به گزارش ایسنا، منابع مطلع میگویند رژیم صهیونیستی و سوریه در تماس مستقیم هستند و در هفتههای اخیر نیز نشستهایی حضوری با هدف کاهش تنشها و جلوگیری از درگیری در منطقه مرزی بین این دو دشمن دیرینه برگزار کردهاند.
خبرگزاری رویترز با نقل قول از پنج منبع مطلع این مطلب را در گزارشی اختصاصی منتشر کرده و نوشت: این تماسها نشاندهنده تحولی مهم در روابط طرفین است که دههها در جبهههای مقابل مناقشات غرب آسیا قرار داشتهاند. در همین حال، آمریکا حاکمیان اسلامگرای جدید دمشق را به برقراری روابط با اسرائیل تشویق میکند و اسرائیل نیز بمباران نقاط مختلف سوریه را کاهش داده است.

جزئیات مذاکرات غیرمستقیم
دو منبع مطلع سوری، دو منبع غربی و یک منبع اطلاعاتی منطقهای گفتند که طرفین همچنین مذاکراتشان را با استفاده از کانالهای ارتباطی میانجیهایشان از زمان سقوط دولت بشار اسد در دسامبر گذشته و به قدرت رسیدن گروه مسلح شورشی «تحریرالشام» پیش بردهاند.
این منابع مطلع که به دلیل حساسیت موضوع خواستار فاش نشدن هویتشان بودند، گفتند که «احمد الدالاتی» به نمایندگی از سوریه این مذاکرات را پیش میبرد که پس از سقوط دولت اسد، فرماندار استان قنیطره در مجاورت بلندیهای جولان اشغالی شد. الدالاتی همچنین این هفته مسئولیت امنیت استان جنوبی سویدا را عهدهدار شده که اقلیت قومی-مذهبی «دروزیها» در آن ساکنند.
رویترز نوشته موفق نشده است مشخص کند که از طرف رژیم صهیونیستی چه کسانی در این تماسها و گفتوگوها شرکت داشته، اگرچه دو منبع مطلع گفتند که این افراد از میان مقامهای امنیتی بودهاند.
سه تن از این منابع مطلع گفتند که تا کنون چند دور دیدار حضوری در این منطقه مرزی، از جمله در سرزمینهای تحت اشغال رژیم صهیونیستی برگزار شده است.
وزارت امور خارجه سوریه و مقامهای سوری هنوز پاسخی به درخواست توضیح رویترز در این باره ندادهاند.
اظهارات این منابع مطلع در حالی مطرح شده است که «احمد الشرع» رئیس هیات حاکمه سوریه مذاکرات غیرمستقیم با رژیم صهیونیستی را تایید کرده و گفت که این مذاکرات با هدف کاهش تنشها انجام شده است.
در ادامه این مطلب آمده است: اسرائیل از زمان جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ بلندیهای جویان سوریه را تحت اشغال درآورده است و پس از سرنگونی دولت اسد در دسامبر گذشته، با متوسل شدن به نگرانیهایی که درباره گذشته این گروه افراطی حاکم بر سوریه وجود داشت، سرزمینهای بیشتری را اشغال کرد.
رژیم صهیونیستی همچنین اقدام به بمبارانهای هوایی کرد که بخش عمدهای از زیرساختهای نظامی سوریه را نابوده کرده و همزمان نیز در حال لابی کردن در واشنگتن برای تضعیف انسجام این کشور است. این در حالی است که اخیرا، بمبارانها و انتقادها از حاکمان سوریه در هفتههای اخیر کاهش یافته است.
از سوی دیگر، دیدار «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا با الشرع در ۱۴ مه در ریاض دههها سیاست آمریکا در قبال سوریه را دگرگون کرده و به کابینه راستگرای افراطی رژیم صهیونیستی این پیام را مخابره کرد که باید با الشرع به تفاهم برسد. ترامپ تمامی تحریمهای سوریه را لغو کرده است.
منبع اطلاعاتی منطقهای که پیشتر به او اشاره شد، تعامل ترامپ با الشرع را بخش محوری اصلاح سیاست آمریکا در قبال سوریه دانست که راهبرد رژیم صهیونیستی پس از سرنگونی دولت اسد برای بهرهبرداری از تجزیه سوریه را بر هم زد.

احتمال تفاهمات گستردهتر در مذاکرات پشت پرده
رویترز نوشت: در حالی که مذاکرات مستقیم در حال حاضر بر امنیت مشترک، از جمله جلوگیری از درگیری و کاهش تهاجم اسرائیل به روستاهای مرزی سوریه متمرکز است، دو منبع امنیتی که پیشتر به آنها اشاره شد، گفتند که ممکن است این مذاکرات مسیر تفاهمات سیاسی گستردهتری را هموار کند.
فرد مطلع از این مذاکرات پشت پرده گفت: اکنون گفتوگوها درباره صلح به معنای نبود جنگ است، نه عادیسازی روابط.
ترامپ پس از دیدار با الشرع مدعی شده بود که او در نهایت مایل است روابط با رژیم صهیونیستی را عادیسازی کند اما افزود که این روند ممکن است زمانبر باشد.
اگرچه رئیس هیات حاکمه سوریه در این باره اظهار نظری نکرده و در عوض گفته است که از بازگشت به شرایط توافق آتشبس ۱۹۷۴ حمایت میکند که منطقه حائل سازمان ملل را در جولان ایجاد کرد.
حاکمان جدید سوریه تلاشهای مکرری انجام دادهاند تا نشان دهند که خطری از جانب آنها رژیم صهیونیستی را تهدید نمیکند، از جمله این که با نمایندگان جامعه یهودیان در دمشق و خارج از کشور دیدار کرده و اقدام به بازداشت دو عضو ارشد جنبش جهاد اسلامی فلسطین کردهاند که طبق ادعای آنها در عملیات «طوفان الاقصی» توسط حماس علیه اراضی اشغالی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ نقش داشتند.
رسانه انگلیسی همچنین مدعی شد در نامهای که از سوی وزارت امور خارجه سوریه به وزارت امور خارجه آمریکا ارسال شده و آن را رویت کرده، آمده است: ما اجازه نخواهیم داد سوریه منبع تهدیدی برای هیچ طرفی، از جمله اسرائیل باشد.
انتهای پیام
نظرات