کرم چهارلنگ، مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با خبرنگار ایسنا در زمینه این بیماری و راههای پیشگیری از آن گفت: تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی مشترک بین انسان و دام است که توسط ویروسی از خانواده نایروویروسها ایجاد میشود.
مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد افزود: تب کریمت کنگو با تب ناگهانی، سردرد، درد عضلات و در موارد شدید با خونریزیهای زیرجلدی داخلی و حتی مرگ همراه است. نرخ مرگ و میر این بیماری میتواند بین ۱۰ تا ۴۰ درصد باشد.
وی اظهارکرد: فصل گرما برای انتشار بیماری تب کریمه کنگو خطر بیشتری دارد چرا که در این فصل فعالیت کنهها که ناقل اصلی بیماری هستند، افزایش پیدا می کند. همچنین در این فصل کشتار غیرمجاز و دامداری سنتی بیشتر شده و احتمال تماس مستقیم با دام یا خون آنها بیشتر است.
مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه عامل اصلی انتقال این بیماری کنههای سخت از جنس هیالوما هستند، خاطرنشان کرد: ازجمله راه های انتقال بیماری تب کریمه کنگو می توان به گزش کنه آلوده، تماس مستقیم با خون، ترشحات یا بافت دام آلوده، ذبح و سلاخی دام بدون رعایت بهداشت، مصرف گوشت یا جگر خام یا نیمپز و انتقال انسانی از طریق تماس با خون و ترشحات بیمار اشاره کرد.
چهارلنگ تصریح کرد: برای پیشگیری از این بیماری باید نکات بهداشتی همچون خودداری از تماس با کنه و استفاده از سموم دفع کنه، استفاده از وسایل محافظ مانند دستکش، ماسک و لباس مخصوص هنگام تماس با دام، نگهداری دام در جای پاکیزه و سمپاشی منظم، خرید گوشت فقط از مراکز مجاز و دارای مهر دامپزشکی و خودداری از مصرف گوشت تازه بلافاصله بعد از ذبح رعایت شوند.
وی ادامه داد: دامداران باید در این زمینه اقدامات بهداشتی ازجمله سمپاشی مرتب بدن دام و جایگاه آن با نظر دامپزشک را انجام داده و از تماس مستقیم با خون دام هنگام زایمان، سقط یا ذبح بپرهیزند. همین طور دامداران در صورت مشاهده کنه زیاد یا بیماری مشکوک در دامها مورد را به شبکه دامپزشکی اطلاع دهند.
مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: مصرف گوشت، جگر یا سایر فرآوردههای خام یا نیمپز میتواند منجر به انتقال ویروس بیماری تب کریمه کنگو به انسان شود. پخت کامل (در دمای بالا) ویروس را از بین میبرد.
چهارلنگ عنوان کرد: تب ناگهانی، سردرد شدید، درد عضلات و مفاصل، تهوع، استفراغ، درد شکم و خونریزی از لثه، بینی، پوست یا ادرار از علائم بیماری تب کریمه کنگو هستند که در موارد شدید و مراحل پیشرفته میتواند به خونریزی داخلی و شوک منجر شود.
وی یادآور شد: دامداران، کارگران کشتارگاه، قصابها و افرادی که با دام یا لاشه دام در تماس هستند، کسانی که دچار گزش کنه شدهاند، افراد با علائم مشکوک و سابقه تماس با دام، کنه یا گوشت خام و همین طور خانواده و مراقبین بیماران مبتلا باید برای انجام آزمایش یا معالجه تب کریمه کنگو به مراکز بهداشتی مراجعه کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: این اداره کل در زمینه تب کریمه کنگو اقداماتی ازجمله اجرای برنامههای سمپاشی دام و اماکن دامی با همکاری شبکههای دامپزشکی شهرستانی، نظارت مستمر بر کشتارگاهها و عرضه گوشت، آموزش دامداران و قصابان از طریق جلسات حضوری و رسانهای، کنترل نقل و انتقال دام و صدور گواهی بهداشتی حمل، هماهنگی با دانشگاه علوم پزشکی برای پایش بیماری در انسان و دام و راهاندازی کمپینهای آگاهسازی در فصل گرما را انجام داده و یا درحال اجرای آنهاست.
انتهای پیام
نظرات