• یکشنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۶:۴۸
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1404022820334
  • خبرنگار : 71415

رویترز: ارقام معاملات سفر ترامپ به حوزه خلیج فارس بزرگ‌نمایی شده‌اند

رویترز: ارقام معاملات سفر ترامپ به حوزه خلیج فارس بزرگ‌نمایی شده‌اند

بر اساس گزارش خبرگزاری انگلیسی دیپلمات‌ها و کارشناسان مالی معتقدند ویژگی‌ها و ارقام چند تریلیونی مربوط به توافقات حاصل شده در جریان سفر اخیر دونالد ترامپ به چند کشور حوزه خلیج فارس از سوی هر ۲ طرف بزرگنمایی شده‌اند.

به گزارش ایسنا، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور ایالات متحده روز جمعه به اولین تور سفرهای رسمی خارجی خود در دور دوم ریاست جمهوری‌اش که به کشورهای حوزه خلیج فارس شامل عربستان، امارات متحده عربی و قطر بود در حالی پایان داد که طبق ادعای کاخ سفید مجموعا توافقات و معاملاتی به ارزش ۲ تریلیون دلار را برای اقتصاد آمریکا منعقد کرده است.

خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت، این که چطور این آمار و ارقام گزاف را برای این توافقات محاسبه کرده‌اند روشن نیست اما محاسبه صورت گرفته توسط خود این خبرگزاری از همه توافقات مشخصی که اعلام شدند مجموع ارزش‌ آنها را حدود ۷۰۰ میلیارد دلار نشان می‌دهد. این خبرگزاری تحلیل می‌کند همانطور که مبالغه کردن در ارزش توافقات حاصل در هر سفر رسمی مهمی در جهان امر چندان نامعمولی نیست قطعا این امر برای سفرهای رسمی رئیس جمهوری در آمریکا که همواره به خودش به عنوان «معامله‌گر حرفه‌ای» افتخار کرده، صدق می‌کند.

توافقات و معاملات چشمگیر اعلام شده در جریان این سفر ترامپ به حوزه خلیج فارس شامل سفارشات بزرگ هواپیما از شرکت بوئینگ، معاملاتی بر سر خرید تجهیزات نظامی از ایالات متحده، توافقاتی در حوزه‌های داده و فن‌آوری و قراردادهای دیگر می‌شود.

به نوشته رویترز اما دیپلمات‌ها و کارشناسان مالی معتقدند ارقام بزرگ چشمگیر اعلام شده برای این معاملات که سرتیترهای رسانه‌ها را تسخیر کردند توسط هر ۲ طرف معامله با هدف اینکه سطح همکاری خود را برجسته سازند مبالغه شده‌اند.

رویترز تحلیل کرد ارزش توافقات تجاری شرکتی مربوط به این تور سفر ترامپ به حوزه خلیج فارس به ۵۴۹ میلیارد دلار بالغ شده در حالی که شامل تعداد زیادی یادداشت‌های تفاهم غیرالزام آور می‌شوند.

طبق محاسبات این خبرگزاری، با در نظر گرفتن مجموع فروش‌های نظامی که در این سفر با عربستان و قطر مورد توافق قرار گرفتند کلیت ارزش معاملات انجام شده در تور سفرهای ترامپ نزدیک به ۷۳۰ میلیارد دلار است.

این خبرگزاری نوشت که قادر به بررسی مستقل اینکه آیا توافقات بیشتری در جریان این سفر بدون اعلام علنی آنها منعقد شده‌اند نبوده است.

«جاستین الکساندر»، مدیر شرکت مشاوره اقتصادی «خلیج اکونومیکس» گفت: «درمبالغ ذکر شده مبالغه صورت گرفته به این نحو که طرفین هزینه‌های احتمالی را به عنوان هزینه‌های واقعی در نظر گرفته‌اند. عمده معاملات قطعی منعقد شده در این سفر صرف نظر از اینکه اصلا چه کسی در ایالات متحده در کاخ سفید باشد، انجام می‌شدند.»

ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود که در آن زمان هم اولین سفر خارجی خود را به عربستان سعودی انجام داد گفته بود ریاض با قراردادهایی با ایالات متحده به ارزش ۴۵۰ میلیارد دلار موافقت کرده در حالی که طبق داده‌های گردآوری شده توسط «موسسه کشورهای عربی خلیج فارس» حجم جریان‌های تجاری و سرمایه‌گذاری واقعی بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ کمتر از ۳۰۰ میلیارد دلار بود.

«معامله‌گر کل قوا»

«آنا کلی»، سخنگوی کاخ سفید، در پاسخ به سوالی در مورد این ارقام به رویترز گفت: «رئیس جمهور ترامپ، معامله‌گر کل قوا است و این توافقات اقتصادی چند تریلیون دلاری خبری عالی برای شرکت‌ها و کارگران آمریکایی است. رئیس جمهور به سرعت در حال عمل به وعده‌های خود برای قوی و ثروتمند کردن دوباره آمریکا است.»

همچنین یک مقام قطری که رویترز با او تماس گرفت، جزئیات کامل تعهدات دوحه به واشنگتن را ارائه نکرد و مقامات عربستان و امارات متحده عربی نیز به درخواست‌ها برای ارائه جزئیات پاسخ ندادند.

یادداشت‌های تفاهم نسبت به قراردادها رسمیت کمتری دارند و همیشه به معاملات نقدی منجر نمی‌شوند.

به عنوان مثال، شرکت عربستانی آرامکو اعلام کرد ۳۴ توافق را با شرکت‌های آمریکایی به ارزش بیش از ۹۰ میلیارد دلار در زمینه زیرساخت‌های هوش مصنوعی و سایر زمینه‌ها امضا کرده است. اما بیشتر این توافق‌ها را تفاهم‌نامه‌های غیرالزام‌آور و بدون ارزش الحاقی تشکیل می‌دادند.

به نوشته خبرگزاری انگلیسی، معامله شرکت آرامکو بر سر خرید ۱.۲ میلیون تن گاز طبیعی مایع در سال از شرکت NextDecade برای یک دوره ۲۰ ساله ماه‌ها قبل اعلام شد اما همچنان آن را هم در محاسبات روز چهارشنبه لحاظ کردند. کاخ سفید اعلام کرد توافق‌نامه‌های امضا شده با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، «مبادلاتی اقتصادی به ارزش حداقل ۱.۲ تریلیون دلار» ایجاد خواهد کرد و شامل قراردادهای فروش ۹۶ میلیارد دلاری به شرکت هواپیمایی قطر ایرویز می‌شود در حالی که جزئیات کاملی ارائه نداد.

یک مقام قطری گفت که صندوق ثروت حاکمیتی قطر «تعهد اقتصادی» برای سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیارد دلاری در اقتصاد ایالات متحده در ۱۰ سال آینده متقبل شده اما هیچ چیز ملموسی درباره این معامله اعلام نشده است.

فیراس مقصد، مدیر عامل شرکت مشاوره‌ای گروه اوراسیا گفت: «اگر گذشته را به عنوان سابقه در نظر بگیریم، معاملات وعده داده شده‌ای که هیچ بازگشت سرمایه واقعی ندارند، در نهایت پس از اینکه هدف سیاسی خود را محقق سازند کنار گذاشته می‌شوند.»

واشنگتن در حوزه نظامی یک بسته تسلیحاتی ۱۴۲ میلیارد دلاری را با عربستان سعودی امضا کرد که خریدهایی از بیش از ۱۲ شرکت آمریکایی را پوشش می‌داد. همچنین ترامپ از یک معامله دفاعی ۴۲ میلیارد دلاری با قطر حرف زد.

ترامپ در دور اول ریاست جمهوری در زمان سفرش به عربستان به تمجید از آنچه که معاملات فروش تسلیحات به ارزش تقریبا ۱۱۰ میلیارد دلار خواند پرداخت.

اما اجرای چنین معاملاتی سال‌ها طول ‌کشیده و پیگیری دقیق آنها در آینده دشوار است. بر اساس بررسی رویترز تا سال ۲۰۱۸، تنها ۱۴.۵ میلیارد دلار از این معاملات اجرایی شده بودند در حالی که کنگره ایالات متحده در واکنش به قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار آمریکایی دارای اصالت عربستانی در کنسولگری عربستان در استانبول، شروع به زیر سوال بردن این معاملات کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha