به گزارش ایسنا، امروز اول خرداد ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
تولد هیاتهای مؤتلفه اسلامی- ۱۳۴۲
پس از حوادث ناشی از تصمیم اسدالله عَلَم نخستوزیر وقت پهلوی برای تصویب لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی در مهر ۱۳۴۱، دستههای گوناگون مردم تشکیل شد که درصدد مبارزه با رژیم شاه بودند.
افراد و اعضای این گروههای مردمی، از مسلمانان ناب و خالص ولی اکثرا فاقد تجربه سیاسی و سازماندهی و حتی معلومات کافی و عمیق مذهبی و اجتماعی بوده و به کمکهای فکری و تعلیمات دینی و سیاسی و سازماندهی نیاز داشتند.
این گروهها طی جلساتی با هم آشنا شده و با نظر و تصویب حضرت امام خمینی(ره)، استاد شهید مرتضی مطهری و چند تن دیگر از شخصیتهای روحانی، متکفّل هدایت و تغذیه معنوی آنان که از آن پس، هیاتهای مؤتلفه اسلامی خوانده میشدند، گردیدند.
همگامی مؤتلفه با حوزه علمیه قم و مبلّغان و ائمه جماعات، نیروی عظیم مردم مسلمان ایران را، پشت سَرِ امام و مراجعِ دیگر، وارد میادین مبارزه کرد.
مهمترین اقدام این هیاتها ترور و اعدام انقلابی حسنعلی منصور، نخست وزیر سرسپرده رژیم پهلوی و عامل تصویب قانون ننگین کاپیتولاسیون و تبعید حضرت امام به ترکیه بود.
اغلب اعضای جمعیت مؤتلفه، پس از پیروزی انقلاب، جذب حزب جمهوری اسلامی شدند. در سالیان بعد جمعیت موتلفه اسلامی موجودیت خود را حفظ کرد.
شروع محاصره اقتصادی ایران توسط آمریکا و اروپا- ۱۳۵۹
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دولت آمریکا به دخالتهای خود در امور داخلی ایران ادامه داد. در آبان ۱۳۵۸ که شاه مخلوع برای درمان سرطان به آمریکا رفت، روابط جمهوری اسلامی با آمریکا بحرانی شد.
ملت ایران ضمن محکوم کردن اقدامات آمریکا به دلیل حمایت از رژیم پهلوی خواستار استرداد وی جهت محاکمه شدند اما آمریکا این درخواست را رد کرد. به دنبال رد این خواسته و نیز در پی افزایش مداخلات آمریکا در امور داخلی ایران سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ به تصرف دانشجویان پیرو خط امام درآمد و کلیه کارکنان آن به گروگان گرفته شدند.
در پی تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران، شیطان بزرگ که به ایران پس از انقلاب اسلامی به چشم همان ایرانِ زمان رژیم ستمشاهی مینگریست و به دنبال شکستهای سیاسی، تبلیغاتی و نظامی خویش برای رهایی گروگانها، در اول خرداد ۱۳۵۹، به حربه تحریم اقتصادی توسل جست اما از همان آغاز، شکست چنین توطئهای روشن بود.
آمریکا به کمک بازار مشترک اروپا، داد و ستدهای اقتصادی ایران را تحریم کرده تا ایران را منزوی سازند ولی گذشت زمان نه تنها ایران را گوشهگیر نساخت بلکه باعث شد تا ایران بیشتر از قبل روی پای خود بایستد. همچنین شرکتهای متعدد اروپایی و حتی آمریکایی که از تحریم ایران متضرر شده بودند، خواهان ارتباط اقتصادی و همکاریهای دوجانبه بودند.
استقبال شرکتهای خارجی برای همکاری با ایران به اندازهای بودکه آنان به تحریم ایران توجهی نکردند و در نتیجه بُعد منفی این تحریم گریبان غرب را گرفت.
در تقویم شمسی مناسبتهای دیگری چون قتل عبدالحمید خان متینالسلطنه نماینده سابق مجلس و مدیر روزنامه عصر جدید توسط اعضاء کمیته مجازات در سال ۱۲۹۶، تولد عباس یمینی شریف شاعر کودکان در سال ۱۲۹۸، تصویب قانون انحصار قند و شکر در سال ۱۳۰۴، پایان خدمت دکتر میلسپو رئیس کل دارائی ایران در سال ۱۳۰۶، تصویب قانون اعزام محصل به خارج در سال ۱۳۰۷، افتتاح خط آهن تهران - شاهرود در سال ۱۳۲۰، انتصاب مهدی فرخ به جای سرلشگر زاهدی به ریاست شهربانی در سال ۱۳۲۹، افتتاح بانک بیمه ایران با سرمایه ۲۵۰ میلیون ریال در سال ۱۳۳۸، فرستادن هیئت حسن نیّت به مجمع الجزایر بحرین توسط دولت وقت ایران یک در سال ۱۳۴۹، انتصاب معاونان سازمان برنامه و بودجه توسط خداداد فرمانفرمائیان رییس سازمان در سال ۱۳۵۰، سفر امیرعباس هویدا به بلغارستان در سال ۱۳۵۰، آتشسوزی گسترده انبار گمرگ تهران در سال ۱۳۵۲، واردات ۶۰ هزار تن برنج از پاکستان در سال ۱۳۵۳، خریداری کردن اراضی گودهای جنوب تهران توسط بانک رفاه کارگران برای خانهسازی در سال ۱۳۵۴، عدم شرکت ایران در کنفرانس کشورهای اسلامی که در طرابلس پایتخت لیبی برگزار شد در سال ۱۳۵۶، چاپ مقاله ای درباره ایران تحت عنوان «شاه سرکوب می کند» در نشریه نیوزیک در سال ۱۳۵۷، شهادت محمد بروجردی فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهداء در سال ۱۳۶۲، تولد محسن بدیع پیشگام صنعت لابراتوار فیلم در ایران در سال ۱۳۶۸، بستری امام خمینی در بیمارستان قلب جماران در سا ل۱۳۶۸، روز بزرگداشت صدرالدین محمد قوام شیرازی معروف به ملاصدرا، آغاز هفته معدن، روز بهره وری و بهینه سازی مصرف ثبت است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری
مهاجرت امام رضا(ع) به خراسان- ۲۰۰
«مأمون» هفتمین خلیفه عباسی پس از پیروزی بر برادرش امین و استیلای کامل بر کشور پهناور اسلامی، تصمیم گرفت امام رضا(ع) را از مدینه به مرو مقر حکومت خود منتقل کند و با آن حضرت به ظاهر طرح دوستی و محبت بریزد و ضمن استفاده از موقعیت علمی و اجتماعی امام، کارهای او را تحت نظارت کامل قرار دهد.
آوردن امام از مدینه به مرو، هر چند در ظاهر به صورت دعوت بود، اما ماهیت واقعی آن جز ایجاد محدودیت هر چه بیشتر برای امام چیز دیگری نبود.
از این جهت امام برای تفهیم ماهیت این دعوت، هیچ یک از اعضای خاندان خویش را همراه خود نبرد تا از این طریق به مسلمانان بفهماند این سفر، نوعی تبعید است نه سفری مقرون به رضایت ولی مامون برای خنثی کردن هدف امام دستور داد گروهی از رجال و اشراف از جمله والی مدینه ملازم رکاب امام باشند و حتی مسیر سفر امام نیز معین گشت و قرار شد که امام از طریق مدینه، بصره، خرمشهر، اهواز، قم، ری و نیشابور به مرو وارد شود.
آن حضرت در ۱۰ شوال سال ۲۰۱ قمری وارد مرو شد.
در تقویم قمری مناسبتهای دیگری چون قتل حسین بن منصورحلاّج عارف و زاهد شهیر مسلمان در سال ۳۰۹، رحلت فقیه بزرگ ملا محمد شریف مازندرانی معروف به شریف العلماء در سال ۱۲۴۶، درگذشت میرزا حسن اصفهانی متخلص به «صفی» و ملقب به صفیعلیشاه، قطب دروایش نعمتاللهی و از شاعران بزرگ صوفی مشرب سدههای اخیردر سال ۱۳۱۶، مرگ مظفرالدین شاه قاجار در سال ۱۳۲۴، درگذشت آیتالله العظمی محمدصالح علامه حائری مازندرانی در سال ۱۳۹۱ ثبت است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ورود نخستین چاپخانه مدل گوتنبرگ به ایران در سال ۱۶۴۰، تولد ژراژ دو نِرْوال شاعر معروف فرانسوی در سال ۱۸۰۸، درگذشت ویکتور هوگو شاعر و نویسنده مشهور فرانسوی در سال ۱۸۸۵، انحلال "کُمینْتِرْنْ" یا کمونیست بینالملل توسط استالین رهبر شوروی در سال ۱۹۴۳، تولد لارنس الیویر بازیگر انگلیسی در سال ۱۹۸۹ و روز ملی و اتحاد دو یمن در سال ۱۹۹۰ ثبت است.
انتهای پیام
نظرات