دکتر مجید آنجفی، سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ در رویداد فناورانه حاصلخیزی خاک در شرایط تنش آبی که در تالار آیت الله دکتر مفتح دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: برآوردها نشان میدهد که جمعیت جهان تا ۲۵ سال آینده، ۹ تا ۱۰ میلیارد نفر خواهد بود و نیاز غذایی این جمعیت نیز طبیعتا افزایش خواهد یافت.
او با اشاره به موانع موجود بر سر راه تولید محصولات کشاورزی، ادامه داد: بخشی از این موانع شامل تنشهای محیطی و بخشی دیگر تنشهای بیولوژیکی است. نوسانات محیطی شامل افزایش دما، نوسانات شوری خاک و خشکسالی و نوسانات بیولوژیکی نیز شامل بیماریها، آفات و... میشود. بر اساس دادههای هواشناسی در طول ۵۰ سال گذشته، امسال دومین سال بحران اقلیمی خواهد بود که شامل خشکسالی گسترده است. این شرایط در سال ۱۳۹۹ نیز رخ داده بود.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: حدود ۷۵ درصد خلا وارد شده به تولید محصولات کشاورزی مربوط به نوسانات محیطی ازجمله خشکسالی، شوری و... و ۲۵ درصد خلا عملکرد نیز ناشی از خسارات، آفات، امراض و... است.
آنجفی ادامه داد: ۱۶۵ میلیون مترمربع وسعت کل کشور است حدود ۹۰ درصد از این سطح قابلیت کشت ندارد که شامل کوهستان و... است. اراضی قابل کشت، ۲۴ میلیون هکتار است که در ۱۸.۵ میلیون هکتار کشت محصولات کشاورزی انجام میشود که از این میزان، ۸.۵ میلیون هکتار کشت آبی و مابقی کشت دیم است.
او گفت: در تولید گندم میتوان انتظار داشت که در هر هکتار حدود ۸ تن تولید شود اما در کشور حدود ۴ تن تولید میشود. پس نشان دهنده خلا عملکرد صد درصدی است. ۳۵ درصد از این خلا نشان دهنده ناکارآمدی روش تغذیهای است. دکتر آنجفی با اشاره به نحوه تعیین نیاز مزارع کشاورزی به کود شیمیایی و مواد مغذی افزود: نیاز مزارع کشاورزی به انواع کودهای شیمیایی، بر اساس نوع خاک تعیین میشود. بر اساس آمار ارائه شده توسط موسسه تحقیقاتی آب و خاک کشور، ۳ میلیون تن انواع کودهای ازت، میزان حداقلی مورد نیاز است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: حتما باید بتوانیم میزان نهاده را در زمان مناسب و به مقدار کافی تامین کنیم که در این راستا تلاش میشود تعهد داده شده به صورت کامل اجرایی شود.
وی با اشاره به اینکه در قانون برنامه هفتم توسعه، افزایش کشت و تولید پیشبینی شده است که با محدودیت جدی انرژی روبرو هستیم بنابراین باید به افزایش بهرهوری و کاهش خلا عملکرد توجه ویژه کرد و ضرر و زیان را با راهکارهای علمی پر کرد و این همایش یکی از قدمهایی است که در این مسیر برداشته است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: در قانون برنامه هفتم توسعه، ضریب خودکفایی کشور ۹۰ درصد تعریف شده است. سالانه حدود ۱۳۰ میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور تولید میشود. که شامل محصولات زراعی، باغی، شیلات، دام و طیور است و حدود ۹۷ میلیون تن مربوط به زراعت است.
وی با اشاره به اهمیت اصلاح الگوی کشت، گفت: همه دستگاههای اجرایی باید برای اصلاح الگوی کشت همکاری کنند.
آنجفی افزود: به همت کشاورزان و کارشناسان، دستاوردهای بسیار بزرگی در کشاورزی داشتیم. حدود یک ششم کل تولیدات محصولات زارعی در استان خوزستان انجام میشود و در تولید بسیاری از محصولات مهم مانند گندم، نیشکر، کلزا و... رتبه اول کشوری را دارا است. مزیت این استان، دانش فنی و تکنیک و مدیریت مزرعه کشاورز نسبت به سایر استانها است که قابل تقدیر است.
او در پایان ضمن تقدیر و تشکر از عوامل برگزار کننده این رویداد گفت: از همکاری و همراهی جامعه دانشگاهی با بخش اجرایی استقبال میشود و امیدواریم حاصل این همکاری منجر به نتایج خوبی برای حوزه کشاورزی شود.
همچنین جمال فیاضی رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اظهار کرد: این دانشگاه قدیمیترین دانشگاه کشاورزی در منطقه است که امروز میزبان برگزاری رویداد فناورانه حاصلخیزی خاک در شرایط تنش آبی است.
وی با اشاره به اهمیت توجه به زیست بوم منطقه، افزود: وقتی منابع طبیعی فراوان باشد، طبیعتاً تولید نیز افزایش مییابد اما زمانیکه این منابع به هر دلیلی کاهش پیدا میکنند هیچ راهی جز افزایش بهرهوری وجود نخواهد داشت.
رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ضمن تأکید بر استقبال دانشگاه از برگزاری رویدادهای فناورانه، اظهار کرد: این تمایل در دانشگاه وجود دارد که برگزاری رویدادهای علمی فناوری افزایش یابند تا داشتههای علمی تولید شده در دانشگاه ارائه شوند و مقالات تائید شده در نهایت در اختیار کشاورزان منطقه قرار گیرد. دکتر فیاضی از عوامل برگزار کننده این رویداد فناورانه تقدیر و تشکر کرد.
انتهای پیام
نظرات