شهرام شفیعی، روز سهشنبه ۶ خرداد در گردهمایی مدیران سازمان امور عشایر کشور در تبریز گفت: ۱۲ شهرستان از ۲۳ شهرستان استان در حوزه آبریز دریاچه ارومیه قرار دارند که خشکی این دریاچه نیز، تهدیدی دیگر برای این حوزهها شده است. البته فصل بهار با بارشهای خوبی همراه بوده که رضایت کشاورزان به ویژه دیمکاران را جلب کرده است.
وی تغییر کاربری اراضی در حاشیه شهرها را تهدیدی برای بخش کشاورزی خواند و افزود: جمعیت عشایر استان شامل ۳۰ هزار نفر در قشلاق و ۵۰ هزار نفر در ییلاق است که حدود ۲۰ هزار نفر نیز از استانهای همجوار به این عشایر اضافه میشوند. رسالت عشایر تامین امنیت غذایی و محصولات سالم بوده و حدود ۸ الی ۱۰ درصد از گوشت قرمز و ۵ درصد از مجموع شیر استان را تولید میکنند.
وی اظهار کرد: البته محدودیت منابع آبی و خاکی از نظر کمی و کیفی این رسالت را به خطر میاندازد که نیازمند شیوههایی دانش بنیان و برنامهریزی درست برای عدم سرریز عشایر، محافظت از گونههای جانوری و زیستی، توسعه پایدار، حفظ پوشش گیاهی، افزایش حق آبه، تبدیل پایاب سدها به اراضی کشاورزی، ایجاد معیشت جایگزین، ساماندهی اسکان و تقویت تشکلهای عشایری، و ... است.
شفیعی با بیان اینکه سهم بخش کشاورزی و ارزش افزوده اشتغال استان ۱۰ درصد است، افزود: آذربایجان شرقی با ۱.۴ میلیون هکتار زمین کشاورزی، ۱۳۰ هزار هکتار باغ، ۷.۵ میلیون واحد دامی و بیش از ۸۰۰ واحد صنایع فعال در بخش کشاورزی، سالانه پنج میلیون تن محصولات زراعی تولید میکند که ۵۶ درصد زراعتی، ۲۴ درصد باغی و ۲۰ درصد محصولات دامی هستند. با سیاست گذاری، برنامه مدون و سازگار، مدیریت یکپارچه، مشارکت عشایر و استفاده از تجربهها، در حفظ فرهنگ و جذب توریست در این زمینه، اقدام کنیم.
نقش بیصدای عشایر در پایداری تولید
مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی، با اشاره به نقش جامعه عشایری در پایداری امنیت غذایی کشور، اظهار داشت: جامعه عشایری اگرچه مطالبهگری اندکی دارد، اما در حوزه تولید و امنیت غذایی، نقشی مؤثر و همراهی مسئولانه ایفا کرده است.
رسول خدابخش با اشاره به زیست عشایر در شرایط سخت و نقاط صعبالعبور افزود: تولید پروتئین با کمترین هزینه، مشارکت در امور فرهنگی و برخورداری از فرهنگی غنی در صنایعدستی، از ویژگیهای برجسته این جامعه است.
وی ادامه داد: توسعه گردشگری فرهنگی، قابلیت جذب سرمایه در حوزه صنایعدستی، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و تهدید تغییرات اقلیمی که موجب کوچ زودهنگام عشایر میشود، از چالشهای اصلی این حوزه به شمار میرود.
گردشگری عشایری، محرک اقتصاد محلی است
علی سبزیچی، مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی، با اشاره به ظرفیتهای فرهنگی و طبیعی جامعه عشایری، توسعه گردشگری عشایری را از مهمترین راهکارهای تقویت اقتصاد محلی در مناطق عشایری دانست و گفت: توسعه گردشگری عشایری، زمینهساز تقویت اقتصاد محلی در این مناطق است.
وی با اشاره به افزایش سهم ارزش افزوده تخصیصی به این ادارهکل اظهار داشت: منابع مالی امور عشایر استان طی سالهای اخیر چند برابر شده و این امر امکان برنامهریزی مؤثر و هدفمند در حوزه توسعه عشایری را فراهم کرده است.
وی از تدوین برنامه جامع توسعه مناطق عشایری با محور شناسایی نیازها و اولویتهای استان خبر داد و افزود: در این راستا، اتاق فکرهایی با مشارکت مسئولان استانی و بخش خصوصی تشکیل شده و جلسات هماهنگی متعددی برگزار شده است.
سبزیچی همچنین از امضای تفاهمنامه با مرکز بیوتکنولوژی شمالغرب کشور برای برندسازی و تقویت بازار محصولات لبنی عشایر خبر داد و گفت: در قالب این تفاهمنامه، پنیر سنتی عشایر استان با عنوان «قَرَهداغ» که در حال فراموشی است، احیا و بهعنوان برند محلی عرضه خواهد شد. عشایر با کمترین هزینه بیشترین سهم را در تولید ایفا میکنند و باید با برنامهریزی اصولی از این ظرفیت راهبردی صیانت شود.
انتهای پیام
نظرات