• پنجشنبه / ۱ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۴:۵۹
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1404030100301
  • خبرنگار : 50604

مدیرکل میراث‌فرهنگی گلستان اعلام کرد

گنبد قابوس در مسیر مرمت و حفاظت علمی با مشارکت دانشگاه‌های شهید بهشتی، گلستان و لوکزامبورگ

گنبد قابوس در مسیر مرمت و حفاظت علمی با مشارکت دانشگاه‌های شهید بهشتی، گلستان و لوکزامبورگ

ایسنا/گلستان مدیرکل میراث‌فرهنگی استان گلستان بر ضرورت همکاری همه‌جانبه برای حفظ بنای جهانی گنبد قابوس تأکید کرد و گفت: مطالعات علمی با مشارکت دانشگاه‌های شهید بهشتی، گلستان و لوکزامبورگ در حال انجام است تا راهکارهای حفاظتی و مرمتی این اثر بی‌نظیر تدوین شود.

فریدون فعالی، امروز پنج‌شنبه اول خرداد در حاشیه بازدید علی دارابی، قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، از اثر جهانی گنبد قابوس در شرق استان گلستان برگزار شد، بر ضرورت هم‌افزایی برای حفاظت از این بنای جهانی تأکید کرد.

فعالی با اشاره به انجام مطالعات علمی گنبد قابوس با همکاری دانشگاه شهید بهشتی گفت: بخش فن‌شناسی پروژه آغاز شده و مطالعات رفتار سازه‌ای، سلامت فنی و تحلیل آسیب‌ها در این همکاری علمی دنبال می‌شود. این مطالعات پایه تصمیم‌گیری‌های مرمتی آینده و تضمین‌کننده پایداری فنی بناست.

او یکی از مهم‌ترین تهدیدات پیش‌روی این بنای تاریخی را، فرونشست زمین دانست و بیان کرد: با همکاری دانشگاه گلستان و دانشگاه لوکزامبورگ، مطالعه‌ای تخصصی برای تحلیل ریسک فرونشست و تدوین راهکارهای تاب‌آوری گنبد قابوس آغاز شده که نتایج آن می‌تواند برای دیگر آثار تاریخی در معرض خطر نیز کاربرد داشته باشد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان، محور سوم اقدامات در حال انجام را، اجرای طرح مرمت مصوب بر اساس مطالعات پیشین آسیب‌شناسی بنا عنوان کرد و گفت: بخش‌هایی از این سازه آجری نیازمند مرمت علمی است که با بهره‌گیری از روش‌ها و مصالح سازگار با بنا و کمترین مداخله، این مرمت در حال اجراست.

او درباره اقدامات محوطه‌سازی و زیباسازی بنای تاریخی گنبد قابوس نیز گفت: این بخش از پروژه که مطالبه جدی مردم است، در تعامل با مدیریت شهری گنبدکاووس وارد فاز عملیاتی شده و طرح مشترک ساماندهی محوطه در حال اجراست. منابع اعتباری دو طرف در این مسیر هم‌افزا شده و تقسیم‌کار صورت گرفته است.

فعالی همچنین به وضعیت اعتبارات تخصیص‌یافته اشاره کرد و افزود: سال گذشته مبلغ ۴۵ میلیارد ریال اعتبار برای گنبد قابوس اختصاص یافت، اما به دلیل برخی مشکلات، این اعتبار در اختیار پیمانکار قرار نگرفت. با پیگیری‌های انجام‌شده، اکنون این مانع رفع شده و اعتبار به پیمانکار تخصیص یافته است.

او ابراز امیدواری کرد که با اجرایی شدن این مرحله، داربست‌هایی که سال‌هاست بر بنای گنبد قابوس باقی‌مانده و مطالبه جدی مردم و مسئولان برای جمع‌آوری آن‌ها وجود دارد، تا چهار ماه آینده برچیده شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان تأکید کرد: میراث جهانی گنبد قابوس به‌عنوان یکی از شاخص‌ترین سازه‌های آجری جهان و نمادی برجسته از معماری قرن چهارم هجری، نیازمند مراقبت علمی، پایش دائمی و مطالعات تخصصی است. حفاظت از این اثر نه‌تنها مسئولیتی استانی، بلکه وظیفه‌ای ملی و جهانی است.

انتهای پیالم

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha