• شنبه / ۳ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۴:۲۵
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1404030301296
  • خبرنگار : 71299

چگونه کشاورزی پایدار می‌تواند به کاهش اثرات گلخانه‌ای کمک کند؟

چگونه کشاورزی پایدار می‌تواند به کاهش اثرات گلخانه‌ای کمک کند؟

ایسنا/ایلام کارگاه آموزشی با موضوع «منشأ گازهای گلخانه‌ای و تأثیر فعالیت‌های کشاورزی بر تولید این گازها» در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام برگزار شد.

عاطفه رشیدی‌فرد محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام در این نشست اظهار کرد: گازهای گلخانه‌ای انرژی خورشید را در جو زمین نگه داشته و باعث گرم شدن جو زمین می‌شوند که به این پدیده اصطلاحاً اثر گلخانه‌ای اطلاق می‌شود امروزه افزایش جمعیت بشر و فعالیت‌های ناشی از آن در زمینه‌های مختلف صنعتی، به‌کارگیری سوخت‌های فسیلی، حمل و نقل، کشاورزی و غیره روز به روز باعث افزایش تغییر غلظت این گازها در اتمسفر به میزان بیش از حد طبیعی شده است.

وی تشریح کرد: پیامدهای افزایش گازهای گلخانه‌ای، گرم شدن کره زمین و تخریب لایه ازن، کاهش میزان تولید محصولات کشاورزی در اثر سرمازدگی، خشکسالی، سیل، فرسایش، آب گرفتگی اراضی کشاورزی، نابودی تنوع زیستی گیاهی وجانوری می‌باشد.

محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام خاطرنشان کرد: افزایش دی‌اکسید کربن بیشترین تأثیر را در افزایش گازهای گلخانه‌ای و گرم‌شدن زمین دارد، افزاش غلظت گاز متان در طبیعت که در اثر فعالیت‌های بشری به وسیله باکتری‌ها تحت شرایط بی‌هوازی در مرداب‌ها، باتلاق‌ها، مزارع برنج و سیستم گوارشی نشخوارکنندگان و موریانه‌ها و همچنین در روند استخراج، پالایش، انتقال و مصرف سوخت‌های فسیلی در فضا پراکنده می‌شوند، اکسید نیتروژن نیز یکی از گازهای گلخانه‌ای است که افزایش غلظت آن در جو ناشی از فعالیت‌های صنعتی و کشاورزی و احتراق سوخت‌های فسیلی است.

                                                             چگونه کشاورزی پایدار می‌تواند به کاهش اثرات گلخانه‌ای کمک کند؟

رشیدی‌فرد مهم‌ترین فعالیت‌های کشاورزی در تولید گازهای گلخانه‌ای را شامل کشت و کار برنج غرقابی، تلفات کربن خاک به‌دلیل عملیات خاک ورزی، سوخت‌های فسیلی استفاده شده در فعالیت‌های کشاورزی، سوزاندن بقایای گیاهان زراعی و درختان جنگل، ساخت و بهره برداری از کود نیتروژن، دامداری و استفاده از کودهای دامی برشمرد.

کارشناس زراعی و باغی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام تشریح کرد: جریان‌های دی اکسید کربن خاک همچنین ممکن است به عملیات مدیریتی، شامل گونه‌های محصولات زراعی، عملیات خاک ورزی و اضافه نمودن حاصلخیز کننده‌ها و کودها حساس باشند. در خاک، نیازمند شناختن عملیاتی است که حاصل‌خیزی خاک را حفظ کرده و تغییر و تبدیل کربن به دی‌اکسیدکربن را به تعویق می‌اندازد، سیستم خاک‌ورزی حداقل یا بدون خاک‌ورزی می‌تواند باعث ارتقاء خاک و نیز افزایش ترسیب کربن در خاک‌های تحت کشت شود.

به‌گفته‌ وی خاک ورزی رایج، منجر به تخریب خاکدانه‌ها شده و نرخ اکسیداسیون موادآلی خاک افزایش می‌یابد و باعث انتشار گاز دی اکسید کربن از زمین‌های کشاورزی می‌شود.

وی اضافه کرد: کود سهم مهمی در انتشار گاز دی‌اکسیدکربن دارد و باعث تحریک فعالیت‌های میکروبی خاک شده به‌تبع آن تنفس میکروبی افزایش می‌یابد و انتشار دی‌اکسیدکربن از خاک افزایش می‌یابد.

عاطفه رشیدی‌فرد در پایان راه‌کارهای کاهش گازهای گلخانه‌ای را چنین بیان کرد: استفاده از روش‌های خاک‌ورزی حداقل و حفاظتی، استفاده از تناوب زراعی مناسب، برگشت بخشی از بقایای محصول به خاک به منظور جبران قسمتی از عناصر برداشت شده از خاک توسط گیاه و افزایش موادآلی خاک، جایگزین کودهای ارگانیک (آلی) مانند کود حیوانی، کود سبز و کمپوست به منظور افزایش عناصر غذایی خاک، استفاده از منابع انرژی به صورت کارآمدتر، افزایش کارآیی استفاده از منابع انرژی از طریق اصلاح نباتات و عملیات به زراعی، توسعه کنترل زیستی آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز، استفاده از ماشین‌آلات ترکیبی که قادر به انجام چندکار هم زمان با هم است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha