی گیاهان مراتع ییلاقی و کوچ عشایر انتخاب شد و هدف آن فرهنگ سازی و افزایش آگاهی عموم جامعه و مسئولان نسبت به اهمیت مرتع است.
طهماسبیان مرتع را حلقه مفقوده در سیاستگذاری ها دانست و تأکید کرد: به دنبال تبادل مرتعداری نوین با دانش بومی و انتقال تجربیات و یافته های کارشناسان و محققان و بهره برداران و جلب مشارکت بیشتر مردم در حفاظت و احیای مراتع هستیم.
انتهای پیام
نظرات