• یکشنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۲:۲۵
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1404022820043
  • خبرنگار : 50294

موزه‌ها؛ راویان خاموش تاریخ و قصه‌های ناگفته گذشتگان

موزه‌ها؛ راویان خاموش تاریخ و قصه‌های ناگفته گذشتگان

ایسنا/کردستان در میان غوغای زندگی مدرن با تمام شتاب و سر و صدای آن، مکانی هست؛ مکانی که قدم گذاشتن در آن مانند گشودن دریچه‌ای به دنیای سنتی و کهن گذشته است. 

دنیایی که قصه‌هایش از اعماق هزاران سال پیش برمی‌خیزد و در دل سنگ‌ها و اشیای بی‌جان، همچون رازی پنهان شده است و هر قطعه‌ بی‌جان، تپش قلبی از یاد رفته و زمزمه‌ای از رویدادی بزرگ را در خود دارد؛ تصویری از زندگی‌ای که در گذر زمان گم شده و اکنون در سکوت موزه، به دنبال شنونده‌ای برای داستان خود می‌گردد.

۱۸ می یا ۲۸ اردیبهشت، روز جهانی موزه‌ها؛ روزی که فراتر از یک روز عادی در تقویم، فرصتی است برای تجلیل از این مکان‌های مقدس و گرامیداشت جایگاهی که حافظ تاریخ و فرهنگ ماست؛ در این روز به موزه‌ها می‌رویم نه تنها برای بازدید از آثار، بلکه برای سفری معنوی به اعماق تاریخ و خیال، زیرا هر اثر و شیء  پرسشی بی‌انتهاست که ما را به تفکر و کاوش در گذشته می‌کشاند و دعوتی است برای سفری به قلب تاریخ و اسرار نهفته در آن و  این اشیاء خاموش، با زبانی بی‌واسطه داستان‌های ناگفته‌ گذشتگان را بازگو می‌کنند.

در واقع موزه‌ها به مانند آینه‌هایی هستند که گذشته را در قاب امروز به نمایش می‌گذارند و این مکان‌های تاریخی نه تنها نگهبانان اشیاء قیمتی و باستانی، بلکه راویان صادق داستان‌های ناگفته‌ دیروز، آموزندگان عبرت‌های تلخ و شیرین تاریخ و پلی هستند که نسل‌های مختلف را به هم پیوند می‌دهند و در این مکان‌ها می‌توانیم رد پای قدم‌های نیاکانمان را دنبال کنیم، از هنر و فرهنگشان درس بگیریم و با درک عمیق‌تری از گذشته آینده‌ای روشن‌تر را برای خود و نسل‌های آینده رقم بزنیم.

مدیرکل‌ میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی کردستان نیز ضمن تبریک به مناسبت روز جهانی موزه‌ها و فرا رسیدن هفته میراث فرهنگی، گفت: نام‌گذاری ۱۸ ماه می از سوی شورای بین‌المللی بناها و محوطه‌های تاریخی(ایکوموس) به‌عنوان روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی و تعیین شعار راهبردی برای هر سال در واقع تاکیدی بر ضرورت توجه بیش از پیش جوامع بر حفاظت از این میراث ارزشمند است.

منصور مهرزاد اظهار کرد: با توجه به اینکه شعار «موزه‌ها؛ برای آینده‌ای پایدار» به‌ عنوان شعار امسال تعیین شده بر ماست با حفاظت از موزه‌ها، بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی به‌عنوان هویت، فرهنگ و تمدن غنی گذشتگان که از نسلی به نسل بعد منتقل شده و تا امروز تداوم یافته، محافظت و در اصیل‌ترین حالت به آیندگان منتقل کنیم و این مهم با حمایت و پشتوانه مردم که صاحبان و حافظان همیشگی این آثار هستند، امکان پذیر است.

کردستان میزبان برنامه‌های متنوع هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزه‌ها

معاون فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان گفت: ۱۸ می مصادف با ۲۸ اردیبهشت ماه، روز جهانی موزه‌ها است که هر ساله توسط شورای بین‌المللی موزه‌ها (ایکوموس) و با یک شعار خاص در نظر گرفته می‌شود و امسال نیز در سال ۲۰۲۵ رویکرد بزرگداشت «موزه‌ها؛ برای آینده‌ای پایدار» در جوامع به سرعت در حال تغییر در نظر گرفته شده است.

گولان فرزامی در گفت‌وگو با ایسنا ضمن تبریک فرا رسیدن هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزه‌ها اظهار کرد: شعار در نظر گرفته برای روز جهانی موزه‌ها در واقع به دنبال ترغیب جامعه جهانی برای پرداختن به چگونگی مشارکت در موزه‌ها، که دستخوش تغییرات عمیق اجتماعی، فناوری و زیست‌محیطی هستند، است.

وی عنوان کرد: موزه‌ها نقش مهمی در بحث تبادلات فرهنگی، غنی‌سازی فرهنگ ایفا می‌کنند و یکی از وظایف اصلی موزه‌ها نگهداری از میراث ملموس و ناملموس جامعه بشری است؛ در واقع باید گفت که غیر از اینکه ما اشیاء را در موزه‌ها به نمایش می‌گذاریم، هدف بیشتر موزه‌ها اصلی موزه‌ها، آموزش و پژوهش است.

فرزامی اضافه کرد: ما برای روز جهانی موزه‌ها، نشست‌های تخصصی در نظر گرفتیم و همزمان با همین نشست‌ها برای هفته میراث فرهنگی که از امروز آغاز می‌شود و تا پایان سوم خرداد ادامه دارد نیز برنامه‌های متنوعی در نظر گرفته‌ایم.

وی ادامه داد: یکی از این برنامه‌ها، برگزاری رویدادهای فرهنگی در خصوص بازی‌های محلی که به صورت میراث ملموس ما هستند، در سطح شهر است، همچنین بزرگداشت شخصیت‌های برجسته و مشاهیر و بحث تعامل با انجمن‌های مردم‌نهاد یکی دیگر از این برنامه‌ها است.

معاون میراث فرهنگی کردستان گفت: از تمام دوستان و افرادی که اطلاعات، تصاویر، عکس‌ها و حتی خاطره‌های خاصی در حوزه بناهای تاریخی و محوطه‌های تاریخی دارند، دعوت می‌کنیم که این افراد اگر عکس‌هایی که دارند را در اختیار میراث فرهنگی بگذارند و ما این عکس‌ها را اسکن می‌کنیم و با اسم خود آن‌ها در نمایشگاهی که در نظر گرفتیم به نمایش خواهیم گذاشت.

فرزامی تصریح کرد: در حال حاضر هزار و 120 اثر تاریخی در استان کردستان داریم که از این تعداد، ۶۷۵ تا به صورت آثار ملموس (بناهای تاریخی) در سطح استان هستند و بقیه شامل میراث ناملموس و طبیعی می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه میراث ناملموس شامل آیین‌ها، آداب و رسوم و ... می‌شود؛ ادامه داد: ما در سطح استان نیز اقدام به ثبت ملی درخت‌های قدیمی کرده‌ایم، برای مثال محوطه‌های زیستگاه لک لک‌ها که اولین اقدام ثبت ملی میراث ناملموس بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha