• یکشنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۶:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1404022820295
  • خبرنگار : 71935

/مجمع گفت‌وگوی تهران/

رودنکو: نظم جهانی قدیمی درحال فروپاشی است/سیاستمدار اتریشی: آمریکا نمی‌تواند شرایط کنونی را کنترل کند/عبدالمهدی: دشمن فقط زبان زور را می‌فهمد

رودنکو: نظم جهانی قدیمی درحال فروپاشی است/سیاستمدار اتریشی: آمریکا نمی‌تواند شرایط کنونی را کنترل کند/عبدالمهدی: دشمن فقط زبان زور را می‌فهمد

در ادامه برنامه‌های مجمع گفت‌وگوی تهران میزگردی با حضور معاون وزیر خارجه روسیه، رئیس مؤسسه اتریشی سیاست اروپایی و امنیتی و نخست وزیر پیشین عراق برگزار شد.

به گزارش ایسنا، «آندری رودنکو» معاون وزیر خارجه روسیه عصر یکشنبه در مجمع گفت‌وگوهای تهران، در میز گردی با حضور «ورنر فاسلابند» رئیس مؤسسه اتریشی سیاست اروپایی و امنیتی و «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر پیشین عراق، تصریح کرد: زمان کنونی، زمانه‌ای تاریخی است. نظم جهانی قدیمی درحال فروپاشی است و نظم جهانی تازه‌ای درحال شکل‌گیری است. قدرت‌های قدیمی درحال از دست دادن قدرت خود هستند. این روندی تاریخی است و متوقف نخواهد شد. در شرایط حساسی قرار داریم، اما به‌طور کلی، چشم انداز این روند بسیار امیدبخش است.

او افزود: شاهد توسعه همکاری بین کشورها براساس چارتر سازمان ملل و بدون دخالت دیگر کشورها هستیم. ما از این روند حمایت می‌کنیم. تغییر نظم جهانی به دوستانمان کمک خواهد کرد.

در ادامه این میزگرد؛ «ورنر فاسلابند» رئیس مؤسسه اتریشی سیاست اروپایی و امنیتی در پاسخ به سوالی درباره بی‌اهمیت شدن اتحادیه اروپا تصریح کرد: درحال بحث درباره جهان چند قطبی هستیم. من به شخصه به آن اعتقاد ندارم. وقتی به حیوانات نگاه می‌کنید، شاهد صدرنشینی یک گونه خواهید بود.

او افزود: آمریکا نمی‌تواند شرایط کنونی را کنترل کند. در هر نظم جهانی‌ای، قدرت مطلق آن به مرور ضعیف می‌شود. اگر در جهانی ۲ قطبی زندگی کنیم، باید نظم مشخصی وجود داشته باشد، وگرنه دوام نخواهد آورد. قدرت‌های بزرگ هنگام کنترل جهان، بیش از اندازه منابع خود را مصرف می‌کنند و با تضعیف خود، باعث قدرت گرفتن دیگران خواهند شد.

فاسلابند همچنین گفت: حتی ترکیه از اروپا سیاست خارجه مشخص‌تری دارد. اروپا یک واحد نیست، یک کشور نیست بلکه از ما می‌توانید همزیستی را یاد بگیرید. اروپا می‌تواند با گفت‌وگوی داخلی پیشرفت کند.

رودنکو در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات جاری بین روسیه و اوکراین و تشدید تحریم‌های اروپا علیه روسیه تصریح کرد: برای پیش‌بینی تحولات درگیری اوکراین براساس مذاکرات بسیار زود است. روز جمعه، پس از سه سال طرفین موافقت کردیم تا مذاکره کنیم. طرفین توافق کردیم تا مذاکرات را ادامه دهیم زیرا این مذاکرات مفید بود. روسیه همچنین به درخواست اوکراین برای برگزاری نشستی بین پوتین و زلسنکی پاسخ داده و درحال درنظر گرفتن آن هستیم.

او افزود: درباره تبادل زندانیان نظامی نیز به توافق رسیدیم و در اقدامی بشر دوستانه ۱۰۰۰ زندانی را تبادل کردیم. طرفین باید بینش خود درباره هرگونه آتش بس را ارایه دهند. در این بین، درگیری همچنان ادامه دارد.

رودنکو تصریح کرد: با همکاران آمریکایی خود تعاملات بسیار سازنده‌ای داشته‌ایم. در مقایسه با دولت بایدن، دولت کنونی موضع روسیه را بسیار بهتر از گذشته درک کرده‌اند.

او افزود: مذاکرات باید ریشه درگیری اوکراین و نگرانی‌های روسیه همچون گسترش ناتو را شامل شود. اوکراین همچنین باید واقعیت را بپذیرد. شرایط سرزمینی اوکراین با سه سال گذشته بسیار متفاوت است. اوکراین همچنین باید فرهنگ و زبان روسیه را بپذیرد.

رودنکو تصریح کرد: بسیاری از مسایل به اراده کشورها بستگی دارد. متاسفانه اروپایی‌ها از این روند حمایت نکرده‌اند و درحال تامین تسلیحات ارتش اوکراین و حتی به فکر اعزام نیرو به اوکراین تحت عنوان حافظان صلح هستند. این مساله از نظر ما به معنای دخالت خارجی است. در صورت اعزام نیرو، آنها نیروی مشروع به حساب خواهند آمد. هنوز زمان دور دوم مذاکرات مشخص نیست. دیروز شنیدیم که پوتین از گفت‌گوی مستقیم با پوتین استقبال می‌کند.

فاسلابند در پاسخ به اظهارات رودنکو و تلاش‌های دولت «دونالد ترامپ» و احتمال حضور اروپا در مذاکرات صلح بین روسیه و اوکراین گفت: زمان صلح فرا رسیده است. جنگ به جنگی فرسایشی تبدیل شده و پیشروی روسیه بسیار کند است. هزینه انسانی و نظامی آن برای طرفین بسیار سنگین است. هر ۲ طرف باید به سمت صلح حرکت کنند.

او افزود: نمی‌توانم تصور کنم توافق صلح بین اوکراین و روسیه پایان خط باشد. اوکراین می‌تواند از دست دادن یک پنجم سرزمین‌های خود را بپذیرد. پوتین نیز پنج منطقه از اوکراین را تصرف کرده است. در نتیجه، توافق صلحی رسمی وجود نخواهد داشت. بلکه آتش بسی بدون تایید رسمی طرفین درباره تصرف شدن سرزمین‌های اوکراین شکل خواهد گرفت.

فاسلابند تصریح کرد: برای حفظ امنیت در آینده، باید به اوکراین کمک کرد تا در برابر روسیه ضعیف نباشد. شاید نتوان به توافق صلحی قانونی رسید اما طرفین باید قدرت کافی برای ایجاد بازدارندگی علیه یکدیگر داشته باشند. سوال اصلی درباره چشم انداز آینده همین است. پوتین فرد هوشمندی است، او خواسته خود را می‌شناسد، او می‌خواهد روسیه را دوباره باشکوه کند.

«عادل عبدالمهدی»، نخست وزیر پیشین عراق نیز در این نشست با تاکید بر لزوم تقویت قدرت برای توقف بحران کنونی در غزه، گفت که این قدرت تنها در اسلحه خلاصه نشده بلکه در ایستادگی و عدم پذیرش کوچ اجباری و مقابله با تحمیل‌ها نهفته است.

وی با اشاره به بحران انسانی در غزه و تداوم نسل‌کشی، از ناتوانی نهادهای بین‌المللی و کشورهای عربی در مهار این بحران ابراز تأسف کرد و گفت: «نه کشورهای عربی و نه نهادهای قضایی بین‌المللی مانند دادگاه کیفری بین‌المللی تاکنون نتوانسته‌اند اقدام عملی مؤثری برای توقف جنایات اسرائیل انجام دهند. حتی اجرای احکام صادر شده مانند حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، غیرممکن به نظر می‌رسد.»

عبدالمهدی ضمن تأکید بر اهمیت گفت‌وگوها و هم‌اندیشی‌های سیاسی در چارچوب‌هایی مانند اتحادیه عرب، افزود: «نباید از این نهادها انتظار بیش از حد داشت، اما همین‌که باب گفت‌وگو باز است، یک گام مثبت تلقی می‌شود.»

او با توصیف وضعیت غزه به عنوان یک "هولوکاست آشکار"، گفت: «روزانه بیش از صد نفر شهید می‌شوند و صدها نفر دیگر مجروح، که بسیاری از آنان نیز بعداً جان خود را از دست می‌دهند. شرایط مشابهی را در کرانه باختری، لبنان و سایر نقاط شاهد هستیم. این فجایع نیازمند واکنش واقعی و مؤثر از سوی جامعه جهانی است.»

نخست‌وزیر پیشین عراق تأکید کرد که باید در برابر این وضعیت ایستادگی کرد و افزود: «تاریخ درباره کسانی که در برابر این نسل‌کشی سکوت کردند قضاوت خواهد کرد. همبستگی با مردم غزه و پایان دادن به این فاجعه انسانی یک وظیفه جهانی است.»

او همچنین از مواضع شجاعانه برخی کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران، کشورهای آمریکای لاتین و برخی دولت‌های اروپایی تقدیر کرد و افزود: «ایران و یمن هزینه‌های بزرگی را در حمایت از مردم غزه پرداخت کرده‌اند. اگر ایران از منابع قدرت برخوردار نبود، ممکن بود با جنگی دیگر مواجه شود.»

عبدالمهدی در پایان خاطرنشان کرد: «تنها راه برای پایان دادن به بحران فعلی، قدرتمند شدن است؛ قدرتی که صرفاً در سلاح خلاصه نمی‌شود، بلکه در ایستادگی، عدم پذیرش کوچ اجباری، و مقابله با تحمیل‌ها نهفته است. دشمن فقط زبان زور را می‌فهمد و اگر با قدرت پاسخ داده نشود، توحش خود را ادامه خواهد داد.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha