به گزارش ایسنا، ناسا در پی افزایش انفجاری فعالیتهای خورشیدی، هشدار سطح بالایی را صادر کرده و هشدار داده است که طوفانهای خورشیدی قوی میتوانند سیستمهای GPS، ارتباطات رادیویی و حتی زیرساختهای برق را در روزهای آینده مختل کنند. این هشدار پس از آن منتشر شد که یک شراره خورشیدی کلاس X2.7 - قویترین شراره سال ۲۰۲۵ تا به امروز - از یک لکه خورشیدی تازه فعال فوران کرد و توسط «رصدخانه پویاییشناسی خورشید» ناسا ثبت شد.
به نقل از بیزینس استاندارد، این شراره شدید در ۱۴ مه به اوج خود رسید و به قطعی موقت ارتباطات رادیویی در سراسر اروپا، آسیا و بخشهایی از خاورمیانه منجر شد. براساس گزارش «اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا»(NOAA)، ارتباطات فرکانس بالا در برخی مناطق تا ۱۰ دقیقه قطع شد.
با نزدیک شدن خورشید به اوج چرخه ۱۱ ساله خود، دانشمندان در حال نظارت بر چندین لکه خورشیدی ناپایدار هستند که میتوانند طوفانهای خورشیدی بیشتری را به راه بیندازند. شدت فوران اخیر باعث شده است که چندین آژانس هواشناسی فضایی جهانی، سطح هشدار را بالا ببرند و هشدار دهند که ممکن است رویدادهای مخرب بیشتری در راه باشد.
کارشناسان پیشبینی میکنند که در روزهای آینده با تشدید تلاطم خورشیدی، اختلالات ماهوارهای، اختلالات ناوبری و قطعی ارتباطات رخ دهد.
به گفته ناسا، شراره خورشیدی یک انفجار ناگهانی از ذرات، انرژی، میدانهای مغناطیسی و مواد است که توسط خورشید به منظومه شمسی پرتاب میشود. شراره خورشیدی کلاس X2.7 اخیر در میان قویترین فورانهای ثبتشده قرار گرفته است و توانایی آن را دارد که بلافاصله جو بالایی زمین را تحت تأثیر قرار دهد.
این انفجارها که با سرعت نور حرکت میکنند، میتوانند تنها در هشت دقیقه به زمین برسند و سیگنالهای رادیویی فرکانس بالا، سیستمهای GPS و عملیات هوانوردی را به ویژه در سمت آفتابگیر سیاره مختل کنند.
شرارههای کلاس X، خطرناکترین نوع هستند و میتوانند پیامدهای منفی را برای فناوریهای جهانی به همراه داشته باشند. ناسا توضیح داد: هنگامی که یک طوفان خورشیدی به سمت زمین میآید، میتواند اختلال بزرگی را در میدان مغناطیسی زمین ایجاد کند که طوفان ژئومغناطیسی نامیده میشود و اثراتی مانند قطع ارتباطات رادیویی، قطعی برق و شفقهای قطبی زیبا را ایجاد میکند.
اگرچه جو زمین و میدان مغناطیسی آن ما را از تشعشعات مضر در سطح زمین محافظت میکنند اما شرارههای قوی میتوانند در انتقال امواج رادیویی در جو فوقانی اختلال ایجاد کنند و به ماهوارهها و فضاپیماهایی که فراتر از این مانع حفاظتی فعالیت میکنند، آسیب برسانند.
انتهای پیام
نظرات