براساس پیشبینیهای انجام شده رشد جمعیت ایران تا ۲۵ سال آینده به نزدیک صفر میرسد اما آیا مشکل فقط فرزندآوری است؟ پاسخ قطعاً خیر است و بخشی از مشکل جمعیت مربوط به بیمیلی جوانان برای ازدواج و تشکیل خانواده است.
تشکیل نشدن خانواده کشور را به بحران نزدیک میکند، بحرانی که تا چند دهه باعث میشود ایران به یک کشور سالمند بدل شود، در این راستا از سالها پیش برخی از افراد متوجه کاهش تعداد ازدواج شدهاند و برای همین آستین همت را برای ازدواج جوانان بالا زدند.
درآیه ۳۲ سوره نور آمده است «وَأَنکِحُواْ ٱلۡأَیَٰمَیٰ مِنکُمۡ وَٱلصَّـٰلِحِینَ مِنۡ عِبَادِکُمۡ وَإِمَآئِکُمۡۚ إِن یَکُونُواْ فُقَرَآءَ یُغۡنِهِمُ ٱللَّهُ مِن فَضۡلِهِۦۗ وَٱللَّهُ وَٰسِعٌ عَلِیمࣱ؛ مردان و زنان بدون همسر را همسر دهید و نیز بردگان و کنیزان درستکار را به ازدواج درآورید. اگر فقیر باشید، خداوند شما را از جانب فضلش بینیاز میکند که پروردگار وسعتبخش و آگاه است».
از پیامبر گرامی اسلام(ص) نقل شده است «من عمل فی تزویج حلال ــ حتّی یجمع الله بینهما ــ زوّجه الله من الحور العین و کان له بکلّ خطوة خطاها و کلمة تکلّم بها عبادة سنة؛ شخصی که در راه به ازدواج در آمدن زن و مرد مؤمنی سعی و تلاش کند، خدای متعال حورالعین را به ازدواج او درخواهد آورد و خدای متعال برای هر قدمی که در این راه برمی دارد و برای هر کلمهای ــ که برای این امر بر زبان جاری میکند ــ ثواب عبادت یک سال را به او خواهد داد».
یکی از این واسطهگرانی که به سراغ او رفتهایم مادربزرگی است که در مسجد دغدغه دختران جوان را دارد، برای همین از دخترش میخواهد تا اطلاعات دختران جوان را در اختیارش قرار دهد تا به مادرانی که برای پسرانشان دنبال دختر خانم هستند معرفی کند.
بتول فانی، واسطه ازدواج به ایسنا میگوید: من وقتی که دخترهای مجرد دمبخت را میدیدم که ازدواج نکردهاند دوست داشتم برایشان کاری کنم؛ بهخاطر همین دست به کار شدم و مشخصات آنها را گرفتم تا به افراد در شرف ازدواج معرفی کنم. بعضی وقتها یکی از دلایلی که ممکن است ازدواجی صورت نگیرد این است که افراد، مورد واجد شرایط سراغ ندارند، برای همین برای ازدواج اقدام نمیکنند.
وی در تعریف واسط ازدواج بیان میکند: واسطه فردی معتمد است که افراد به او مراجعه میکنند و مشخصات خود را در اختیارش قرار میدهند. در حقیقت واسط یک فرد معتمد و محل رجوع است هرچند الان سامانههایی برای این امر طراحی شدند ولی در شیوه سنتی واسطهها این نقش را ایفا میکنند؛ آنان اطلاعات طرف مقابل را به فرد درخواستکننده میدهند.
۱۰ سال است برای ازدواج جوانان تلاش میکنم
این واسطه ازدواج تصریح میکند: من حدود ۱۰ سال است که به همراه دخترم برای ازدواج وساطت میکنم، به مسجد رفت و آمد زیادی دارم و با مادران صاحب دختر و پسر در ارتباط هستم؛ مادران آقاپسرها چون میدانند من واسط ازدواج هستم به من میگویند به دنبال دختری با چنین ویژگیهایی هستند.
وی اظهار میکند: افراد اطلاع نمیدهند که ازدواج صورت گرفته یا خیر، اما وقتی به خانواده پسر شماره میدهیم متوجه میشویم که دختر خانم با خواستگار قبلی به نتیجه رسیده و ازدواج کرده است اینگونه متوجه ازدواج دخترهای گروه میشویم؛ دو سال پیش فهرست دختران را پاکسازی کردیم و طبق آمار ۹۰ دختر ازدواج کرده بودند؛ البته افراد حاضر در فهرست بسیار است و به حدود ۱۰۰۰ نفر میرسد.
فانی در خصوص پایداری ازدواج بیان میکند: در روش واسطهگری ازدواج به روش سنتی، همسانگزینی به معنای واقعی کلمه وجود ندارد چون ما شرایط ظاهری را تطبیق میدهیم و دختران را به پسران معرفی میکنیم ولی در خصوص سازگاری اخلاقی مطلع نیستیم و خانوادهها باید تحقیق کنند.
وی خاطرنشان میکند: ازدواج دیرهنگام آسیبهای بسیاری دارد، وقتی ازدواج به موقع انجام نشود روی همه جنبههای زندگی تأثیر دارد؛ اغلب آسیب روانی جوانان به این دلیل است که بهموقع برای زندگی خود تصمیم نگرفتند و یکی از عوامل اصلی ازدواج دیرهنگام اقتصاد است ولی عوامل فرهنگی کمرنگ نیست و دختران و پسران ما برای ازدواج آماده نشدند.
فانی در خصوص سختگیری در ازدواج بیان میکند: وضعیت اقتصادی حتماً یکی از دلایل عدم ازدواج جوانان است ولی از نظر فرهنگی تهاجم فرهنگی روی ازدواج جوانان و فرزندآوری خانوادهها تأثیر گذاشته است، به عنوان مثال کلیدواژه ازدواج سفید را این روزها زیاد میشنویم که آسیبهای زیادی دارد و بنیان خانواده را زیرسؤال میبرد.
وی در ادامه تأکید میکند: در چنین شرایطی نقش واسطهگران ازدواج حیاتی است و از این طریق واسطهگر به فرد متقاضی ازدواج کمک میکند، نکته دیگر اینکه کار فرهنگی برای ازدواج ضرورت دارد اما کار فرهنگی دیربازده بوده و تهاجم فرهنگی طی ۴۰ سال انجام شده است؛ بنابراین برای فرهنگسازی باید از سنین کودکی و دبستان آغاز کنیم تا نسل بعدی را از دست ندهیم.
این واسطه ازدواج میگوید: یکی از کارهایی که میتوان انجام داد این است که زمینه اشتغال دانشجویان را فراهم کنیم، دانشجویانی هستند که تمایل به ازدواج دارند اما بهدلیل نداشتن شغل اقدام نمیکنند؛ اگر زمینه اشتغال توسط دانشگاهها و صنعت فراهم شود شاهد ازدواج دانشجویان مشتاق خواهیم بود، همچنین میتوانیم واحدهای کوچک در اختیارشان قرار دهیم تا بتوانند زندگی خود را شروع کنند.
استفاده از فضای مجازی برای وساطت ازدواج
به گزارش ایسنا، زری برجعلی، واسطه ازدواج است که وساطت در امر ازدواج را از ۲۰ سال پیش با انتخاب همسر برای برادرش آغاز کرده است و تا به امروز ۲۰۰ دختر را شوهر داده است و همه آنان را دختران خود میداند، وی در گفتوگو با ایسنا اظهار میکند: میگویند یک سوزن به خودت و یک جوالدوز به مردم بزن، اول از خانواده خودم شروع کردم تا ببینم چگونه میتوانم وساطتت کنم بعد از کسب تجربه، اطرافیان و دوستان ما را معرفی کردند.
وی ادامه میدهد: خودم در رشته روانشناسی تحصیل کردم اما ضمن ارائه مشاوره به دختران و پسران آنان را برای ازدواج به مشاوران اسلامی هم ارجاع میدهیم، مدتی بعد دیدیم درخواستها برای ازدواج بالاست برای همین کانالی در یکی از پیامرسانهای مجازی راهاندازی کردم تا افراد به جای آشنایی در فضای حقیقی از طریق فضای مجازی آشنایی اولیه پیدا کنند.
این واسطه ازدواج بیان میکند: از ۱۰۰ نفر شروع کردیم و الان اعضای کانال به بیش از ۱۰ هزار نفر رسیده و بیش از ۱۰۰۰ ازدواج ثبت شده است. با گسترش کار دیدیم با چهار نفر نمیتوانیم امور را مدیریت کنیم، فرمها پر میشد و همسانگزینی میکردیم و حتی مشاوره هم ارائه میدادیم.
وی تصریح میکند: در حال حاضر دخترم، دامادم و چند نفر از اقوام فعالیت دارند، علاوه بر آن یک تیم جهادی هم در کنارشان هستند و حتی آنانی که از طریق این گروه ازدواج کردند به جمع واسطهگران اضافه شدند.
برجعلی تأکید میکند: بهتر است واسطههای ازدواج صادقانه اطلاعات را بگویند و اجازه دهند دختران و پسران خودشان تصمیم بگیرند و در تصمیم آنان دخالت نداشته باشند، باید به دختران و پسران زمان داد تا به نحو احسن با هم آشنا شوند و سریع سراغ عقد نروند.
وی خاطرنشان میکند: اکثر دختران و پسران با سن بالا حساستر شدند و ازدواج را سخت قبول میکنند؛ سختگیری برای ظاهر، ثروت، شغل است، گاه جوانان آنقدر سختگیری میکنند که در پایان از ازدواج منصرف میشوند. روز به روز سختگیری دختران و پسران بیشتر میشود در حالی که موارد مطرح شده مهم نیستند.
این واسطه ازدواج بیان میکند: بهتر است دختران و پسران روی اخلاق و ایمان تمرکز بیشتری داشته باشند، نه اینکه فقط به ظاهر توجه کنند، در این شرایط که پسران بهدنبال دختران زیباروی هستند، دختران با زیبایی ظاهری متوسط مورد پسند قرار نمیگیرند که البته مشاوران برای این دختران راهحلهایی ارائه دادند و این دختران باید به زیبایی و آراستگی ظاهر خود توجه کنند.
وی در ادامه خاطرنشان میکند: نکته دیگر این است که توجه به زیبایی نباید بیش از حد باشد، تصور من این است که به دلیل توجه بیش از حد دختران به زیبایی جراحیهای زیبایی تا حد زیادی افزایش یافته و برخی دختران تنها به دنبال زیبایی ظاهری هستند درحالی که زیبایی نسبی است و سلیقه افراد متفاوت است.
برجعلی اظهار میکند: گذراندن کارگاههای قبل و بعد از ازدواج مهم است، دختران و پسران باید به سؤالات و برنامهها توجه کنند؛ آشنایی مهم نیست بلکه ثبات ازدواج بسیار مهم است و با کسب مهارت میتوان در زندگی به ثبات رسید، در نهایت بهتر است دختران و پسران سختگیر و حساس نباشند، دقیق باشند اما به جزئیات بیاهمیت توجه نکنند.
به گزارش ایسنا، با غفلت از فرزندانمان شاهد افزایش سن آنان برای ازدواج هستیم و این موجب سختگیری بیش از حد آنان شده است، واسطهها هم نقش مهمی در افزایش امر ازدواج دارند اما نباید فراموش کنیم که فرهنگسازی برای تشکیل خانواده یک امر انکارناپذیر است که باید برای آن برنامهریزی داشته باشیم.
انتهای پیام
نظرات